Vremea se răcește brusc în toată țara. Zonele unde minimele coboară până la 0 grade

Frig
iStock

Vremea va fi mai caldă decât în mod normal în următoarele două zile urmând să se răcească după data de 20 noiembrie în toate regiunile, potrivit prognozei pentru următoarele două săptămâni publicată luni de Administraţia Naţională de Meteorologie.

O răcire accentuată este estimată pentru Moldova, unde temperaturile maxime vor coborî de la 12 - 15 grade Celsius în intervalul 18 - 20 noiembrie la 1 - 2 grade ulterior, şi pentru Muntenia, unde de la valori maxime de 17 grade, temperaturile scad la 5 grade după 20 noiembrie.

În Banat, vremea va fi cu mult mai caldă decât în mod normal la începutul intervalului când, în medie, se vor înregistra temperaturi maxime de 17 - 18 grade Celsius, apoi se va răci treptat începând cu data de 20 noiembrie. Astfel, în data de 22 noiembrie se vor atinge în medie 11 - 12 grade. Ulterior, variaţiile de la o zi la alta vor fi nesemnificative, astfel că până spre sfârşitul intervalului de prognoză maximele se vor încadra între 10 şi 12 grade. Regimul termic nocturn va fi caracterizat în perioada 18 -21 noiembrie de valori medii în jurul a 9 grade, cu mult peste cele normale. Apoi, temperaturile minime vor fi în jurul unei medii de 4 grade. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi ridicată în data de 19 şi 20 noiembrie, apoi va fi în creştere începând cu data de 25 noiembrie.

În Crişana, în primele zile ale intervalului se vor înregistra temperaturi maxime în jurul a 18 grade în medie, cu mult peste cele normale. Apoi vremea se va răci, astfel că în data de 22 noiembrie se vor înregistra 12 - 13 grade. Începând cu 22 noiembrie şi până la sfârşitul intervalului de prognoză, variaţiile de la o zi la alta vor fi în general nesemnificative, urmând a se înregistra valori de 10 -12 grade, mediat regional. La începutul intervalului, minimele vor fi cu mult mai ridicate decât cele normale perioadei, urmând a se înregistra valori medii de 8 - 9 grade Celsius. Apoi temperaturile minime vor scădea spre medii de 3 - 4 grade, iar după data de 25 noiembrie este estimată o uşoară creştere a acestora. Probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicată în data de 20 noiembrie, apoi în intervalul 25 noiembrie - 1 decembrie.

În Transilvania, vremea va fi cu mult mai caldă decât în mod normal la începutul intervalului când, în medie, se vor înregistra temperaturi maxime în jurul a 16 grade, apoi se va răci, maximele urmând a scădea spre temperaturi în jurul a 8 grade în data de 22 noiembrie. Până spre sfârşitul intervalului de prognoză, variaţiile de la o zi la alta vor fi nesemnificative, urmând a se înregistra temperaturi maxime în jurul a 9 grade, în medie. În intervalul 18 - 21 noiembrie, temperaturile minime se vor situa în jurul unei medii de 6 grade, apoi vor scădea până spre -2 grade în data de 23 noiembrie, pentru ca ulterior, în intervalul 24 noiembrie - 1 decembrie, o creştere uşoară a acestora să conducă la înregistrarea unor minime cuprinse între 0 şi 2 grade, mediat regional. Probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicată în datele de 18, 20 şi 21 noiembrie şi din nou după data de 25 noiembrie.

Citește și
viscol romania
Prognoza meteo pentru următoarele două zile. ANM a emis cod portocaliu și galben de viscol. Care sunt zonele vizate | HARTĂ

În zona Maramureşului, vremea va fi cu mult mai caldă decât în mod normal la începutul intervalului când, în medie, se vor înregistra temperaturi maxime în jurul a 17 grade apoi se va răci, maximele urmând a scădea spre temperaturi în jurul a 10 - 11 grade, în data de 23 noiembrie. Până la sfârşitul intervalului de prognoză, variaţiile de la o zi la alta nu vor fi notabile, astfel că ecartul mediu regional va fi cuprins între 9 şi 11 grade. În ceea ce priveşte regimul termic nocturn, în intervalul 18 - 21 noiembrie se vor înregistra temperaturi cuprinse, în medie, între 6 şi 8 grade, apoi este estimată o răcire a vremii spre valori medii în jurul a 1 - 3 grade Celsius. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi ridicată în datele de 18 şi 19 noiembrie, apoi în intervalul 25 noiembrie - 1 decembrie.

