Un ciclon format în Mediterană, cu praf saharian, vinovat pentru gerul din România

×
Codul embed a fost copiat

Capitala şi alte 14 judeţe intră sub Cod portocaliu de ninsori abundente joi noaptea, în timp ce 16 judeţe se vor afla sub Cod galben de ninsori însemnate de joi după-amiaza, potrivit avertizărilor emise miercuri de ANM.

Un ciclon cu praf saharian va lovi și România, producând un fenomen mai puțin obișnuit

"Pe nordul, centrul Europei este un aer foarte rece. Din Marea Mediterană ar veni un aer mai cald şi umed, dar întâlnind acest aer rece, precipitaţiile nu sunt sub formă de ploaie, ci sub formă de ninsoare. Acel ciclon foarte activ este un vârtej care absoarbe aerul de prin împrejurimi şi îl ridică în atmosferă şi poate să absoarbă şi un aer din nordul Africii, un praf saharian, care poate să ajungă până la nivelul norilor sau în nori şi prin precipitare acel aer saharian poate să dea o nuanţă de culoare stratului de zăpadă", a precizat meteorologul Romica Jurca pentru ziare.com.

Un ciclon format în Mediterană, vinovat pentru gerul din România

Codul portocaliu care vizează ninsoare abundentă, strat de zăpadă consistent, temporar viscol şi vizibilitate scăzută va afecta, în perioada 22 martie, ora 23:00 - 23 martie, ora 15:00, judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt, Argeş (parţial), Teleorman, Dâmboviţa (parţial), Prahova (parţial), Buzău (parţial), Giurgiu, Ialomiţa, Călăraşi, Brăila şi Tulcea, precum şi municipiul Bucureşti.

Citește și
zoo
Animalele de la Grădina Zoologică din Galați, afectate de iarna târzie
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

Potrivit meteorologilor, în sudul Banatului şi al Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei şi a Dobrogei, ninsorile vor fi abundente, iar vântul va avea intensificări cu viteze de 50 - 60 km/h şi temporar 65 - 70 km/h, viscolind şi local troienind zăpada şi determinând diminuarea vizibilităţii.

Pe de altă parte, începând de joi de la ora 15:00, până vineri la ora 20:00, judeţele Timiş, Hunedoara, Alba, Sibiu, Vâlcea, Braşov, Covasna, Argeş (parţial), Dâmboviţa (parţial), Prahova (parţial), Buzău (parţial), Bacău, Vrancea, Vaslui, Galaţi şi Constanţa se vor afla sub avertizare Cod galben de ninsori însemnate cantitativ, intensificări ale vântului şi vreme deosebit de rece.

În Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, jumătatea de sud a Moldovei şi zona Carpaţilor Meridionali şi de Curbură ninsorile vor fi în extindere dinspre sud-vest şi în intensificare, se va depune strat nou de zăpadă, local consistent, iar temporar vântul va avea intensificări în medie cu 45 - 55 km/h, astfel că vor fi intervale de timp cu ninsoare viscolită şi spulberată.

În sudul şi în estul Dobrogei, precipitaţiile vor fi mixte şi se va depune polei.

"Vremea se va menţine deosebit de rece până la sfârşitul săptămânii, cu precădere în jumătatea de sud-est, unde intensificările temporare ale vântului vor amplifica senzaţia de frig", precizează meteorologii.

Se întâmplă asta din cauza unui ciclon format în Marea Mediterană care pleca spre centru-nord-est şi care aducea, în mod normal, temperaturi mai ridicate şi multe ploi. În drum spre România însă întâlneşte mase de aer rece, iar la noi lucrurile se înrăutăţesc. Aerul rece de deasupra ţării noastre formează practic un baraj care îi opreşte înaintarea şi îl blochează în zonă. Evident, nu mai poate aduce o încălzire, ci zăpadă.

Vântul puternic ne va face să simţim pe propria piele, cu adevărat urâţenia acestui nou episod de iarnă. la această dată, în Bucureşti ar fi trebuit să fie 12,13 grade. În schimb, în termometre sunt 0 grade, iar la nivelul corpului vor resimţi -10 grade din cauza rafalelor de vânt. O diferenţă, aşadar, de 23 de grade căruia organismul trebuie să-i facă faţă. Foarte rece va fi peste tot. Din păcate, nici după expirarea celor două coduri, primăvara nu îşi va face simţită prezenţa.

