Care este riscul formării de tornade în următoarele ore. Metoda prin care se vor da alerte

06-05-2019 13:18


Dezastrul lăsat în urmă de tornada din Călăraşi

Mulţi români s-au speriat după ce aplicaţiile meteo i-au anunţat că ploile şi vijeliile care ne vor lovi în următoarele ore pot fi însoţite lşi de tornade.

Este greu, dacă nu imposibil de spus dacă vor avea loc tornade în Bucureşti sau în alte regiuni ale ţării, aşa cum au fost anunţaţi mulţi români prin aplicaţiile meteo. Specialiştii ANM au explicat pentru Ştirile ProTV că este imposibil ca o tornadă să fie prognozată cu câteva ore sau chiar cu câteva zeci de minute înainte.

Meteorologii pot însă vedea pe hărţile radar că se dezvoltă o supercelulă care poate fenomene extreme, cum ar fi tornada. Dar, chair dacă supercelula se formează, nu e obligatoriu să asistăm la fenomenul de “pâlnie”, practic definiţia tornadei. 

În urmă cu câteva zile, după tornada din Călăraşi, s-a creat un protocol între ANM şi DSU, astfel ca printr-o linie verde specială, fenomenele meteo extrem de periculoase, inclusiv tornade, să fie anunţate imediat, inclusiv prin aplicaţia RO-ALERT.

De asemenea, astfel de fenomene sunt anunţate imediat pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO