Furtunile puternice au compromis culturile agricole în vaste regiuni ale țării. Cele mai afectate zone

Ultima actualizare: 03-05-2020 19:52

Aproape toată țara a stat duminică sub zodia furtunilor. S-au rupt norii în partea de est, unde autoritățile au închis, parțial, drumuri din cauza torenților veniți de peversanți.

În Buzău, străzile s-au inundat. Vijeliile și grindina au lovit și în culturile oamenilor, oricum fragile din cauza secetei. Comuna Matca, din Galați, de unde vin mare parte din legumele românești, este puternic afectată. Grindină a lovit dur această comună, unul dintre cele mai importante centre legumicole din România.

Mai multe sere au fost distruse, spun cultivatorii care își evaluează, acum, pierderile.

Zona Moldovei a fost lovită de furtună încă de noaptea trecută. De dimineață, torenții de pe versanți au acoperit șoselele.

În Botoșani, Drumul Național 29, spre localitatea Săvenu, a fost închis timp de 40 de minute.

În Buzău, în schimb, furtuna cu rafale de vânt și averse a dus la inundarea mai multor străzi. Șoferii au circulat cu prudență.

În zona Urlați, din Ploiești, gheața a acoperit totul în doar zece minute.

Vremea rea s-a abătut și asupra județului Dâmbovița și a altor localități din țară. Meteorologii au emis un cod portocaliu de ploi torențiale, iar în unele zone a căzut și grindină - asta spre disperarea legumicultorilor și a pomicultorilor, care spun că, după secetă și după bucățile de gheață căzute acum, recoltele le sunt compromise.

Vasile Prodan, pomicultor: „Recoltele noastre sunt compromise cred că peste 80-90%”.

Pomicultoare: „Vița de vie e ciuruită, am avut câteva roșii din grădină, le-a luat vârful, le-a rupt. Toate frunzele la peri. Para deja se formase și e ciuruită”.

Județele din Moldova au avut cel mai mult de suferit după acest episod de furtuni. De altfel, pe lângă avertizarea de cod galben, meteorologii au emis, după prânz, o alertă nowcasting cod portocaliu. În zonele vizate, vântul a bătut cu până la 70 de kilomeri pe oră, iar ploile au fost zdravene.

Din păcate, după ce că au distrus din culturile și-așa firave, din această primăvară, ploile căzute în ultimele 24 de ore nu rezolvă situația gravă, cauzată de secetă.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO