Un român din trei pleacă nemulţumit de la restaurant. De ce sunt atât de proaste serviciile

09-08-2017 18:21

Servicii bune în turism nu există fără oameni bine pregătiţi. Degeaba avem hoteluri şi restaurante de lux, dacă suntem întâmpinaţi de angajaţi care nu ştiu ce au de făcut.

Şcolile profesionale pot pregăti profesionişti pentru acest domeniu, însă multe sunt departe de cerinţele de pe piaţă muncii.

Urmăriţi un material din cadrul campaniei Inspectorul Pro.

Un român din trei pleacă nemulţumit de la restaurant. Iar asta se întâmplă pentru că nu avem ospătari cu pregătire şi nici bucătari suficienţi. Şi cum peştele de la cap se împute, în învăţămîntul profesional puţine şcoli se pot laudă cu rezultate.

Din cele peste 200 de licee de meserii, din întreaga ţară, doar un absolvent din patru se califică pentru un loc de muncă. De ce se întîmplă asta?

Pe Rareş l-am întâlnit făcând practica într-un hotel de 4 stele din Braşov care, la fel ca multe altele, se confruntă cu o mare criză de specialişti.

Tânărul e încă la început de drum şi are timp să înveţe. Cu atât mai mult cu cât urmează o şcoală profesională bună, după model german, care pune accentul pe meserie.

Ospătar Andrei Mădălin: "Cel mai important sfat e să ia aminte că cea mai mică greşeală poate să fie plătită destul de scump. Putea să-şi piardă locul de muncă."

Sugestiile venite dinspre ospătarii cu experienţă sunt bune, dar realitatea poate să iasă din tipare ...

Toţi tinerii înscrişi în astfel de licee de meserii sunt plătiţi lunar pentru practică pe care o fac: 200 de lei bursă de la Guvern şi alţi 200 de lei, de la angajatori. Şi totuşi, mai puţin de un sfert dintre elevi se îndreaptă spre această formă de învăţămînt. Ideea preconcepută cum că şcoală profesională e o ruşine, persistă încă în mentalitatea colectivă.

Oriunde ar fi, tinerii trebuie să fure meseria cu ochii, cum se spune, dacă vor să-şi păstreze locul de muncă.

Cu tot efortul, spun profesorii, doar jumătate dintre elevii de care se ocupă vor fi cu adevărat pregătiţi să lucreze într-un restaurant de 3 sau 4 stele.

Negru Constantin, profesor: Să spunem lucrurilor pe nume ... unii sunt mai bine pregătiţi, alţii mai slab pregătiţi, ca în orice alt domeniu de activitate.

Bucătarul şef Silviu Ispas: Tinerii din ziua de azi văd la televizor emisiuni culinare şi zic wow ce frumoasă e bucătăria, dar când intră efectiv în bucătărie şi stau o luna se cam schimbă şi mulţi abandonează.

Sau dimpotrivă. Cei buni trag să înveţe şi mai bine, ca să plece din ţară. Silviu şi Robert ne-au povestit, cu sinceritate, că nici nu vor să audă să rămînă în România.

Silviu Georgescu, 18 ani: Aş vrea să lucrez afară, pentru că acolo înveţi mai bine de la bucătari mai buni.

Robert Ticusan, 16 ani: E bine şi în România, dar mai bine e afară, e mult mai apreciată meseria asta.

În momentul de faţă, peste 100 de mari hoteluri, care aparţin de Agenţia Federaţiei Industriei Hoteliere din România, nu au personal suficient. Asta deşi, la începutul anului, existau peste 18.000 de tineri sub 25 de ani, în şomaj.

Aşadar, criză mare de personal calificat în restaurante şi hoteluri.

În prezent, avem mai puţin de 200.000 de angajaţi în turism, în condiţiile în care necesarul ar fi de peste 300.000. Şi asta explică mult din calitatea proastă a serviciilor.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO