Visul lui Ceaușescu. Turismul din Făgăraș ar putea exploda, odată cu înfiinţarea domeniului schiabil
Visul lui Ceauşeascu de a construi o mare staţiune de schi în munţii Făgăraş se poate împlini, după ce ideea a fost inclusă în noul masterplan de turism.
Domeniul schiabil s-ar întinde de-a lungul Transfăgărăşanului şi ar însemna cel puţin 150 de kilometri de pârtie, dar şi multe instalaţii de transport pe cablu, iar banii ar veni de la guvern.
Însă proiectul ar trebui întocmit, în colaborare, de patru primarii din zona, care susţin că sunt prea sărace pentru a plăti studii şi consultanţi.
Masterplanul în turism anunţă ca obiectiv de importantă naţională dezvoltarea unui domeniu schiabil în Făgăraş, între Bâlea Cascadă şi Valea Capra. Investiţia s-ar ridica la aproximativ 200 de milioane de euro, estimează experţii.
Guvernul a promis că dă banii, dacă cele patru primarii din zona vin cu proiectul şi documentaţia tehnico-economică.
Mircea Titus Dobre, ministrul Turismului: "Eu sper că până la jumătatea lui 2018 să avem toate aceste documentaţii. Acestă documentaţie vine la ministerul Turismului, noi dăm acea vizare şi o să dăm destul de repede şi apoi dânşii îşi iau autorizaţiile de construite."
Planul nu este nou. În 1968, Nicolae Ceauşescu a vrut să ridice în zona un sat olimpic, dar proiectul nu s-a realizat. Acum, la aproape 50 de ani distanţă, autorităţile încearcă să îl transforme în realitate.
Primarii din patru localităţi din Sibiu şi Argeş ar trebui să întocmească proiectul dar deja au început să se plângă de lipsa fondurilor. Mai ales că două localităţi plătesc rate grele la un împrumut făcut pentru un alt mare proiect de care s-a ales praful.
E vorba de staţiunea de schi Molivisu, unde s-au cheltuit milioane de euro, dar totul este nefuncţional.
O altă problema este accesul, pentru că Transfăgărăşanul este închis opt luni din an.
Dan Grecu preşedinte Asociaţia Turistică Transfăgărăşan: "Asta ar trebui să facem în primul rând, să deschidem Transfăgărăşanul, să arătăm şi iarnă turiştilor, ce înseamnă Transfăgărăşanul, avem 200 de zile de zăpadă, dar zăpada este undeva în munţi unde nimeni nu are acces, nimeni nu se poate bucura".
În zona, turismul ar exploda odată cu înfiinţarea domeniului schiabil.
Lucian Dumitra, preşedinte Asociaţia de dezvolatare Intercomunitară Monte Făgăraş-Bâlea-Capra: "La ora actuală, zona are o capacitate de 3000 de locuri. Am estimat noi în 8-9 ani de muncă pentru acest proiect, ar fi undeva la 40-50.000 de locuri de cazare în zona judeţului Sibiu, cuprinzând şi zona judeţului Argeş."
Însă autorităţile nu se descurcă nici acum cu cei care doresc să vadă Transfăgărăşanul. Şoseaua e sufocată de maşini, tarabe şi mizerie.
Localnic: "Nu sunt parcări, nu sunt indicatoare, parcări suficiente pentru maşini. Toaletele nu, asta e mai greu să opreşti maşină şi să te duci... să-ţi faci lipsa, dar în rest e foarte frumos."
Turişti din Slovenia: "Acest loc este întradevăr frumos, drumurile frumoase, peisajul, lacul din spate. Ne-a plăcut. E un pic cam aglomerat, poate prea mult gunoi în jur, dar altfel arată bine, dacă s-ar îmbunătăţi lucrurile din punct de vedere turistic."
Turişti din Isrel: "E uimitor! Am venit pe Transfagarasn şi acum aici la lac, e uimitor.Am fi apreciat nişte parcări mai mari şi nu stăm blocaţi în trafic 30 de minute şi să facem 200 de metri. Cred că ar fi bine să fie mai multe coşuri de gunoi, că lumea să nu mai arunce gunoiul unde apucă. Cum se vede şi în spatele dvs."
Dacă va deveni realitate, acest proiect ar dubla domeniul schiabil din România, care acum are 170 de km de pârtii.
Sursa: Pro TV
Etichete: turism, turisti, transfagarasan, gunoi, schi, fagaras,
Dată publicare:
13-08-2017 19:41