Prognoza ANM. Cum va fi vremea la începutul lunii februarie
Primele zile din luna februarie vor aduce valori termice în creştere în majoritatea zonelor ţării, cu temperaturi maxime ce vor atinge chiar şi 14 grade în Crişana, reiese din prognoza publicată de ANM, conform Agerpres.
Însă, probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicată atât spre finele lunii ianuarie, cât şi după data de 3 februarie, reiese din prognoza de specialitate, publicată luni de Administraţia Naţională de Meteorologie, valabilă pentru intervalul 28 ianuarie -10 februarie 2019.
În Banat, valorile de temperatură se vor situa în jurul normelor climatologice ale perioadei în primele zilei ale intervalului de prognoză, când vor fi medii ale maximelor cuprinse între 3 şi 6 grade.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
În intervalul 2 - 5 februarie, vremea se va încălzi semnificativ şi se estimează temperaturi medii diurne cuprinse între 9 şi 12 grade. Ulterior, valorile termice vor marca o scădere şi se vor apropia din nou de cele normale pentru prima decadă a lunii februarie, astfel încât, în intervalul 6-10 februarie, vor fi cuprinse între 5 şi 7 grade, în medie.
Temperaturile nocturne se vor menţine în jurul valorii de zero grade, exceptând intervalul 3-5 februarie, când se vor înregistra medii regionale de 4-5 grade. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi relativ ridicata pe tot parcursul intervalului de referinţă.
În Crişana, temperaturile maxime vor avea, până spre sfârşitul perioadei de prognoză, fluctuaţii între valori ce se vor situa în jurul celor climatologic specifice perioadei, respectiv temperaturi medii diurne de 4-6 grade, în intervalele 28 ianuarie -1 februarie şi 6-10 februarie şi valori cu mult peste cele normale, între 2 şi 5 februarie, când se vor înregistra medii regionale ale maximelor termice de 10-14 grade, vremea devenind deosebit de caldă pentru prima decadă a lunii februarie.
Temperaturile minime se vor situa între -2 şi 0 grade pe tot parcursul intervalului, cu excepţia nopţilor de 3, 4 şi 5 februarie, când se vor înregistra medii regionale mai ridicate, cuprinse între 2 şi 4 grade. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi ridicată pe tot parcursul intervalului de referinţă, dar mai ales pe 30 ianuarie şi, din nou, pe 3 şi 4 februarie.
În Transilvania, regimul mediu al temperaturii aerului se va caracteriza prin valori apropiate de cele climatologic normale în prima şi ultima parte a perioadei de prognoză, respectiv între 28 ianuarie -1 februarie şi 6-10 februarie, când maximele diurne se vor situa, în medie, între 2 şi 6 grade. În intervalul 2 - 5 februarie, un proces de încălzire va determina o vreme deosebit de caldă pentru debutul lunii februarie, astfel încât mediile maximelor termice se vor încadra între 8 şi 12 grade, la scara întregii regiuni.
Regimul termic nocturn va avea o evoluţie asemănătoare, urmând a se înregistra minime situate, în general, între -6 şi -1 grad, exceptând intervalul 3 - 5 februarie, când media regională a valorilor nocturne va fi mai ridicată şi se va concretiza prin temperaturi situate între 0 şi 2 grade. Probabilitatea pentru precipitaţii ridicată pe tot parcursul intervalului de referinţă, dar mai ales între 29 şi 31 ianuarie.
În Maramureş, valorile termice se vor situa în jurul mediilor multianuale ale perioadei în cea mai mare parte a perioadei de prognoză, astfel încât între 28 ianuarie -1 februarie şi 6-10 februarie, se vor înregistra valori medii diurne de 3 - 5 grade, iar minimele nocturne se vor situa, în medie, între -4 şi -1 grad. Excepţie va face perioada 2-5 februarie, când va avea loc un proces de încălzire ce va determina medii ale temperaturilor maxime de 8-11 grade şi ale celor minime de 1-3 grade, vremea devenind caldă pentru această dată, chiar deosebit de caldă pe 3 şi 4 februarie.
Probabilitatea pentru precipitaţii va fi ridicată în majoritatea zilelor din intervalul de referinţă, dar acestea vor fi mai însemnate cantitativ şi se vor semnala pe arii mai extinse în jurul datei de 30 ianuarie.
