Ninsori și zăpadă la munte. Zonele unde temperaturile au coborât sub zero grade


Ultimul update: Duminica 06 Octombrie 2019 19:52
Data publicarii: Duminica 06 Octombrie 2019 19:52
Categorie: Vremea

A venit iarna la munte unde a nins viscolit, însă nici în rest nu este vreme de stat în tricou. A fost frig în acest sfârşit de săptămâna, iar în Predeal termometrele au indicat minus 4 grade Celsius.

În cazul celor din Bucureşti care tremură deja în apartamente, RADET anunţă că e gata să dea drumul la căldură numai dacă 3 nopţi la rând se vor înregistra cel mult 10 grade.

La Bălea Lac s-au înregistrat în duminică dimineaţa minus 3 grade. Ninsoarea s-a aşternut cât vezi cu ochii, iar în unele locuri stratul de omăt măsură chiar şi 5 centimetri. În aceste condiţii, unii şoferi au înaintat cu greu.

Aşadar, nu e de mirare că la prima oră, pe Transfagarasan, şi-au făcut apariţia şi drumarii.

Vizibil nepragatiti, cu haine subţiri şi cauciucuri de vară, turiştii au zgribulit de frig, dar s-au bucurat de peisajul feeric.

Şi la Vârful Omu a început să ningă dis-de-dimineaţă. La ora 11.00, erau minus 4 grade, bătea vântul, iar stratul de omăt avea deja doi centimetri. Puţin mai sus, în Masivul Postavaru, din Poiană Braşov, stratul de zăpadă s-a aşezat timid.

La Sinaia, turiştii au ieşit astăzi la plimbare echipaţi cu fulare şi căciuli, dar şi geci groase de iarnă.

Turist: "Două geci, cu polar avem şi pantalonii de schi şi izmene şi suntem pregătiţi să înfruntăm."

De altfel, până marţi inclusiv întreaga ţară este vizata de vreme rece, ninsori şi ploi.

Dinu Mărășoiu, meteorolog ANM: "Precipitaţiile deja din această după amiază au apărut, ele sunt în general slabe, dar şi sub formă de lapoviţă, ninsoare, în zonele înalte de munte şi acest lucru se va semnala şi amâne, când pe creste aşteptam chiar şi unele intensificări ale vântului care să spulbere zăpadă."

În Capitală, astăzi a plouat cu soare, în reprize, aşa că unii oameni au trecut deja la ţinuta de iarnă.

În Bucureşti, vremea rămâne în continuare destul de rece pentru această perioadă, la începutul săptămânii vom avea cel mult 13 grade, cu 7 mai puţin decât ar fi normal în parte a lunii octombrie, iar temperaturile vor scădea şi mai mult în acest interval, în special spre dimineaţă, când temperaturile minime vor fi de 4-5 grade. Vremea se va îmbuna însă de miercuri, când în sudul ţării vor fi aproximativ 25 de grade.

În acest context, RADET a anunţat că va furniza agent termic bucureştenilor, doar dacă timp de 3 zile consecutiv temperatura medie înregistrată între orele 20 şi 6 dimineaţa va fi de 10 grade sau mai puţin. Până atunci, regia poate furniza la cerere căldura spitalelor, gradinetelor, şcolilor dar şi şi azilelor de bătrâni şi instituţiilor publice care solicită acest lucru.

VIDEO PROTVPLUS.RO