ANM: Ninsori, vânt şi strat de zăpadă de 35 cm în Bucureşti, în următoarele zile

Meteorologii prognozează în intervalul 22 - 24 martie o vreme deosebit de rece în Bucureşti, cu ninsori consistente, vânt şi depunere strat de zăpadă de până la 35 cm.

Conform Administraţii Naţionale de Meteorologie, din seara zilei de 22 martie va începe să ningă slab, dar cu precădere în a doua parte a nopţii, ninsoarea va deveni abundentă, iar vântul se va intensifica, astfel încât rafalele vor atinge 45 - 50 km/h şi temporar în jur de 55 km/h, viscolind zăpada şi diminuând vizibilitatea. Stratul de zăpadă depus peste cel deja existent va fi consistent, neuniform, cu grosimi, în medie, de 15 - 20 cm. Temperatura va scădea treptat, astfel încât minima de vineri dimineaţă va fi cuprinsă între -5 şi -4 grade, iar intensificările vântului vor amplifica senzaţia de frig.

Totodată, la primele ore ale dimineţii de 23 martie va continua să ningă abundent, când şi vântul va avea intensificări cu rafale de 50 - 55 km/h, viscolind temporar ninsoarea. De asemenea, vizibilitatea în trafic va fi scăzută. Ulterior, atât ninsoarea, cât şi vântul, vor fi în diminuare ca intensitate, astfel încât seara ninsoarea va înceta, iar vântul nu va mai depăşi 20 - 30 km/h.

Grosimea totală a stratului de zăpadă, când va înceta ninsoarea, va fi în medie de 25 - 35 cm. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de zero grade, dar intensificările de vânt din prima parte a zilei vor amplifica senzaţia de rece.

Sâmbătă dimineaţa (24 martie) valorile termice vor oscila, la nivelul Capitalei, între -4 şi -2 grade.

Prognoza joi în toată țara

Ziua de joi rămâne foarte rece, cu maxime de la -3, la 5 grade. În nord va fi soare, dar în sud asistăm la un nou episod de iarnă aspră. Ninsorile se înteţesc după prânz, iar la noapte va ninge abundent şi viscolul va troieni zăpadă şi va scădea mult vizibilitatea.

În Dobrogea şi Bărăgan precipitaţiile apar după prânz, se porneşte şi vântul, iar pe seară şi la noaptea vremea se înrăutăţeşte: o să ningă abundent şi o să fie viscol. În sudul şi estul Dobrogei o să fie şi lapoviţă cu depuneri de polei. Temperaturile se menţin extrem de scăzute, iar vântul sporeşte senzaţia de frig. Foarte frig va fi şi în Moldova sudică şi în nordul Munteniei. Vântul devine tot mai insistent. Pe seara apar şi ninsorile, se înteţesc treptat, iar vântul se transformă în viscol. Vorbim aşadar despre vreme de iarnă grea.

În jumătatea nordică a Moldovei şi în Bucovina găsim soare şi vreme bună, însă avem în continuare un regim termic de iarnă. Maximele se opresc pe la zero grade; iar peste noapte se lasa gerul. În sudul provinciei, pe înserat începe să ningă şi vântul prinde putere; iar noaptea ne-aduce ninsori consistente şi viscol.

În nordul Transilvaniei şi în Maramureş este ger la începutul zilei; mai târziu atmosfera se mai dezmorţeşte şi temperaturile ajung pe la 4...5 - valori mult mai scăzute decât ar fi normal. Norii vor fi rari şi precipitaţiile lipsesc. În vestul ţării apare puţin şi soarele; dar către seară ninsorile cuprind Banatul şi devin consistente după lăsarea nopţii. Şi vântul va sufla din ce în ce mai tare şi va viscoli temporar ninsoarea.

În Transilvania urmează o zi destul de însorită, dar cu temperaturi modeste şi ger dimineaţa şi noaptea în depresiuni. În zonele montane ninsorile se înteţesc în orele serii şi vântul prinde putere, aşa că o să fie viscol.

În Oltenia ninsorile se extind treptat şi se devin abundente pe seară şi la noapte. Se depune un strat consistent de zăpadă. Vântul va sufla tare şi va viscoli ninsoarea, iar în sudul provinciei se anunţă viscol puternic şi vizibilitate redusă.

