Caniculă și furtuni puternice. Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

×
Codul embed a fost copiat

Canicula și furtuni. Cam așa o să arate vremea în următoarele două săptămâni, conform prognozei pentru intervalul 16 - 29 august, publicată, luni, de Administraţia Naţională de Meteorologie.

Astfel, vremea va fi caniculară în majoritatea regiunilor în primele zile ale acestei săptămâni, cu temperaturi maxime ce vor atinge local 38 de grade Celsius şi instabilitate atmosferică accentuată în perioada 17-19 august, însă ulterior va intra într-un proces de răcire. 

Banat

 

În Banat, în prima zi a intervalului, valul de căldură va persista şi se va intensifica, astfel că media regională a maximelor se va situa în jurul valorii de 38 de grade Celsius, iar minimele vor fi, în medie, de 21 de grade. Ulterior, vremea se va răci accentuat, iar în 18 august, vor fi temperaturi maxime, în medie de 26 - 27 de grade şi minime în jur de 13 grade.

În perioada 20 - 25 august se va încălzi, iar vremea va deveni călduroasă, cu temperaturi maxime, în general, de 31 - 33 de grade şi minime în jur de 16 grade. Spre finalul lunii august este posibilă o scădere uşoară de temperatură, până spre 27 - 28 de grade la valorile maxime şi la 14 grade pentru temperaturile minime.

Citește și
Canicula
A fost înregistrat recordul absolut de căldură în Spania: 47,4 grade Celsius
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

În 17 august instabilitatea atmosferică se va manifesta în toată regiunea, prin averse locale, ce pot fi însemnate cantitativ, apoi până în 24 august, probabilitatea pentru ploi va fi relativ redusă. Un alt interval cu ploi locale este posibil să apară spre finalul lunii august. 

Crișana 

 

În regiunea Crişanei, în prima zi a intervalului, valul de căldură va persista şi se va intensifica, astfel că, media regională a maximelor va fi de 36 - 37 de grade Celsius, iar minimele se vor situa, în general, peste 20 de grade. Răcirea accentuată estimată pentru 17 şi 18 august, va determina un regim al maximelor termice la nivelul regiunii, de 25 - 26 de grade şi minime ce vor scădea spre 12 grade.

Vremea se va încălzi în perioada 20 - 25 august, astfel că, în medie se vor atinge maxime de 30 de grade şi minime de 14 - 15 grade Celsius. Spre finalul lunii august este posibilă o scădere a valorilor de temperatură, spre maxime în jur de 27 grade şi minime de 12 - 13 grade, caracterizând un regim termic normal pentru această perioadă.

Instabilitatea atmosferică se va accentua la începutul săptămânii, însă ploi pe arii mai extinse şi posibil cantităţi de apă mai însemnate se vor înregistra în ziua de 17 august. Ulterior, probabilitatea pentru ploi va fi redusă până în 24 august, urmând să crească spre finalul lunii august. 

Transilvania 

 

În Transilvania, intervalul va debuta cu o vreme călduroasă, pe alocuri caniculară, cu o medie regională a temperaturilor maxime de 32 - 34 de grade Celsius şi minime în jur de 16 grade. Se va răci accentuat, în 18 şi 19 august, când media temperaturilor maxime nu va mai depăşi 24 - 25 de grade, iar minimele vor fi, în general de 10 - 12 grade, cu valori mai scăzute în depresiunile din estul regiunii.

În perioada 20 - 25 august se va încălzi, până la valori maxime, care vor fi în medie de 28 de grade şi minime în jur de 13 grade, iar spre finalul celor două săptămâni de prognoză sunt estimate maxime uşor mai coborâte, în jur de 25 de grade şi minime, în medie de 10 - 11 grade.

Instabilitatea atmosferică se va accentua la începutul săptămânii, astfel că, în zilele de 17 şi 18 august, pe arii extinse vor fi averse, iar cantităţile de apă vor fi mai însemnate. Un alt interval cu ploi locale este posibil să apară spre finalul lunii august, iar în restul intervalului, probabilitatea pentru ploi va fi mai redusă. 

Maramureș

 

În Maramureş, în prima zi a intervalului valul de căldură va persista, astfel că, media maximelor pentru această regiune va urca la 33 - 34 de grade, iar minimele vor fi de 17 - 18 grade. Răcirea accentuată ce va urma după această zi va determina o scădere a maximelor, până la o medie de numai 24...25 de grade în zilele de 18 şi 19 august, când şi minimele termice vor fi de 11 - 12 grade. Vremea se va încălzi în perioada 20 - 25 august, astfel că, în medie se vor atinge maxime de 28 de grade şi minime de 13 - 14 grade, iar spre finalul lunii este posibilă o scădere uşoară de temperatură.

Instabilitatea atmosferică se va accentua la începutul săptămânii, însă ploi pe arii mai extinse şi cantităţi de apă mai însemnate se vor înregistra în ziua de 17 august. Ulterior, probabilitatea pentru ploi se va reduce, un alt episod cu ploi urmând să apară după 24 august. 

Moldova

 

Zona Moldovei este caracterizată în primele două zile ale intervalului de o vreme călduroasă, pe alocuri caniculară îndeosebi în jumătatea sudică a regiunii, cu o medie a maximelor în jurul valorii de 34 de grade, şi a minimelor de 17 - 18 grade Celsius. Se va răci şi în această regiune, în zilele de 18 şi 19 august, când media temperaturilor maxime nu va mai depăşi 26 de grade, iar cea a minimelor va fi, în general, de 13 - 15 grade.

