Studiu ABA Buzău-Ialomița: 90% din poluarea din Marea Neagră este cu plastic
Microplasticul din apă poate deveni un poluant periculos, potrivit unui studiu realizat în premieră de specialiștii de la direcția Apelor Române Buzău – Ialomița
Specialiştii au încercat să determine tipurile de deşeuri care ajung în Marea Neagră din râul Buzău şi din Acumularea Siriu, iar din studiu a rezultat că 90% din poluanţi sunt din plastic, respectiv PET-uri, pungi şi obiecte de unică folosinţă.
Concluziile au fost trase după ce aceștia au analizat râul Buzău și lacul de acumulare de la Siriu, timp de aproape 3 ani.
90% dintre deșeurile colectate acolo sunt din plastic, iar 70% dintre ele provin din PET-uri și tacâmuri de unică folosință.
Studiul face parte dintr-un proiect desfășurat în mai multe țări, ce are drept scop reducerea poluării din Marea Neagră.
Cercetarea deșeurilor din râul Buzău și lacul de acumulare Siriu a durat trei ani. Biologi ai direcției Apele Române Buzău – Ialomița au prelevat probe din apă și din sedimentele din lacul de acumulare. În 20 de probe de apă și sediment, biologii au găsit aproape 4.000 de particule de plastic.
Alina Constantin biolog ABA Buzău: „Deplasarea în teren a constat în două etape ale prelevării și anume prelevarea problelor de sediment și prelevarea problelor de materie în suspensie, atât pe râul Buzău în secţiunile desemnate în prealabil, cât și pe lacul Siriu.”
Pentru a afla de unde provin deșeurile, specialiștii au făcut mai multe analize chimice. S-a descoperit că în zonă există foarte mult microplastic - adică un plastic de dimensiuni extrem de mici.
Oana Ristea: „Microplasticul este invizibil, așa încât nu am ști de unde provine. 90% din deșeurile colectate au fost de plastic, în jur de 70% au fost sticle PET, deșeuri din tacâmuri, veselă de unică folosință sau fragmente din diferite obiecte de plastic.”
Acest proiect de cercetare este finanțat de Uniunea Europeană și are scopul de a reduce poluanții și deșeurile care pot ajunge în Marea Neagră. La acest studiu participă mai mulți specialiști din cinci țări, care vor studia câte un poluant fiecare.
Irina Mircea – ABA Buzău: „Toate rezultatele studiilor vor fi publicate împreună cu cele realizate de către partenerii noștri din Grecia, Turcia, Armenia și Republica Moldova în diferite reviste științifice contribuind la dezvoltarea de metode inovatoare privind reducerea poluanților.”
Rezultatele obținute de specialiștii din cele cinci țări vor contribui la dezvoltarea unor metode noi pentru reducerea poluării, dar și la îmbunătățirea legislației privind protecția mediului.