Furtuna ce a terorizat Europa se apropie vertiginos de România. Se anunță fenomene extreme
Furtuna violentă care a ucis opt oameni în Europa a provocat haos în transporturi și a lăsat în beznă zeci de mii de localități se apropie periculos de mult de România.
La noi, vântul a prins de ieri putere și în unele locuri s-au înregistrat fenomene neobișnuite pentru iarnă. Ninsorile au fost însoțite de tunete și fulgere ori a plouat cu grindină.
Și veștile nu sunt bune. În zonele înalte de munte se vor înregistra peste o sută de kilometri pe oră la rafală, cel puțin până în miercuri seară, când expiră codul galben.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
În Petroşani oamenii au fost martorii unui fenomen meteo rar pentru această perioadă. Ninsoarea a fost însoţită de tunete şi fulgere.
Scene similare s-au derulat şi pe Muntele Mic - în Caraş-Severin.
Neobişnuit pentru o lună de iarnă a fost şi ceea ce s-a întâmplat în Gurahontz - judeţul Arad. Localnicii au filmat drumuri acoperite de grindină.
În Maramureş, un fenomen asemantor unei furtuni de zăpadă a fost însoţit de căderi de gheaţă. Iar la Pecica - în Arad - vântul a luat pe sus acoperişul unei clădiri care este abandonată.
Şi în Caransebeş, vizat marți de cod portocaliu de vreme severă, vijelia a fost atât de puternică încât acoperişul unui atelier auto a fost aruncat peste trei maşini.
Reprezentanţii Administraţiei Naţionale de Meteorologie susţin că acest episod de vreme rea a fost provocat de fronturi atmosferice care au legătură cu furtuna Ciara, care a răvăşit Europa şi a provocat haos în transporturi.
Oana Catrina, meteorolog ANM: „Are legătură, dar în mică parte pentru că repet pe noi nu ne-a traversat un front atmosferic principal al acelei vaste arii depresionare de origine nord-atlantica, ci o periferie frontală. Asta este şi motivul pentru care la noi intensificările vântului nu au fost la intensitatea celor ce s-au înregistrat în ţările din Europa Centrală."
Practic, furtuna Ciara a pornit de undeva din Atlantic şi a măturat nord-vestul Europei până în Peninsulă Scandinavă având viteze de până la 170 km/oră. Ca să vă faceţi o idee despre impactul acesteia, imaginaţi-vă un elicopter care trece în viteză şi spulbera aerul din jur.
Păstrând proporţiile evident, la fel şi cu această furtună, a secerat această regiune, a destabilizat fronturile de aer mai peste tot prin Europa până la noi. E adevărat că în România intensitatea vântului a fost mai mică, dar totuşi destul de serioasă de 70 până la 100 km/oră, mai ales pe crestele muntoase.
Furtuna Ciara a lovit prima dată sâmbătă după-amiaza, în Irlanda. S-a indrepat apoi spre Marea Britanie şi ulterior şi-a făcut drum spre nord-vestul Europei.
În nordul Germanei, vântul a atins 160 kilometri pe oră şi a doborât oamenii pe stradă.
În Cehia, mai multe persoane au fost rănite în accidente provocate de rafalele violente. Vântul a bătut cu peste 180 de kilometri pe oră şi a pus la pământ copaci. Arborii au căzut pe şosele sau peste liniile de înaltă tensiune, astfel că a fost afectat şi traficul feroviar. 290 de mii de locuinţe au rămas fără curent electric. Pompierii şi echipajele de salvare au avut zeci de intervenţii.
Furtuna a provocat pagube şi în Belgia. Stadionul din oraşul Gent (Ghent), o construcţie nouă, nu a rezistat în fatza vântului turbat, iar acum trebuie să intre în reparaţii.
Pe de altă parte, rafalele puternice au adus un beneficiu neaşteptat în Germania. Turbinele eoliene au produs o cantitate record de energie electrică - echivalentul a 44 de centrale nucleare.
În România, turbinele eoliene au generat pe 8 februarie peste 20% din energia electrică produsă în România. În perioada codurilor de vânt extrem turbinele au fost oprite însă de operatori pentru că există pericolul ca acestea să fie avariate. Duminica producţia a fost aproape zero. Repornirea lor la capacitate totală s-a făcut abia lu
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!