Pentru oamenii afectați de AVC, „Timpul înseamnă viață”. Liliana Curea: „Au fost câteva lucruri care m-au împins să fac ceva”
Educația medicală timpurie lipsește din România. Ezităm să ne salvăm bunicii ori părinții din neștiință. ALIA luptă împotriva accidentului vascular cerebral și învăța copiii încă de la grădiniță cum să recunoască semnele unui AVC.
Pentru că știe ce înseamnă timp, după ani de muncă în redacția de știri, jurnalistul specializat pe sănătate, Liliana Curea, a creat Asociația ALIA, Asociația pentru Lupta Împotriva Accidentului Vascular Cerebral, și a pus bazele primei campanii de informare, conștientizare și învățare în acest sens, se numește „Timpul înseamnă viață”. Liliana Curea este invitata Roxanei Hulpe la „Viitor cu Clasă”.
Liliana Curea: „Mergând aproape zi de zi prin spitalele din București și nu numai, mi-am dat seama că zona aceasta, partea aceasta de conștientizare a riscului unui accident vascular cerebral nu a fost acoperită până acum absolut deloc în România. Sunt mereu campanii despre cancer, despre diabet, despre hepatită și despre alte probleme de sănătate însă despre accidentul vascular cerebral nu s-a vorbit niciodată. În urma discuțiilor cu medicii neurologi pe care le-am avut destul de des, mi-am dat seama că este nevoie și în România de așa ceva. Au fost câteva lucruri care m-au împins să fac ceva, sunt și mesajele campaniilor noastre ALIA: un minut de AVC înseamnă moartea a două milioane de neuroni. Este îngrozitor de mult și e foarte important ca pacientul să ajungă într-un timp scurt, în patru ore și jumătate de la debutul AVC-ului la spital”.
Roxana Hulpe: ALIA educă, pentru că noi, inclusiv eu, până să îmi povestești tu despre AVC, nu știam mare lucru despre ce înseamnă, cum intervin, cum pot ajuta. Nu recunoaștem semnele în primul rând. Ce lipsește?
Liliana Curea: „Nu știm, pentru că, în România, nu suntem obișnuiți să facem educație medicală de timpuriu, chiar de la grădiniță. Și mi-am dorit să încep, cum se întâmplă în străinătate, încă de la grădiniță, așa că ALIA a dus în școli campania „EROII FAST”, adresată copiilor între cinci și nouă ani. Campania se desfășoară în peste 20 de țări, iar în România, ALIA a devenit partener, am încheiat protocoale cu Ministerul Sănătății și cu Mnisterul Educației. Campania are două direcții. Pe de o parte sunt educați copiii, pentru că ei stau cu bunicii, de multe ori, și pot recunoaște semnele unui AVC, pentru că e foarte simplu și pot suna la 112 și știu copii care și-au salvat bunicii pentru că au sunat la 112. Pe de altă parte, copiii merg acasă și vorbesc cu bunicii și părinții, iar mesajul ajunge de la cei mari, la adulți”.
Roxana Hulpe: ALIA înseamnă „Asociația pentru lupta împotriva Accidentului Vascular Cerebral”. Cui ai spus prima oară despre ALIA?
Liliana Curea: „Am vorbit cu medicii neurologi de la Spitalul Universitar București, foarte ancorați în dezvoltarea tratamentelor pentru AVC. La câteva luni după înființare, ALIA a devenit membru Safe Stroke, este Alianța Europeană a Asociațiilor Pacienților cu AVC, înființată în 2004, iar România a devenit memebru cu ALIA, în 2021. Este prima dată când România face parte din această alianță. Ne vor ajuta, sper eu, ca până la finalul anului să avem în Romania kitul de îngrijire al pacientului AVC acasă, pentru că este foarte important după externare”.
Mai multe informații despre ALIA și campaniile conduse de ALIA găsiți pe site-ul oficial https://alia.org.ro sau pe Instagram.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: avc, viitor cu clasa, roxana hulpe, liliana curea,
Dată publicare:
22-06-2022 09:58