Târguri de joburi cu angajări puține. La Brașov doar 7 doritori au semnat contracte. Ce îi nemulțumește la oferte
Cei care și-au terminat studiile și vor să se angajeze au avut zilele acestea o oportunitate: în mai multe orașe din țară s-au desfășurat târguri de joburi pentru absolvenți.
Firmele oferă zeci de mii de locuri de muncă, însă puține contracte se semnează pe loc. Oamenii pregătiți se plâng că salariul oferit este prea mic, iar angajatorii fac o selecție dură, în funcție de competențe.
În total s-au înregistrat 51 de firme care au oferit 690-700 de locuri de muncă, dintre care 54 de posturi au fost anunțate din start ca fiind doar pentru cei cu studii superioare.
La Brașov a fost coadă, de dimineață, în fața Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă. Oamenii au așteptat aproape o oră și au intrat pe rând ca să discute cu angajatorii.
Tânăr: „E multă lume, eu sunt 324 pe bonul de ordine, deci extrem de multă lume".
Deși târgul se adresa, în principal, celor care au absolvit recent liceul sau facultatea, locuri de muncă erau pentru toată lumea. Iar experiența - apreciată.
Tânăr: „Am vrut să văd dacă se oferă și posturi pentru cei fără experiență momentan. Am primit în schimb niște sfaturi foarte bune despre internshipuri".
Cele mai multe joburi din Brașov sunt în industrie, iar angajatorii n-au prea multe pretenții.
Mădălina Ignat, inspector resurse umane: „Să fie tânăr, să îi placă mașinile, că, na pentru doamne cumva activitatea fizică e mai grea, dar pentru băieți, partea de recepție marfă, pregătire comenzi pentru livrare".
Doritorii de joburi, nemulțumiți de salariul minim pe economie
Salariul oferit pornește însă de la minimul pe economie, iar oamenii vor mai mult.
Angajator: La această bursă pentru locuri de muncă rămân doar locurile care nu sunt ocupate și nu sunt căutate.
Reporter: Și este greu să găsiți ceea ce vă doriți.
Angajator: Da, bineînțeles.
Tânăr: Mi-am luat pliante, acum le rumeg acasă, să vedem unde aș putea să merg.
Mihaela a lucrat 14 ani ca bucătar, însă de patru luni este în șomaj. Caută în primul rând stabilitate.
Mihaela Cosmina Drenea: „Adică nu peste un an sau doi s-a închis unitatea sau nu mai merge firma, ceea ce mi s-a întâmplat la ultimele două locuri de muncă".
Puține angajări se fac pe loc, la un târg de joburi. Mulți doar studiază piața muncii ori își depun candidatura. De pildă la Brașov, doar 7 oameni au semnat contractul de muncă.