Reevaluarea certificatelor de handicap, un mare fas: sase aradeni si-au pierdut beneficiile

Ultima actualizare: 03-11-2012 05:54
Joc video cu protagonisti cu handicap, lansat in Europa

Prefectura Arad anunta in urma cu un an inceperea unei campanii de reevaluare a certificatelor de handicap, avand suspiciuni ca o treime dintre acestea au fost eliberate prin frauda.

Verificarile nu s-au incheiat inca, dar sunt pe ultima suta de metri. Rezultatele de pana acum vor da foarte bine in rapoarte: fraudele de care se vorbea nu exista in judet. Doar sase persoane care declarau ca au diferite grade de handicap si-au pierdut drepturile, dar nici acestea nu risca nimic pentru ca… nimeni nu este vinovat.

Suspiciuni de frauda

La cererea Prefecturii Arad, in iulie 2010 a inceput reevaluarea medicală a sute de persoane care figurau cu diferite grade de handicap. Prefectul Calin Bibart afirma ca actiunea are loc pe fondul suspiciunilor ca multi aradeni sunt beneficiari pe nedrept ai unor ajutoare de stat acordate persoanelor bolnave, obtinand fraudulos certificatele de handicap.
Dupa prima luna de verificari, prefectul anunta ca echipe de control au mers acasa la 168 de persoane cu handicap grav şi accentuat pentru a se convige de starea de sanatate a acestora. Se spunea ca o treime dintre cei verificati trebuie sa fie reevaluati medical, adica 62 de persoane din 168 verificate in prima faza, jumatate fiind declarate ca nevazatoare.
Cauzele care au determinat chemarea acestora (la controlul medical – n.r.) au constat in clarificarea unor neconcordante intre gradul de dependenta stabilit prin ancheta sociala si cel identificat prin vizita la domiciliu, in neconfirmarea unor diagnostice”, anunta prefectul la vremea respectiva.
Despre rezultatele reevaluarii medicale, oficialii Prefecturii nu au mai vorbit nimic de atunci.

Nu s-a confirmat

Contactata de stirileprotv.ro, sefa Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Arad, Edith Iuhasz, a declarat ca verificarile nu s-au incheiat, dar ca se afla pe ultima suta de metri.
Conform acesteia, din 12.000 de posesori de certificate de handicap (cei mai multi fiind declarati ca bolnavi psihic), doar 257 au fost propusi pentru reevaluarea medicala, existand suspiciuni de frauda. Din cei propusi, 224 au fost reevaluati, iar 33 isi asteapta randul la medici.

Rezultatele de pana acum dau foarte bine pentru Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap de sub autoritatea Consiliului Judetean, cea care emite certificatele in discutie. Pentru ca numai sase persoane si-au pierdut gradul de handicap in care erau incluse. Una pentru ca… a decedat, alta pentru ca a avut un grad usor de handicap care nu mai se incadreaza in categoria beneficiarilor de ajutoare. In cazul a patru persoane ”s-au constatat neconcordante intre starea de sanatate si criteriile medicale”. Cum asta nu inseamna ca cei patru s-au prefacut a fi bolnavi, oficialii DGASPC spun ca nimeni nu va raspunde in fata legii.
Au fost suspiciuni peste tot in tara, dar la noi nu s-au confirmat, cum s-a intamplat in alte judete”, a concluzionat sefa DGASPC.

Fara raspunsuri

Desi in urma reevaluarilor medicale nu au fost gasiti fraudulosi, prefectul declara anul trecut ca echipele de control au constatat pe teren ''neconcordante intre diagnosticul de incadrare in grad de handicap si realitatea din teren – exagerare a gravitatii afectiunii, neconcordante intre ancheta sociala si realitatea in teren - exagerarea nevoii de asistenta sau de asistent personal, efectuarea anchetelor sociale din birou, fara verificare in teren''.
Care este parerea prefectului acum despre rezultatele reevaluarilor medicale nu am putut afla pentru ca acesta este plecat in concediu. La fel si purtatorul de cuvant al institutiei, in timp ce subprefectul Horvath Levente nu a putut fi contactat.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO