Furtunile violente și ploile torențiale au făcut ravagii în mai multe zone ale țării
Vijelii însoțite de ploi torențiale au răvășit joi mai multe locuri din țară. În Rovinari, județul Gorj, rafalele de vânt au luat forma unei tornade - povestesc localnicii - și au distrus mai multe acoperișuri.
După multe zile de caniculă, o furtună puternică a măturat oraşul Rovinari. Rafalele de vânt au smuls acoperişurile unor blocuri şi le-au purtat la sute de metri distanţă.
Localnicii au crezut că sunt martorii unei tornade, dar meteorologii spun că nu poate fi vorba despre aşa ceva.
Mihaela Brâncuș, meteorolog centrul regional Oltenia: "Se creează un curent de aer care în momentul în care ajunge la suprafaţă se împrăştie radiant, de aceea unii locuitori au avut impresia că e un vânt asociat tornadei, dar în niciun caz nu putem spune că a fost un astfel de fenomen."
Cantitatea de precipitaţii a ajuns şi la 50 de litri pe metrul pătrat, aşa că străzile s-au umplut rapid de apă, iar şoferii abia au putut ajunge acasă.
Meteorologii au emis cod roşu nowcasting de ploi torenţiale în mai multe localităţi din judeţele Argeş şi Dâmboviţa.
În Călimăneşti, judeţul Vâlcea, un copac a fost pus la pământ pe Drumul Naţional 7 și a fost nevoie de intervenţia pompierilor ca circulaţia să fie reluată.
Furtuna a fost şi în largul mării Negre. Un catamaran care încerca să ajungă
în portul din Eforie a fost împins de valuri şi curenţi în stabilopozi. Pe vas se aflau 4 români întorşi din vacanţa din Grecia. Ambarcaţiunea a început să ia apa, iar căpitanul a cerut imediat ajutorul autorităţilor. Din fericire, salvatorii au ajuns la timp la cei 4 şi i-au adus la mal în siguranţă.
În sudul litoralului, salvamarii au arborat steagul roşu din cauza valurilor mari ca urmare a furtunii din larg.
Răcirea bruscă a vremii a fost resimţită în toată ţara.
Temperaturile minime arătau dimineaţa doar 2 grade Celsius la Vârful Omu.
Însă vremea se îndreaptă, iar temperaturile vor fi din nou normale pentru această perioadă în toată ţara: aproximativ 30 de grade.