În Moldova, în intervalul 18 - 20 noiembrie se vor înregistra temperaturi maxime mai ridicate decât cele specifice perioadei, între 12 şi 15 grade, în medie. Apoi este estimată o răcire accentuată a vremii, spre 1 - 2 grade Celsius. După data de 23 noiembrie, uşor şi treptat, temperaturile diurne vor creşte, astfel că, până spre sfârşitul celei de-a doua săptămâni de prognoză, se vor atinge în medie 7 - 8 grade, la scară regională. Minimele se vor menţine ridicate în primele 3 zile de prognoză, când se vor înregistra în medie în jur de 9 grade, pentru ca ulterior o răcire semnificativă a vremii să determine valori în jurul a -3 grade, în medie, în data de 23 noiembrie. Până în ultima zi a intervalului, minimele vor creşte treptat, spre 2 - 3 grade Celsius. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi ridicată în intervalul 18 - 22 noiembrie, apoi va creşte din nou începând cu data de 25 noiembrie.

În Dobrogea, la începutul intervalului, valorile de temperatură diurne se vor situa peste cele climatologic specifice perioadei, în jurul unei medii de 17 grade Celsius. Apoi vremea va intra într-un proces de răcire ce va conduce la înregistrarea, în data de 22 noiembrie, a unor valori maxime medii în jurul a 6 grade. Până la sfârşitul intervalului temperaturile maxime vor creşte uşor de la o zi la alta, spre 10 - 11 grade. Minimele vor scădea semnificativ de la valori medii de 10 - 12 grade la începutul intervalului, spre 2 grade, în medie, în data de 23 noiembrie, apoi vor creşte treptat, urmând ca în intervalul 24 noiembrie - 1 decembrie să se încadreze între 4 şi 6 grade. Probabilitatea de ploaie va fi ridicată în perioada 20 - 28 noiembrie.

În Muntenia, în primele zile ale intervalului valorile maxime diurne se vor menţine peste cele climatologic specifice perioadei, urmând a se situa în jurul unei medii de 17 grade, pentru ca după data de 20 noiembrie acestea să scadă spre 5 grade. Ulterior datei de 22 noiembrie temperaturile maxime vor creşte uşor de la o zi la alta, spre valori în jurul a 10 - 12 grade Celsius. Minimele vor scădea spre medii în jurul a 0...1 grad în data de 23 noiembrie, pornind de la medii de 8 - 10 grade în intervalul 18 - 21 noiembrie, apoi vor creşte uşor spre 3 - 4 grade. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicată în intervalul 18 - 28 noiembrie.

În Oltenia, temperaturile maxime vor scădea de la o medie de 15 - 16 grade, la începutul intervalului, spre valori în jurul a 6 grade în data 23 noiembrie, apoi vor creşte uşor de la o zi la alta, urmând ca până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni de prognoză să se înregistreze, în medie, 12 grade la scară regională. Parcursul minimelor va fi similar cu cel al maximelor, urmând ca acestea să scadă de la o medie de 9 - 10 grade Celsius în intervalul 18 - 21 noiembrie, spre medii în jurul a 2 grade în data de 23 noiembrie, pentru ca ulterior să crească uşor, spre 3 - 4 grade. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicată în intervalul 18 - 28 noiembrie.

La munte, temperaturile diurne vor scădea spre valori în jurul unei medii de 2 grade în data de 22 noiembrie, pornind de la 9 - 10 grade în primele zile ale intervalului. Apoi, variaţiile de la o zi la alta vor fi în general nesemnificative şi se vor înregistra temperaturi maxime de 3 - 4 grade. În intervalul 18 - 21 noiembrie se vor înregistra temperaturi minime cuprinse, în medie, între 2 şi 4 grade, apoi este estimată o răcire spre -4 grade, urmată de o uşoară încălzire, spre sfârşitul intervalului. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicată în intervalul 18 - 22 noiembrie, apoi în intervalul 24 - 30 noiembrie.

Estimarea evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 18 noiembrie - 1 decembrie 2019 este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Prognoza meteo pentru următoarele două zile. ANM a emis cod portocaliu și galben de viscol. Care sunt zonele vizate | HARTĂ
Prognoza meteo pentru următoarele două zile. ANM a emis cod portocaliu și galben de viscol. Care sunt zonele vizate | HARTĂ

Pentru următoarele două zile, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis coduri portocalii și galbene de viscol care vor viza mai multe regiuni ale țării.

 

Vremea azi, 15 decembrie. Zonele din țară în care se face mai cald decât ar fi normal. Maximele termice
Vremea azi, 15 decembrie. Zonele din țară în care se face mai cald decât ar fi normal. Maximele termice

Duminică, 15 decembrie, atmosfera devine însorită în sudul și în sud-estul țării, pe unde se face mai cald decât ar fi normal. Se vor atinge 8...9 grade.

Cod galben de ninsoare și vânt puternic în județul Cluj. Vizibilitatea va fi sub 100 de metri
Cod galben de ninsoare și vânt puternic în județul Cluj. Vizibilitatea va fi sub 100 de metri

Meteorologii au emis, sâmbătă seară, o avertizare cod galben de ninsoare şi vânt puternic pentru zona montană înaltă a judeţului Cluj.   

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.