În Moldova, intervalul va debuta cu o uşoară încălzire, astfel încât de la o medie regională a valorilor maxime de 2 grade se va ajunge la 4-5 grade, medie care se va menţine fără variaţii semnificative până pe 4 februarie. După această dată este prognozată o răcire treptată, iar media valorilor maxime va scădea la zero grade.
Aproximativ aceeaşi evoluţie va fi de interes şi pentru regimul nocturn al temperaturilor: pentru prima jumătate a intervalului, media minimelor se va situa în jurul valorii de zero grade, iar după 5 februarie va scădea treptat, până spre -6 grade. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată în intervalul 29-31 ianuarie, dar şi după data de 4 februarie.
În Dobrogea, vremea va deveni caldă în perioada 28 ianuarie - 4 februarie, cu o medie a valorilor maxime cuprinsă, în general, între 9 şi 12 grade. În acest interval temperaturile minime vor fi pozitive, cu o medie regională de 3 - 5 grade. După această perioadă caldă pentru sfârşit de ianuarie şi început de februarie este prognozată o răcire treptată, ce va aduce regimul termic în limite normale, respectiv o medie a temperaturilor maxime de 3-4 grade, iar a celor minime de la -1 la 0 grade. Vor fi precipitaţii în perioada 30 ianuarie -1 februarie, dar cu o probabilitate în creştere şi după data de 5 februarie.
În Muntenia, intervalul debutează cu o încălzire uşoară, iar până la sfârşitul lunii ianuarie, media valorilor maxime va fi de 5 - 8 grade. La începutul lunii februarie, pe 3 şi 4 februarie, valorile maxime de temperatură ar putea fi chiar mai ridicate, media prognozată fiind de 10 grade, ceea ce ar caracteriza o vreme deosebit de caldă pentru început de februarie. După acest interval, estimările indică o răcire treptată, iar până la finalul primei decade din februarie se va ajunge la o medie a temperaturii maxime de 3-4 grade.
Temperaturile minime vor prezenta mici variaţii în prima jumătate a intervalului, dar în general media va fi uşor pozitivă, de 1-2 grade, uşor mai mare pe 3 şi 4 februarie, când va ajunge la 4 grade. Ulterior, minimele termice vor fi tot mai scăzute, iar la finalul intervalului se va ajunge la o medie regională de până la -4 grade. Vor fi precipitaţii în intervalul 29 - 31 ianuarie când vor fi posibile şi cantităţi de apă însemnate. Probabilitatea pentru precipitaţii se va menţine ridicată şi în a doua săptămână de prognoză (4 - 10 februarie).
În Oltenia, până pe 1 februarie şi, din nou, în intervalul 6 - 10 februarie, media temperaturilor maxime va fi de 4 - 5 grade. Între 2 şi 5 februarie vremea se va încălzi şi se vor înregistra valori diurne cuprinse între 8 şi 10 grade, în medie. Evoluţia temperaturilor minime va fi asemănătoare: până pe 2 februarie, media regională se va situa în jurul valorii de 0 grade, în următoarele trei zile va creşte la 4 grade, iar după 5 februarie va fi în scădere treptată, astfel încât, la finalul celei de-a doua săptămâni a intervalului de prognoză, va scădea spre -3 grade.
Vor fi precipitaţii în intervalul 28 - 31 ianuarie, când vor fi posibile şi cantităţi de apă însemnate. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi ridicată şi în a doua săptămână de prognoză, mai ales în perioada 4 - 7 februarie.
La munte, media temperaturilor maxime va deveni uşor pozitivă, mai ales la începutul lunii februarie, când va fi de 2 - 4 grade. După 5 februarie, vremea se va răci treptat, iar până la finalul celor două săptămâni de prognoză se vor atinge valori diurne între -4 şi -2 grade, în medie. Minimele termice se vor situa în jurul valorii de -4 grade până pe 2 februarie, iar în următoarele două zile se va resimţi o încălzire a vremii şi temperatura va creşte, astfel încât media se va apropia de 0 grade.
După data de 5 februarie, la fel ca şi în cazul evoluţiei temperaturilor diurne, se va resimţi o scădere treptată a regimului termic ce se va concretiza prin valori minime, în medie, de la -9 la -8 grade. Se vor semnala precipitaţii în cea mai mare parte a intervalului, dar pe arii mai extinse şi posibil însemnate cantitativ acestea vor fi în perioada 29 - 31 ianuarie, iar cu o probabilitate ridicată şi după data de 4 februarie.
Estimările sunt realizate folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată de la Reading, Anglia.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!