Valea Hârtibaciului, una dintre cele mai pitorești și mai puţin explorate zone din județul Sibiu

Dată publicare: 17-04-2021 07:50
Dată actualizare: 17-04-2021 09:49


Valea Hârtibaciului este una dintre cele mai pitorești și mai puţin explorate zone din județul Sibiu.

Acolo, din luna aprilie, un mic tren turistic circulă pe o cale ferată îngustă. Este o "mocăniţă", cum li se spune acestor garnituri feroviare, şi vă poartă printre dealuri domoale până în satul Hosman.

Puteți admira natura care reînvie, puteți descoperi biserica fortificată, legendele și obiceiurile locului, şi vă puteți bucura de o masă copioasă în aer liber.

În urmă cu mai bine de 13 ani, câţiva voluntari optimişti şi-au propus să readucă la viaţă calea ferată îngustă care traversează Valea Hârtibaciului. După multă muncă, au ajuns să o pună în funcţiune între fosta gară Cornățel şi satul Hosman. Garnitura circulă numai în week-end, dar atunci este mereu plină.

Mihai Blotor, Asociaţia Prietenii Mocăniţei: „De fiecare dată e altfel. Dacă veniţi cu trenul de dimineaţă la 9:45, aveţi şanse să găsiţi ceață de pe Valea Hartibaciului, aveţi şansa ca la pădurice să sară căprioară în spatele trenului, dacă veniţi mai târziu, vedeţi fazanii pe linie. La podul doi vedeţi castorii.”

Călătoria durează aproape o oră, iar la capătul ei turiştii sunt poftiţi "la pas", printr-un sat săsesc care reînvie. Uliţele sunt străjuite de case frumos ordonate, iar biserica fortificată aşteaptă sus pe deal, să fie descoperită. Oaspeţii află legendele locului, şi poveşti despre obiceiurile comunităţii.

După drumeţia lungă pe dealurile şi uliţele aşezării săseşti, turiştii sunt poftiţi la un "picnic din brișcă", cum se spune în zonă.

Turul ghidat cu picnicul inclus costă 150 de lei pentru adulţi şi 75 de lei pentru copiii de peste 7 ani. Cei mai mici nu plătesc deloc. Oaspeţii se declară cuceriţi.

Iniţiatorii proiectului speră să lungească traseul mocăniţei şi să includă în excursiile oferite tot mai multe obiective.

Cristian Cismaru, Asociaţia My Transylvania: „Lumea venea în valea Hartibacului să urce în mocăniţa, să se bucure de o călătorie cu trenul, şi atunci ne-am gândit cum ar fi să rămână mai mult în vale şi să-i ţinem câteva ore în sat ca să călătorim slow. Atunci a venit idea să vorbim cu comunitatea din Hosman să dezvolte o ofertă turistică în jurul vizitei bisericii şi a produselor locale.”

Localnicii sunt gata să arate turiştilor meşteşugurile locurilor, cum lucrează pământul, cum cresc animalele, ori cum se fac brânză sau mierea. Cei care vin în zonă pe cont propriu sunt la fel de bine primiţi.

Mocăniţa circula numai în week-end, din aprilie până în octombrie. Traseul porneşte din gara Cornețelu, aflată la 25 de km de Sibiu. Biletul costă 25 de lei pentru un adult şi 10 lei pentru copii. Excursia care include şi turul ghidat şi picnicul durează 4 ore. La final, mocăniţa te aduce acolo unde ţi-ai lăsat maşina. În zona se afla şi alte sate demne de descoperit, de pildă Nocrich, Alțâna şi Marpod. În timpul plimbării puteţi admira în zare munţii Făgăraş, ale căror creşte sunt încă acoperite de zăpadă. Dacă vreţi să rămâneţi peste noapte, o cameră dublă cu mic dejun va costa 100 de lei, la câteva pesiuni sau chiar în hostelul bisercii fortificate din Hosman.


VIDEO PROTVPLUS.RO