Prognoza pentru următoarele 2 săptămâni. Ploi aproape zilnice, temperaturi spre 0 grade

vremea, nori, ploaie
Cristian Matei

Prognoza ANM  pentru perioada 6 - 19 mai indică o vreme mult mai rece decât ne-am aştepta, mai ales noaptea, când temperaturile scad până la 3-4 grade, iar la munte coboară chiar sub pragul îngheţului

 

Temperaturile aerului vor fi în scădere în următoarele două zile în majoritatea regiunilor ţării, atât pe timpul zilelor, cât mai ales pe durata nopţilor, iar ploile vor fi prezente aproape zilnic, mai intens după data de 12 mai, potrivit estimărilor Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valabile pentru perioada 6 - 19 mai, publicate luni.

În Banat, în primele două zile, vremea va fi deosebit de rece, cu o medie a temperaturilor maxime de 13 - 14 grade, dar, în perioada 8 - 11 mai, valorile termice diurne vor creşte spre medii de 17 - 20 de grade. Va urma o nouă răcire a vremii în intervalul 12 - 14 mai, când media maximelor va scădea spre 14 - 15 grade, apoi aceasta va fi în creştere treptată spre 20 - 22 de grade, în zilele de 18 şi 19 mai. Temperaturile medii nocturne se vor situa în general între 7 şi 9 grade, cu excepţia nopţilor din perioada 7 - 9 mai, când media lor va fi de 4 - 6 grade. Temporar, va ploua în cea mai mare parte a intervalului, însă ploi local însemnate cantitativ se vor semnala cu o probabilitate mai mare în perioada 12 - 15 mai.

În Crişana, vremea va fi deosebit de rece în primele două zile, când media temperaturilor maxime va fi de 12 - 13 grade, apoi, în perioada 8 - 11 mai, valorile termice diurne vor creşte spre medii de 17 - 20 de grade. În intervalul 12 - 15 mai va urma o nouă răcire uşoară a vremii, astfel încât media maximelor va scădea până în jurul valorii de 16 grade, după care aceasta va fi în creştere treptată spre 20 - 22 de grade, în zilele de 18 şi 19 mai. Temperaturile medii nocturne se vor situa, în general, între 6 şi 8 grade, mai puţin în nopţile din perioada 7 - 9 mai, când media lor va tinde spre patru grade. Va ploua, temporar, în cea mai mare parte a intervalului, însă ploi local însemnate cantitativ se vor semnala cu o probabilitate mai mare în perioada 12 - 15 mai.

Citește și
furtuna in Bucuresti
Fenomene meteo extreme în Capitală: ploi torenţiale, vijelii şi grindină

În Transilvania, media temperaturilor maxime va scădea de la 17 grade, în ziua de 6 mai, până spre 8 grade în ziua de 7 mai, când vremea va fi deosebit de rece. Ulterior, valorile termice diurne vor creşte, astfel încât în perioada 9 - 18 mai vor oscila, în medie, între 15 şi 18 grade, iar în ultima zi a intervalului, în data de 19 mai, vor tinde spre 20 de grade. Temperaturile minime vor fi cuprinse în medie între 5 şi 7 grade, exceptând nopţile din 8 şi 9 mai, când media acestora se va situa în jurul valorii de două grade. Temporar, va ploua în cea mai mare a intervalului, iar în cursul zilei de 6 mai şi în noaptea de 6 spre 7 mai, cantităţile de apă vor fi însemnate. Local, averse, în general moderate cantitativ se vor semnala şi în perioada 12 - 14 mai.

În Maramureş, vremea va fi deosebit de rece în primele două zile, cu o medie a temperaturilor maxime de 14 grade, respectiv 11 grade. Apoi, valorile termice diurne vor fi în creştere, iar în perioada 9 - 18 mai vor oscila, în medie, între 15 şi 18 grade. În ultima zi a intervalului, în data de 19 mai, acestea vor tinde spre 20 de grade. Temperaturile minime vor fi cuprinse în medie între 6 şi 8 grade, cu excepţia nopţilor din perioada 7 - 9 mai, când media acestora se va situa la 3 - 4 grade. Va ploua în cea mai mare parte a intervalului, însă în data de 6 mai şi în perioada 12 - 14 mai, local ploile vor fi în general moderate cantitativ.

În Moldova, în primele două zile de prognoză, vremea se va răci accentuat, la început în nord apoi şi în restul regiunii, iar marţi (7 mai) media temperaturilor maxime va fi de cel mult 10 - 11 grade, cu mult mai mică decât în mod normal la această dată. Până joi, 9 mai, se va încălzi, în medie cu 8 grade, după care mediile maximelor termice vor oscila în general între 18 şi 20 de grade. În scădere semnificativă vor fi şi temperaturile minime, astfel încât în dimineaţa zilei de joi, 9 mai, media va fi de 4 grade. Pe data de 10 mai, dimineaţa, media minimelor termice va fi de 8 grade, iar până la finalul intervalului de prognoză nu vor mai fi variaţii termice semnificative. Vor fi averse pe arii mai extinse în zilele de 6 şi 7 mai şi, din nou, după data de 9 mai.

