RAPORT: Cantitatea de plastic din apele globale s-ar putea dubla până în 2060. Cât plastic folosit este reciclat în România

plastic oceane
Profimedia

Râurile, mările şi oceanele ar putea fi poluate cu 44 milioane de tone de plastic până în 2060, ceea ce reprezintă o cantitate dublă faţă de nivelul din prezent, potrivit unui raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

Plasticul se numără printre ambalajele cel mai des folosite de români, dar rata sa de reciclare în România este de doar 30,05%, arată datele analizate de Clean Recycle, citate de News.ro.

”Râurile, mările şi oceanele de la nivel global ar putea fi poluate cu 44 milioane de tone de plastic până în anul 2060 - o cantitate dublă faţă de nivelul din prezent”, potrivit unor estimări ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

România se află pe ultimul loc în UE privind reciclarea deşeurilor de ambalaje, procentul scăzând în 2020 la 39,87%, cu aproape 5% mai puţin faţă de anul 2019, conform ultimelor statistici europene. Recent, Comisia Europeană a inclus România în rândul ţărilor din Europa expuse riscului de a nu îndeplini obiectivele pentru 2025 nici în ceea ce priveşte deşeurile municipale, nici în ceea ce priveşte deşeurile de ambalaje.

Deşi în Europa au fost luate măsuri drastice pentru a scădea producerea şi utilizarea în exces a cantităţilor de plastic, aceste deşeuri de ambalaje încă reprezintă o provocare pentru multe ţări din UE, potrivit unei analize a Clean Recycle, una dintre cele mai mari companii de pe piaţa locală a transferului de responsabilitate privind deşeurile de ambalaje (OIREP).

Citește și
ratuste
Mii de rățuște galbene s-au întrecut pe râul Cibin, pentru o cauză nobilă. Despre ce este vorba
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Plasticul se numără printre ambalajele cel mai des folosite de români, dar rata sa de reciclare este de doar 30,05%, arată datele analizate de Clean Recycle. Cele mai reciclate deşeuri de ambalaje în România sunt cele din metal (51,12%) sau sticlă (42,67%).

În România, rata de reciclare a deşeurilor de ambalaje a scăzut cu 5%.

România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană privind reciclarea deşeurilor de ambalaje, procentul scăzând în 2020 la 39,87%, cu aproape 5% mai puţin faţă de anul 2019, arată ultimele statistici europene**.

Comparativ, campionii UE la acest capitol sunt Belgia cu 79,2%, Olanda cu 74,7% şi Luxemburg cu 71,9%.

Ţintele de mediu au crescut în 2023, astfel că deşeurile de ambalaje ar trebui reciclate într-o proporţie de 65%. Din 2025, acest procent va urca la 70%.

Deşeurile de ambalaje puse pe piaţa din România trebuie raportate autorităţilor de mediu prin intermediul OIREP-urilor (Organizaţiile care Implementează Obligaţiile privind Răspunderea Extinsă a Producătorului). La nivelul primelor cinci luni din 2023, Clean Recycle a gestionat o cantitate de peste 55.000 de tone de deşeuri reciclabile (hârtie/carton, plastic, PET, sticlă, oţel, aluminiu, lemn) pentru cele 700 de companii din portofoliul său. Din această cantitate, 3.600 de tone au fost deşeuri de plastic de tip PET, iar 11.400 tone – deşeuri de alte tipuri de plastic.

„Încă ne situăm mult sub media europeană la capitolul reciclare a deşeurilor de ambalaje şi departe de ţintele de mediu impuse de Comisia Europeană. Ne confruntăm cu o impredictibilitate a legislaţiei, cu o lipsă de conştientizare şi educare a populaţiei spre un comportament eco-responsabil, dar şi cu lipsa infrastructurii. Plasticul este probabil cea mai mare provocare, dar probleme sunt cu toate tipurile de deşeuri de ambalaje, dacă nu oferim populaţiei un cadru propice prin care colectarea selectivă să nu mai fie considerată un efort”, declară Cosmin Monda, fondator şi CEO Clean Recycle.

Recent, Comisia Europeana a inclus România în rândul ţărilor din Europa expuse riscului de a nu îndeplini obiectivele pentru 2025 nici în ceea ce priveşte deşeurile municipale, nici în ceea ce priveşte deşeurile de ambalaje, alături de Bulgaria, Croaţia, Cipru, Grecia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia şi Ungaria.

Clean Recycle este unul dintre primii 5 jucători pe piaţa locală a transferului de responsabilitate privind deşeurile de ambalaje (OIREP), preluând obligativitatea raportării, colectării şi valorificării ambalajelor şi deşeurilor din ambalaje puse pe piaţă de producători şi importatori. Clean Recycle gestionează un portofoliu de peste 700 de companii care produc şi pun pe piaţă deşeuri de ambalaje, active pe întreg teritoriul României, din domenii precum FMCG şi retail, agribusiness, automotive, distribuţie, producţie industrială, farmaceutice ş.a.

Articol recomandat de sport.ro
Fostul star al fotbalului englez, de nerecunoscut | FOTO
Fostul star al fotbalului englez, de nerecunoscut | FOTO
Citește și...
Nu lăsa lumea să se înece cu plastic. Ce putem face pentru a combate poluarea cu plastic #beatplasticpollution
Nu lăsa lumea să se înece cu plastic. Ce putem face pentru a combate poluarea cu plastic #beatplasticpollution

Este timpul să schimbăm modul în care producem, consumăm și eliminăm plasticul pe care îl folosim. Deși plasticul are multe utilizări valoroase, am devenit dependenți de produsele din plastic de unică folosință, care au consecințe grave asupra mediului.  

Mii de rățuște galbene s-au întrecut pe râul Cibin, pentru o cauză nobilă. Despre ce este vorba
Mii de rățuște galbene s-au întrecut pe râul Cibin, pentru o cauză nobilă. Despre ce este vorba

Întreceri amuzante în două mari orașe ale țării, unde mii de rățuște din plastic au fost lansate pe apă, ca să aducă bani pentru cauze nobile.

Asfalt din plastic și sticle reciclate. Cum a prins contur o idee solidă care a luat naștere în România
Asfalt din plastic și sticle reciclate. Cum a prins contur o idee solidă care a luat naștere în România

Producătorii de asfalt din întreaga lume pot folosi acum în proiectele de infrastructură un material de construcții făcut din deșeuri din plastic și sticlă.

Recomandări
România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa
România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa

Pentagonul pregătește mult timp livrările de muniție către Ucraina, iar armele americane au un traseu bine stabilit prin Europa pentru a ajunge în posesia trupelor ucrainene.

Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. 
Batavul caută sprijinul Turciei
Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. Batavul caută sprijinul Turciei

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că speră că următorul secretar general al NATO va acorda prioritate preocupărilor legate de terorism ale Turciei în timpul întâlnirii de vineri cu Mark Rutte, favorit pentru a prelua postul.