În restul intervalului nu sunt estimate variaţii mari de temperatură, maximele urmând a fi în medie de 26 - 28 de grade, iar minimele de 14 - 16 grade. Valori termice mai scăzute vor fi posibile după 27 august.

În 17 şi 18 august se vor semnala averse pe arii extinse, iar mai ales în nordul regiunii şi în dealurile subcarpatice, cantităţile de apă vor fi mai însemnate. În ultima decadă a lunii august, ploile se vor semnala pe arii restrânse, probabilitatea de apariţie a acestora urmând să crească în zilele de 25 şi 26 august. 

Dobrogea 

 

În Dobrogea, până în 19 august vremea va fi în general călduroasă, local caniculară în partea continentală a regiunii, însă temperaturile maxime vor atinge doar izolat 34 - 35 de grade, iar minimele vor avea o medie regională de 19 - 21 de grade.

Răcorirea vremii se va resimţi şi în această regiune după mijlocul săptămânii, când sunt estimate maxime, în medie de 27 - 29 de grade, valori ce se vor menţine fără variaţii semnificative, până aproape de finalul lunii august. Minimele termice din această perioadă se vor încadra într-un ecart mediu de 16 - 18 grade Celsius.

Regimul pluviometric se va menţine în general deficitar, cu excepţia zilelor de 18 şi 19 august, când se vor semnala ploi locale. 

Muntenia

 

În Muntenia, în primele două zile ale intervalului va fi caniculă în cea mai mare parte a regiunii, cu o medie a temperaturilor maxime de 35 - 36 de grade. Începând cu ziua de 18 august vremea va intra într-un proces de răcire, astfel că, media temperaturilor maxime va scădea la 32 de grade, iar pe 19 august la 28 de grade.

În perioada 20 - 26 august se va încălzi din nou, iar vremea va deveni călduroasă, cu medii ale temperaturilor maxime, în general, de 30 - 31 de grade, iar spre finalul perioadei sunt posibile valori mai scăzute, la o medie de 28 de grade. Temperaturile minime vor avea o evoluţie asemănătoare, respectiv, o medie a acestora mai ridicată în primele zile, când se vor atinge 17 - 18 grade, apoi se vor situa în jurul valorii de 16 grade.

Se vor semnala averse în 18 şi 19 august, iar în restul intervalului, prognoza indică o probabilitate redusă de apariţie a fenomenelor de instabilitate atmosferică. 

Oltenia

 

În Oltenia, în primele două zile ale intervalului va fi caniculă în cea mai mare parte a regiunii, cu o medie a temperaturilor maxime de 36 de grade Celsius şi minime medii, în general, de 18 - 19 grade. Răcirea estimată ulterior va determina un regim al maximelor termice la nivelul regiunii, în scădere accentuată spre 28 de grade în ziua de 19 august şi minime ce se vor situa în jurul valorii de 15 grade.

Vremea se va încălzi în perioada 20 - 26 august, astfel că, în medie, se vor atinge maxime de peste 30 de grade şi minime de 16...17 grade. Spre finalul lunii august este posibilă o scădere a valorilor de temperatură, spre maxime în jur de 28 de grade şi minime de 14 grade, caracterizând un regim termic apropiat de normal pentru această perioadă.

Fenomene asociate instabilităţii atmosferice sunt estimate pentru 17 şi 18 august, însă doar pe arii restrânse vor fi averse mai însemnate cantitativ. În restul intervalului, prognoza indică o probabilitate destul de redusă pentru ploi, regimul pluviometric urmând a se menţine deficitar. 

Cum va fi vremea la munte

 

La munte, vremea va fi caldă la începutul intervalului, însă odată cu accentuarea graduală a instabilităţii atmosferice, temperatura va scădea semnificativ, de la o medie a temperaturilor maxime de 24 de grade în prima zi, la 15 - 16 grade Celsius.

În perioada 20 - 25 august se va încălzi, iar media maximelor pentru întreaga zonă va urca la 18 grade, urmând să scadă din nou la 16 grade spre finalul lunii. Temperaturile minime vor avea o evoluţie asemănătoare, respectiv, o medie a acestora mai ridicată în primele zile, când se vor atinge 14 - 15 grade, apoi va scădea, iar până spre finalul intervalului va oscila între 8 şi 11 grade.

Aversele de ploaie vor fi mai frecvente şi pe alocuri însemnate cantitativ în 17 şi 18 august, iar în celelalte zile fenomene asociate instabilităţii atmosferice se vor semnala local şi temporar în timpul după-amiezelor, cu o probabilitate mai mare după 25 august.

 

Articol recomandat de sport.ro
Reacția lui Gică Hagi după conflictul dintre Denis Alibec și Mircea Lucescu! Mesajul către jucătorul său
Reacția lui Gică Hagi după conflictul dintre Denis Alibec și Mircea Lucescu! Mesajul către jucătorul său
Citește și...
Căldură insuportabilă în toată țara. Când scăpăm de caniculă
Căldură insuportabilă în toată țara. Când scăpăm de caniculă

Astăzi, valul de căldură se intensifică și se extinde în cea mai mare parte a țării.

A fost înregistrat recordul absolut de căldură în Spania: 47,4 grade Celsius
A fost înregistrat recordul absolut de căldură în Spania: 47,4 grade Celsius

Valul de căldură caniculară care a lovit Spania a dus la depăşirea recordului absolut de temperatură înregistrat în această ţară de la începutul măsurătorilor meteorologice.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”
Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a afirmat că nu se pune problema desfiinţării unor oficii poştale, aşa cum anunţase directorul Poştei Române.