În Dobrogea, media temperaturilor maxime va scădea, de la 20 de grade în prima zi, până la 15 grade, în data de 8 mai. Ulterior, valorile termice maxime vor fi în general în creştere, astfel încât la sfârşitul intervalului de prognoză media va atinge din nou 20 de grade. Vor scădea şi temperaturile minime, până în 8 şi 9 mai dimineaţă, când media lor va fi de 7 - 8 grade. Pe dimineaţa zilei de 10 mai vor fi cu 3 - 4 grade mai mult, apoi variaţia termica va fi nesemnificativă. Averse vor fi aproape în fiecare zi, dar mai ales în data de 6 mai şi în intervalul 10 - 19 mai.

În Muntenia, vremea se va răci accentuat, de la o medie a temperaturilor maxime de 22 de grade în prima zi, până la 14 grade în cea de-a doua. Ulterior, până pe 12 mai, se va încălzi treptat, iar media maximelor va atinge 21 de grade, pentru ca, în ziua imediat următoare, să se răcească până spre 18 grade. Din 14 şi până în 19 mai se va încălzi din nou treptat, iar în ultima zi de prognoză media maximelor va fi de 21 - 22 de grade. Minimele termice vor fi în scădere până în dimineaţa zilei de 9 mai, când media lor va atinge 5 - 6 grade, în 10 mai dimineaţă vor fi în medie nouă grade, apoi nu vor mai avea modificări importante. Vor fi averse pe arii extinse aproape în fiecare zi, cu excepţia zilei de 8 mai şi primei părţi a zilei de 9 mai, când acestea vor fi posibile doar izolat.

În Oltenia, media temperaturilor maxime va scădea de la 19 grade, în prima zi, la 14 grade în cea de-a doua, după care se va încălzi treptat până în data de 11 mai, când maximele termice vor atinge în medie 21 de grade. În următoarele două zile se va răci cu 4 - 5 grade, iar din 14 mai procesul de încălzire al vremii se va relua. Temperaturile minime vor scădea până în dimineaţa zilei de 9 mai, când media va fi de 5 grade, în 10 mai se vor atinge, în medie, nouă grade, iar până la finalul intervalului de prognoză nu se vor mai înregistra variaţii semnificative. Averse vor fi în fiecare zi, mai frecvente în prima zi şi din data de 9 mai.

La munte, media temperaturilor maxime va scădea de la 9 grade, în ziua de 6 mai, până spre două grade în data de 7 mai, când vremea va fi deosebit de rece. Ulterior, valorile termice diurne vor fi în creştere, astfel încât în perioada 9 - 18 mai vor oscila în medie între 6 şi 10 grade, iar în ultima zi a intervalului, în data de 19 mai, vor tinde spre 12 grade. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în medie, între 1 şi 3 grade, exceptând nopţile din perioada 7 - 9 mai, când media se va situa sub pragul de îngheţ, între -3 şi -1 grad. Temporar, va ploua în cea mai mare a intervalului, iar în cursul zilei de 6 mai şi în noaptea de 6 spre 7 mai cantităţile de apă vor fi însemnate. Local, averse, în general moderate cantitativ se vor semnala şi în perioada 12 - 14 mai. De asemenea, începând din noaptea de 6 spre 7 mai, dar şi pe parcursul zilei de 7 mai, vor fi precipitaţii mixte, iar la altitudini de peste 1.800 de metri va ninge.

Estimările sunt realizate folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) din Reading (Anglia).

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Care este riscul formării de tornade în următoarele ore. Metoda prin care se vor da alerte
Care este riscul formării de tornade în următoarele ore. Metoda prin care se vor da alerte

Mulţi români s-au speriat după ce aplicaţiile meteo i-au anunţat că ploile şi vijeliile care ne vor lovi în următoarele ore pot fi însoţite lşi de tornade.

Fenomene meteo extreme în Capitală: ploi torenţiale, vijelii şi grindină
Fenomene meteo extreme în Capitală: ploi torenţiale, vijelii şi grindină

Ploi torenţiale, vijelii şi grindină sunt prognozate pe parcursul zilei de luni în Capitală unde gradul de instabilitate atmosferică se va accentua treptat, cu o probabilitate mai mare spre seară.

Cod galben de vijelii, ploi torenţiale şi chiar ninsori. Vreme rece în toată țara
Cod galben de vijelii, ploi torenţiale şi chiar ninsori. Vreme rece în toată țara

ANM a emis luni dimineaţă două coduri galbene, fenomenele meteo afectând aproape întreaga ţară, cu excepţia regiunilor din vest.

Recomandări
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier, din nou, pe Marcel Ciolacu și i-a lăudat reușitele economice indiscutabile
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier, din nou, pe Marcel Ciolacu și i-a lăudat reușitele economice indiscutabile

Așa cum era de așteptat, președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier, din nou, pe liderul PSD Marcel Ciolacu, propus de coaliția PSD-PNL-UDMR-minorități.

POLITICO: Cum a câștigat Putin alegerile din România. „Totul se decide în spatele ușilor închise”
POLITICO: Cum a câștigat Putin alegerile din România. „Totul se decide în spatele ușilor închise”

România încă se recuperează de ascensiunea și căderea rapidă a lui Călin Georgescu, un candidat care a ajuns la alegători printr-o campanie pe TikTok.

Tanczos Barna, care a preluat Finanțele de la Boloș: „Provocarea cea mai mare este să plătim pensiile și salariile asumate”
Tanczos Barna, care a preluat Finanțele de la Boloș: „Provocarea cea mai mare este să plătim pensiile și salariile asumate”

Ministrul propus pentru preluarea portofoliului la Ministerul Finanţelor, Tanczos Barna, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului.