Lectia de imaginatie. Te-ai gandit vreodata ca un butoi ar putea arata asa?
Legatura dintre vin si arta este la nivel inalt, la Timisoara. Muzeul de Arta gazduieste o expozitie unica.
Nu mai putin de 22 de butoaie, obligatoriu din stejar, stau la dispozitia iubitorilor de arta si vin pana pe 28 noiembrie. Si fiecare are povestea sa, care mai de care mai inspirata si mai colorata.
La initiativa lui Andrei Herczeg, 22 de artisti din Romania si Franta si-au pus la bataie cele mai nastrusnice idei de asociere a vinului cu arta. Avand in vedere ca nu li s-a impus nicio limita, acestia au dat frau liber imaginatiei, facand legaturi intre vin si religie, intre vin si muzica, sau intre vin si viata in sine.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Sub numele de BarriqueArt, vedeta expozitiei este chiar baricul. Un butoi de aproximativ 50 de litri, care imprima vinului note aromatice tipice. “Orice vin, pentru a capata savoare, trebuie sa stea cateva saptamani intr-un baric”, a declarat Marcel Tolcea, directorul Muzeului de Arta.
Colorate, imprimate, cu obiecte inauntru sau in afara butoiului, cu puf, pene, clape de pian, sau chiar o femeie din plastic atasata, “vedetele” expozitiei fura ochiul oricarui curios.
Opera arhitectului Radu Mihailescu este, poate, cea mai expresiva si completa lucrare. “Butoiul-pian” face o legatura perfecta intre muzica si vin. Cu un aspect desavarsit, baricul are toate elementele unui pian autentic, de la culoare pana la clape.
Silviu Oravitzan, recunoscut pentru interesul fata de elementele sacre in cultura, a reusit transpunerea elementelor religioase in acelasi “pahar” cu vinul. Un baric pe care sunt imprimate si desenate simboluri religioase ne duce cu gandul la vin ca si sangele Mantuitorului.
“Aceeasi expozitie va fi prezentata in vara anului viitor, in Franta. Dorinta noastra este sa transformam proiectul intr-o modalitate autentica de promovare a vinului romanesc peste hotare”, a mai declarat Marcel Tolcea.
Sursa: Pro TV
Etichete: timisoara, muzeul de arta, expozitie, butoaie,
Dată publicare:
11-11-2011 17:06