Un român din trei pleacă nemulţumit de la restaurant. De ce sunt atât de proaste serviciile

Ultimul update: Luni 14 August 2017 16:19
Data publicarii: Miercuri 09 August 2017 18:21
Categorie: Inspectorul PRO

Servicii bune în turism nu există fără oameni bine pregătiţi. Degeaba avem hoteluri şi restaurante de lux, dacă suntem întâmpinaţi de angajaţi care nu ştiu ce au de făcut.

Şcolile profesionale pot pregăti profesionişti pentru acest domeniu, însă multe sunt departe de cerinţele de pe piaţă muncii.

Urmăriţi un material din cadrul campaniei Inspectorul Pro.

Un român din trei pleacă nemulţumit de la restaurant. Iar asta se întâmplă pentru că nu avem ospătari cu pregătire şi nici bucătari suficienţi. Şi cum peştele de la cap se împute, în învăţămîntul profesional puţine şcoli se pot laudă cu rezultate.

Din cele peste 200 de licee de meserii, din întreaga ţară, doar un absolvent din patru se califică pentru un loc de muncă. De ce se întîmplă asta?

Pe Rareş l-am întâlnit făcând practica într-un hotel de 4 stele din Braşov care, la fel ca multe altele, se confruntă cu o mare criză de specialişti.

Tânărul e încă la început de drum şi are timp să înveţe. Cu atât mai mult cu cât urmează o şcoală profesională bună, după model german, care pune accentul pe meserie.

Ospătar Andrei Mădălin: "Cel mai important sfat e să ia aminte că cea mai mică greşeală poate să fie plătită destul de scump. Putea să-şi piardă locul de muncă."

Sugestiile venite dinspre ospătarii cu experienţă sunt bune, dar realitatea poate să iasă din tipare ...

Toţi tinerii înscrişi în astfel de licee de meserii sunt plătiţi lunar pentru practică pe care o fac: 200 de lei bursă de la Guvern şi alţi 200 de lei, de la angajatori. Şi totuşi, mai puţin de un sfert dintre elevi se îndreaptă spre această formă de învăţămînt. Ideea preconcepută cum că şcoală profesională e o ruşine, persistă încă în mentalitatea colectivă.

Oriunde ar fi, tinerii trebuie să fure meseria cu ochii, cum se spune, dacă vor să-şi păstreze locul de muncă.

Cu tot efortul, spun profesorii, doar jumătate dintre elevii de care se ocupă vor fi cu adevărat pregătiţi să lucreze într-un restaurant de 3 sau 4 stele.

Negru Constantin, profesor: Să spunem lucrurilor pe nume ... unii sunt mai bine pregătiţi, alţii mai slab pregătiţi, ca în orice alt domeniu de activitate.

Bucătarul şef Silviu Ispas: Tinerii din ziua de azi văd la televizor emisiuni culinare şi zic wow ce frumoasă e bucătăria, dar când intră efectiv în bucătărie şi stau o luna se cam schimbă şi mulţi abandonează.

Sau dimpotrivă. Cei buni trag să înveţe şi mai bine, ca să plece din ţară. Silviu şi Robert ne-au povestit, cu sinceritate, că nici nu vor să audă să rămînă în România.

Silviu Georgescu, 18 ani: Aş vrea să lucrez afară, pentru că acolo înveţi mai bine de la bucătari mai buni.

Robert Ticusan, 16 ani: E bine şi în România, dar mai bine e afară, e mult mai apreciată meseria asta.

În momentul de faţă, peste 100 de mari hoteluri, care aparţin de Agenţia Federaţiei Industriei Hoteliere din România, nu au personal suficient. Asta deşi, la începutul anului, existau peste 18.000 de tineri sub 25 de ani, în şomaj.

Aşadar, criză mare de personal calificat în restaurante şi hoteluri.

