Inflația va rămâne foarte ridicată și anul viitor în România iar prețurile își vor continua creșterea din cauza crizei energetice și a războiului din Ucraina.

Este prognoza făcută pentru România de Steen Jakobsen, unul dintre cei mai apreciați analiști economici la nivel mondial. Acesta îi sfătuiește pe români să consume doar ce au nevoie și să se împrumute doar dacă nu pot evita asta, pentru că va fi tot mai scump, a mai spus analistul, într-un interviu pentru Știrile Pro TV.

Cum pentru prima dată în istoria recentă economia se confruntă cu mai multe crize suprapuse, de la cea energetică, până la război, prețurile vor continua să crească accelerat, spune analistul Steen Jakobsen.

Steen Jakobsen: „Îmi pare rău să o spun, să fiu persoana care vă spune asta, dar inflația va rămâne ridicată și în 2023. Oamenii și gospodăriile se pot adapta, în mare parte, dacă știu adevărul. Trebuie să vă asigurați că aveți datorii doar cât aveți nevoie și dacă v-ați extins cu împrumuturile, trebuie să le reduceți, pentru că va deveni mult mai scump. Trebuie să educați copii, partenerii. Pentru a vă asigura că vă veți descurca într-o piață cu prețuri mai mari.”

Mai mult, inflația reală resimțită de români ar fi undeva între creșterea medie a prețurilor de 14% și prețurile de producție din fabrici, spune analistul, mai ales că obiceiurile de consum diferă de la o persoana la alta.

Steen Jakobsen: „În România aveți 14% indicele prețurilor de consum și 42% prețurile producției industriale. Inflația reală în această țară este undeva între 14% și 42%. Undeva între 20% și 30% este ceea ce mulți oameni simt în termeni de inflație.”

Pe de altă parte, riscurile ca România, alături de restul Europei, să se confrunte cu o recesiune ar fi mici, mai ales că noi vom primi fonduri europene. Potrivit analistului, România ar putea crește în următorii ani dacă se va concentra pe educație și creșterea productivității.

Steen Jakobsen: „Economia renaște. Este, probabil, un cuvânt mare, dar economia se schimbă într-o economie care trebuie să livreze lucruri reale. Să găsească soluții pentru problema energetică, cea alimentară, de securitate, surse de energie. Una peste alta, văd inflația ca un factor care echilibrează. Asta înseamnă că da, vom mai avea un an sau doi ani de greutăți, dar dacă devenim productivi și folosim această minicriză, să fim pozitivi, văd un viitor pozitiv pentru țări ca România.”

Steen Jakobsen este șeful echipei de analiză de la Saxo Bank și unul dintre cei mai apreciați analiști economici la nivel mondial.