Cod galben de ploi și ninsori în jumătate de țară. Avertismentul Salvamontului
Codul galben de ploi a intrat în vigoare sâmbătă, la ora 14:00, în zona de vest a ţării, iar începând de la ora 18:00 este instituit un cod galben de lapoviţă şi ninsoare, cu intensificări ale vântului, în jumătatea de nord a Moldovei şi în zona Carpaţilo
Ambele avertizări urmează să expire duminică la ora 8:00, când intră în vigoare o nouă avertizare de ploi abundente, vânt şi temperaturi scăzute în 32 de judeţe şi în Capitală.
Conform ANM, de sâmbătă, de la ora 14.00 şi până duminică la ora 8.00 se vor produce ploi însemnate cantitativ în Maramureş, Crişana, Banat, vestul Transilvaniei, zona Carpaţilor Occidentali.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
"Începând din după-amiaza zilei de sâmbătă, 17 martie, aria ploilor va cuprinde vestul şi nord-vestul ţării, precum şi zonele montane aferente şi se vor cumula cantităţi de apă local de peste 20...25 l/mp şi izolat 40...50 l/mp. În a doua parte a nopţii de sâmbătă spre duminică, în nord-vestul ţării vor fi precipitaţii mixte şi condiţii de polei. Vântul va sufla moderat, temporar cu intensificări în general de 50...55 km/h", spun meteorologii.
De asemenea, vântul va avea intensificări şi în celelalte regiuni, cu viteze mai mari, ce vor atinge 55...65 km/h, în cursul nopţii în regiunile sud-estice; la munte, în special pe crestele Carpaţilor Meridionali, vântul va sufla tare, cu rafale de peste 80...90 km/h.
Un alt cod galben, valabil de sâmbătă, de la ora 18.00 şi până duminică la ora 8.00 vizează jumătatea de nord a Moldovei şi zona Carpaţilor Orientali, unde se vor produce precipitaţii moderate cantitativ sub formă de lapoviţă şi ninsoare, cu depunere de strat de zăpadă şi intensificări ale vântului.
"În jumătatea de nord a Moldovei, precum şi în zona Carpaţilor Orientali vor fi precipitaţii la început mixte, ce vor favoriza local depuneri de polei, apoi sub formă de ninsoare. Local se va depune strat de zăpadă. Vântul va prezenta intensificări, cu viteze de 50…55 km/h, iar la munte peste 70 km/h viscolind temporar ninsoarea", precizează ANM.
Duminică, de la ora 8:00, intră în vigoare un nou cod galben de ploi abundente, vânt şi temperaturi scăzute, urmând să fie afectate 32 de judeţe şi Capitala.
"În intervalul menţionat vor fi precipitaţii pe arii extinse în jumătatea de sud-est a teritoriului.În Moldova, precum şi în zona Carpaţilor Orientali vor predomina ninsorile şi se va depune strat consistent de zăpadă. În Muntenia şi în cea mai mare parte a Transilvaniei, la început va ploua, apoi vor fi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Vor fi condiţii de polei. În Oltenia şi în Dobrogea vor fi mai ales ploi. Cantităţile de apă vor depăşi local 20…25 l/mp şi izolat 40 l/mp", anunţă meteorologii.
Vântul va avea intensificări în majoritatea zonelor, mai susţinute în est şi în sud-est, cu viteze de 55…65 km/h, precum şi la munte, unde rafalele vor depăşi 70 km/h, temporar viscolind ninsoarea.
Vremea se va răci accentuat, devenind deosebit de rece pentru această perioadă, astfel că se vor înregistra temperaturi cu peste 10…15 grade mai coborâte decât valorile normale pentru această perioadă.
Salvamont: Iarna se întoarce în forţă în masivele montane
Salvamontiştii avertizează că iarna se întoarce în forţă în munţi, iar stratul nou de zăpadă depus în perioada următoare poate atinge şi jumătate de metru. Întrucât există riscul producerii unor avalanşe, turiştii sunt sfătuiţi să se informeze.
”Atenţionare! Iarna se întoarce în forţă în majoritatea masivelor montane din ţară, temperaturile vor scădea şi până la minus 20 grade, iar stratul nou de zăpadă depus în perioada următoare poate atinge şi 50 de cm. Temperaturile scăzute şi precipitaţiile sub forma de zăpadă vor persista conform prognozelor cel puţin două săptămâni”, arată Salvamont.
Doritorii de drumeţii montane nu trebuie să renunţe la echipamentul de iarnă, dar este indicat să solicite informaţii echipelor Salvamont privind nivelul riscului de producere a avalanşelor şi starea traseelor pe care doresc să le abordeze.