Animalele de la Grădina Zoologică din Galați, afectate de iarna târzie
Vremea neobişnuită pentru data din calendar afectează şi animalele sălbatice. La grădina zoologică de la Galaţi, leii au ieşit nedumeriţi din adăposturi şi au văzut, probabil pentru prima dată, cum ninge.
La fel de tulburaţi sunt şi urşii, care au încheiat perioada de hibernare, dar tremură de frig, la temperaturi de până la minus zece grade, noaptea.
Valul de frig din ultimele zile a dat peste cap inclusiv comportamentul animalelor de la grădina zoologică. La Galaţi, leii, care au stat toată iarna în adăposturile închise, s-au încăpăţânat să iasă afară, chiar dacă labele lor puternice au călcat pentru prima dată pe zăpadă.
Toate animalele de la zoo au fost date peste cap de această vreme, în special leii, care sunt obişnuiţi cu temperaturile din Africa şi, iată, au ieşit afară şi stau zgribuliţi sub fulgii de zăpadă.
Şi mai afectaţi sunt ratonii, care, în a doua jumătate a lunii martie, s-ar fi jucat, în mod normal, în cuşti. Acum stau ascunşi printre baloţi de paie.
Urşii au încheiat perioada de hibernare şi nu mai ştiu când să intre în adăposturi şi când să iasă la joacă. Îngrijitorii încearcă să îi hrănească foarte bine, ca să reziste la temperaturile scăzute.
"Urşii sunt în spaţiu liber, se joacă, nu hibernează. Tigrii siberieni sunt în mediul lor. O curiozitate e faptul că şi leii africani au ales să îşi petreacă ziua afară, în zăpadă. Sunt o serie de animale, specii de animale care nu iubesc în mod deosebit zăpada, mă refer aici la ratoni", a explicat Mădălin Șerban, director Zoo Galați.
Conform specialiştilor, fluctuaţiile mari de temperatură, de la o zi la alta, afectează profund comportamentul animalelor sălbatice. Ele devin mai stresate şi mai nervoase, dar, în acelaşi timp, învaţă să se adapteze.