Val de frig peste România. Au avut loc furtuni violente, care au distrus sute de hectare de pomi și culturi
Ne confruntăm cu o răcire neobișnuită a vremii, care a cuprins aproape toată țara.
În nord, a adus furtuni violente, cu rafale de vânt puternice și grindină. Vijelia a distrus o parte dintr-o livadă, în județul Suceava. Sute de hectare de pomi și culturi au fost afectate.
Sunt în vigoare două coduri, galben și portocaliu în mai multe județe, iar autoritățile sunt în alertă, pentru că și hidrologii au anunțat că este posibil să se producă inundații.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Rafalele violente s-au pornit miercuri după-amiază, când norii s-a adunat și a început să plouă torențial. În câteva minute, la Dersca, în județul Botoșani, vizibilitatea a scăzut la câțiva metri, iar temperatura a scăzut până la 15 grade Celsius.
Furtuna s-a dezlănțuit și în județul vecin, Suceava. Mai multe imagini au fost surprinse în curtea unei instituții din Fălticeni, tocmai când un șuvoi de gheață a dat năvală.
În zonă, temperaturile au scăzut cu aproximativ nouă grade Celsius în două zile.
După potop, agricultorii au ieșit pe câmp să facă inventarul pagubelor. Cu toate că grindina nu a fost de mari dimensiuni, a distrus hectare întregi de culturi. La Rădășeni, din 400 de hectare de livezi doar un sfert au scăpat. Fructele sunt găurite și în mare parte nu mai pot fi folosite.
Un fermier și-a găsit pomii frânți.
Gheorghiță Panțiru, proprietar de livezi: ”Cele patru rânduri parcă sunt tăiate cu cuțitul. Le-a pus la pământ vântul. De aici nu se mai poate scoate absolut nimic decât bețele de bambus și atât.”
Cultivatorii din zona Fălticeni estimează pagubele la un milion de lei.
Meteorologii au observat o răcire neobișnuită pentru această perioadă, mai ales în vestul țării. La prânz, termometrele arătau valori cuprinse între 13 și 19 grade. În doar două zile, temperaturile au scăzut cu peste 10 grade în orașe precum Timișoara, Arad sau Reșița, de exemplu.
De vină este o masă de aer marin de origine polară, care aduce nu doar ploi cu fulgere și grindină, dar și o răcire accentuată.
Vineri, în vestul țării nu vor fi mai mult de 18, 19 grade, iar acestea sunt valori mai potrivite pentru final de septembrie și nu de august. Nu este exclus să vorbim de cel mai rece final de vară din istorie.
Mihai Huştiu, meteorolog ANM: "Se știe că august e o lună stabilă, chiar și prima jumătate a lunii septembrie, fără ploi, fară instabilitate, dar iată că nu se respectă, să pun așa, climatologia."
Aproape toată țara este sub avertizări cod galben și portocaliu de vreme rea până joi. Un alt val de instabilitate va cuprinde țara, de vineri.