"Un adevarat dezastru ecologic". Zeci de hectare de padure,mistuite de un incendiu puternic in munti
De doua zile si doua nopti, padurile din centrul tarii sunt in flacari, iar peste 200 de pompieri nu mai ies din infern. Zona Transalpina este cufundata intr-un fum gros, iar vantul, care sufla si cu 70 de km/h le ingreuneaza munca.
Mai grav este ca au aparut noi focare in judetele Alba, Bistrita si Maramures.
Desi nu se mai vad flacari mari, cioturile si frunzele care inca fumega sunt extrem de periculoase, asa ca militarii se lupta sa se stinga cu maturi, furci si lopeti.
In judetul Sibiu, unde flacarile au distrus deja 65 de hectare de padure, autoritatile au instituit codul portocaliu de incendiu.
Probleme au aparut si in judetele Maramures si Bistrita-Nasaud, unde un alt focar s-a declansat luni, la peste 2.000 de metri altitudine. Alte 20 de hectare de padure au ars necontrolat tot in Maramures, la Sapanta.
Sute si sute de brazi intinsi pe zeci de hectare in Muntii Lotrului si Muntii Sureanu formeaza acum un peisaj dezolant. Un incediu urias i-a mistuit in zona in care se intersecteaza judetele Sibiu, Valcea si Alba.
Pompierii au avut o misiune de tinut minte: din cauza altitudinii terenului accidentat, nu au putut ajunge cu masinile langa valvataie. Asa a aparut solutia: elicopterul.
Imaginile surprinse la fata locului sunt dovada unui dezastru ecologic, asa cum il numesc autoritatile. Potrivit celor de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta al Judetului Sibiu, vorbim despre trei incendii izbuncite sambata: doua focare in Muntii Lotrului, Varful Tampa si Varful Bucieciului si un al treilea la granita judetului Sibiu cu judetul Alba in Muntii Sureanu, acesta din urma fiind lichidat.
Si anumite portiuni din zona prin care trece soseaua Transalpina sunt afectate. Pentru stingerea flacarilor autoritatile au folosit, in premiera in Romania, un dispozitiv ultilizat in incendiile de padure din Grecia in 2006. Elicopterul se alimenteaza cu apa din cateva lacuri alpine din apropiere, apoi aceasta este aruncata in zona cuprinsa de flacari.
Alerta a atins cote maxime. Zonele in care au izbucnit cele trei incendii sunt la o inaltime de peste 1.400 de metri, iar interventia pompierilor a fost extrem de dificila. In total, peste 100 de hectare de padure au fost transformate in scrum.
Peste 130 de pompieri, salvamontisti, lucratori de la ocolurile silvice si voluntari din Sibiu, Valcea si Alba au luptat cu flacarile de mai bine de 24 de ore. Nu se cunosc, deocamdata, cauzele care au produs dezastrul insa, spun cei de la ISU, cel mai probabil este vorba despre turisti sau localnici care au aprins focul in padure.
Zeci de ore, cei din echipele de interventie au fost nevoiti sa foloseasca lopetile ca sa opreasca focul. Oamenii au ramas sambata noapte pe munte, iar duminica dimineata li s-a dus mancare si au fost inlocuiti. Duminica seara, focarele din Muntii Lotrului au fost izolate, iar pompierii au continuat sa supravegheze zonele pentru ca incendiile sa nu se extinda din nou.