Şi în ţinuturile sudice vremea se înrăutăţeşte din a doua parte a zilei. O să ningă mult, în special pe timpul nopţii, vântul va viscoli ninsoarea cu viteze de 70 KM/h şi se pare că acest episod de vreme severă va dura până mâine la amiază.

În Bucureşti: vreme neobişnuit de rece, iar situaţia se înrăutăţeşte după prânz, când se întorc ninsorile şi vântul prinde putere, sporind senzaţia de frig. Se depune strat nou de zăpadă, iar maximă rămâne la minus 1 grad, valoare cu 15 grade mai scãzutã decât media climatologicã. Pe seară şi la noapte ninsorile devin abundente, va fi viscol şi stratul de zăpadă va creşte cu vreo 15 cm.

La munte, ninsorile pătrund prin sud-vest, şi treptat, cuprind majoritatea masivelor. Ninsori mai serioase vin în masivele sudice, pe unde va ninge viscolit şi stratul de zăpadă va creşte. În staţiuni va fi mai frig decât ieri.

Vineri, vremea foarte rece şi ninsorile persistă în jumătatea sud-estică. Stratul de zăpadă mai creşte, vântul va sufla cu putere, iar în sudul Olteniei, în aproape toată Muntenia şi Dobrogea, ninsorile vor fi abundente, viscolul continuă şi vizibilitatea rămâne foarte scăzută. În restul ţării zărim soarele temporar şi vor fi fulguieli sporadice. O ameliorare a vremii se produce abia maine-noapte, când ninsorile se retrag spre sud-est.

Sâmbătă frigul persistă, iar prin sud şi est vor fi cele mai scăzute valori. Vremea îşi revine încet-încet, cu toate că în sud-vest apare lapoviţă, iar la munte va ninge, Vântul rămâne activ şi maximele trec peste zero grade.

Duminică percepem o încălzire timidă. Vom avea până la 10 grade, norii apar temporar, iar precipitaţiile, mai mult ploi, apar sporadic în noaptea următoare; vor afecta Banatul şi Oltenia.

Premierul cere autorităţilor să se mobilizeze în continuare pentru gestionarea efectelor provocate de viscol şi zăpadă

Premierul Viorica Dăncilă a cerut autorităţilor, miercuri, în deschiderea şedinţei de Guvern, să se mobilizeze pentru a gestiona bine situaţia generată de căderile masive de zăpadă şi fenomenele extreme meteo anunţate şi pentru zilele următoare, menţionând că la această oră se înregistrează efecte ale precipitaţiilor abundente în 30 de localităţi din 10 judeţe.

"Ne-am confruntat cu fenomene extreme în ultima perioadă, am avut ploi îngheţate, lapoviţă şi ninsoare. Cu toate acestea, am primit asigurarea de la Ministerul Afacerilor Interne că nu sunt probleme grave. Mai sunt totuşi înregistrate efecte ale precipitaţiilor abundente în 30 de localităţi din 10 judeţe. Situaţia este sub control şi vreau să mulţumesc MAI, autorităţilor locale şi tuturor celor implicaţi pentru modul în care au gestionat această situaţie. Ştim că şi în zilele următoare vom avea căderi abundente de zăpadă, un timp nefavorabil, şi aş dori o mobilizare foarte bună pentru a putea gestiona foarte bine situaţia şi în zilele următoare", a declarat Viorica Dăncilă.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Temperaturi scăzute, ninsori și precipitații în toată țara. Vremea rea se menține și în următoarele zile
Temperaturi scăzute, ninsori și precipitații în toată țara. Vremea rea se menține și în următoarele zile

Astăzi va ninge în zonele intracarpatice şi în Moldova, iar în regiunile sudice aşteptăm precipitaţii mixte şi polei. La amiază vor fi minus două grade în Bucovina şi 6 grade pe litoral.

Animalele de la Grădina Zoologică din Galați, afectate de iarna târzie
Animalele de la Grădina Zoologică din Galați, afectate de iarna târzie

Vremea neobişnuită pentru data din calendar afectează şi animalele sălbatice. La grădina zoologică de la Galaţi, leii au ieşit nedumeriţi din adăposturi şi au văzut, probabil pentru prima dată, cum ninge.

Probleme pe șosele din cauza ninsorilor. Un TIR a derapat și s-a răsturnat
Probleme pe șosele din cauza ninsorilor. Un TIR a derapat și s-a răsturnat

Vremea rea, cu lapoviţă şi ninsoare, a adus necazuri pe şosele, mai ales în sudul ţării.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.