Ard pădurile de foioase din munţii Şureanu. Zeci de pompieri se lupta cu focul
Mai multe focare de incendii au izbucnit, miercuri, la litiera pădurilor de foiase de pe crestele munţilor Şureanu, iar pompierii hunedoreni au solicitat elicopter MAI de intervenţie cu apă pentru lichidarea lor.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Iancu de Hunedoara”, lt. Anemona Doda, focarele au fost observate din avionul care survola zona munţilor Şureanu
“Inspectorul şef al I.S.U. Hunedoara, maiorul Viorel Demean, a efectuat recunoaşterea zonelor afectate de arderile de vegetaţie uscată, de la bordul unui aparat de zbor pus la dispoziţie de Aeroclubul Săuleşti şi a constatat că au apărut noi focare în masivul Şureanu la litiera de pădure de foioase din zona delimitată de localităţile Fizeşti, Ursici, Ruşor, Galaţi şi Balomir. În acel perimetru sunt active mai multe focare răzleţe, desfăşurate pe aproximativ 300 de hectare de teren. Şeful inspectoratului a ordonat deplasarea, în zona Fizeşti, a unui echipaj format din 20 de subofiţeri de la Detaşamentul din Petroşani pentru a interveni în perimetrul accesibil forţelor terestre şi a 27 de subofiţeri din cadrul Detaşamentului Hunedoara pentru a acţiona în zona localităţilor Balomir şi Ruşor. Pentru că majoritaea arderilor apărute în masivul Şureanu se manifestă pe crestele versanţilor în locuri neprielnice intervenţiei cu mijloacele clasice de acţiune, inspectorul şef al I.S.U. Hunedoara, împreună cu preşedintele Comitetului judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prefectul Attila Dezsi au luat decizia solicitării unui elicopter de intervenţie cu apă, de la Ministerul Administraţiei şi Internelor”, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara.
Propagarea incendiilor de vegetaţie uscată a fost favorizată atât de condiţiile meteo - seceta prelungită, temperatura destul de ridicată pentru această perioadă – cât şi de de vântul puternic care a suflat în zonele afectate de arderi, transmite corespondentul Mediafax. De asemenea, terenul accidentat a făcut deosebit de dificilă intervenţia pompierilor cu mijloace specifice de stingere.
În ultimele trei zile, pompierii hunedoreni s-au confruntat cu 30 de incendii de vegetaţie uscată care s-au manifestat pe aproximativ 500 de hectare de teren şi litieră de pădure.
În acţiunile de stingere au fost implicaţi până acum aproape 300 de pompieri militari.