Când începe Postul Paștelui 2020. Ce trebuie să știm
În anul 2020, Paștele ortodox pică pe 19 aprilie, în vreme ce Paștele catolic pică pe 12 aprilie.
Data la care creștinii sărbătoresc Paștele ține de două fenomene naturale: echinocțiul de primăvară și luna plină.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Biserica Ortodoxă folosește calendarul iulian, pe stil vechi, iar cea Catolică, calendarul gregorian.
Postul Sfintelor Paști în acest an va fi perioada 2 martie-18 aprilie. Oamenii mai numesc acest post și Postul Mare, care durează 40 de zile, la care se adaugă și săptămâna patimilor.
Lăsatul secului de carne pentru Postul Mare al Paștelui 2020
Duminică, 23 februarie 2020, este lăsatul secului de carne. Sintagma „lăsatul secului”, este înțeleasă ca fiind sinonimă cu uscat, de post, fără grăsime. În zonele rurale, înainte de intrarea în Postul Paștelui, se obișnuia să se organizeze petreceri, localnicii mâncând pe săturate din bucatele, de care nu se mai puteau atinge în post.
În săptămâna lăsatului sec de carne, între 23 februarie și 29 februarie, nu se fac nici nunți.
Lăsatul secului de brânză pentru Postul Mare al Paștelui 2020
La o săptămână după, pe 1 martie, este și lăsatul secului de lactate, astfel, că în postul Paștelui nu se consumă lactate. Mai mult, se spune că nu este bine să se facă petreceri, fapte rele sau să vorbești de rău o persoană. Nici peștele, untdelemnul, fumatul și alcoolul nu sunt permise.
De asemenea, în Săptămâna Mare se mănâncă doar seara, pâine și se bea apă și în Vinerea Mare se ține post negru.
Pe parcursul acestei perioade sunt doar dezlegări la pește, de Bunavestire, de pe 25 martie și în Duminica Floriilor, pe 12 aprilie de ortodocși și de catolici pe 5 aprilie.
De ce se postea în trecut
În trecut, motivul principal al postirii era pregătirea catehumenilor, persoană adulte pregătite să fie botezate de Paști și să intre în biserică. În zilele noastre, Postul Paștelui sau Postul Mare a devenit firesc, fiind o perioadă de pregătire spirituală pentru creștinii care sărbătoresc Învierea Domnului.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!