În prezent, avem mai puţin de 200.000 de angajaţi în turism, în condiţiile în care necesarul ar fi de peste 300.000. Şi asta explică mult din calitatea proastă a serviciilor.

 

Românii înșelați la cântar. Neregulile descoperite de inspectorii OPC
Românii înșelați la cântar. Neregulile descoperite de inspectorii OPC
VIDEO PROTVPLUS.RO
LA MARUTA
Ioana Ignat si Edward Sanda, un nou hit
Un nou hit de exceptie din partea celor mai talentati tineri, Ioana Ignat si Edward Sanda

09:10
NINJA WARRIOR
Fii pe fază!
Oare cine vor fi următorii semifinaliști Ninja Warrior?

00:30
LA MARUTA
Spectacol in memoria lui Dan Spataru
Silvia Dumitrescu s-a reunit impreuna cu alti artisti intr-un spectacol in memoria lui Dan Spataru

11:04
GOSPODAR FARA PERECHE
EXCLUSIV: Îl vor pe Vasile, dar cine sunt ele cu adevărat?
Adina, Amalia, Alexandra și Camelia - ele sunt fetele iubitoare de rural, care vor să-i fure inima lui Vasile.

03:14
GOSPODAR FARA PERECHE
EXCLUSIV: Cine concurează pentru inima lui Adrian?
Adina și Elena sunt cele două pretendente tinere la inima lui Adrian.

00:20
LA MARUTA
Transformarile radicale cu ajutorul lui Adrian Perjovschi
Simona a avut parte de o transformare radicala

05:44
VORBESTE LUMEA
Prietenie de-o viata
Emilia si Nicu Paleru se cunosc de peste 20 de ani

05:54
VORBESTE LUMEA
Si-au facut vacanta de vara la frig, in tarile nordice!
Tudor Ionescu si sotia lui au fost in Amsterdam, Brugges, Gent, Haga, Giethorn, Naarden

13:12
DIVERTISMENT
EXCLUSIV: Anda Adam plină de surprize!
Deschisă, cu suflet tânăr și cu forțe proaspete Anda este pusă pe fapte mari. Vlogging, piese, clipuri, familie sunt unele dintre subiectele pe care le discutăm cu Anda într-un interviu exclusiv pe PRO TV PLUS!

03:55
VISURI LA CHEIE
S-au intors acasa, insa nu la aceeasi casa.
Familia Dinuta poate incepe acum o viata noua, dupa ajutorul primit de la Visuri la cheie

15:14
padina
Stațiunea turistică fără gară și transport local, dar plină de gunoaie. Oficial: ”E în atenția noastră”
Distrugerile din pădurile României. Cum au încercat autorităţile să ascundă furtul de lemn de fag
Zonele rezidențiale de lângă Capitală, rupte de centru. ”Autoritatea de Transport, gaură neagră în buget”
Piața neagră a locurilor de veci, vândute cu zeci de mii de euro. Reportaj cu CAMERA ASCUNSĂ
România, raiul samsarilor de mașini vechi. Pățania lui Cosmin, după ce a cumpărat o mașină second-hand
Haos imobiliar în Mamaia Sat, ignorat de autoritățile locale. ”Nu mai vreau să fiu tratată ca un animal”
Peste marea neagra
Hamsia, peștele preferat al românilor pe Litoral, e adusă de la bulgari. „Sunt deștepți, ce să-i faci”
Orașul de pe Dunăre care gonește turiștii. Primar: ”Eu știu ce o fi prin iarbă?”
”Vraciul” care susține că a vindecat 5000 de cancere. Pacient: ”Firele nici nu erau conectate”
Românii, invitați să se trateze în centre SPA care nu există. Reacția scandaloasă a autorităților
CAMERA ASCUNSĂ. Producătorii de fructe și legume folosesc pesticidele după ureche. "Le dau azi şi mâine vin cu ele pe piață"
Băile Herculane, locul în care turiștii își fac singuri curățenie pentru a se putea relaxa. ”O rușine”