Vacantele elevilor incurca afacerile hotelierilor de pe litoral. "In anii trecuti, pe 15 iunie, hotelurile erau pline"

Dată publicare: 16-06-2016 08:09
Dată actualizare: 19-06-2016 07:48


Proprietarii de hoteluri sunt nemultumiti ca anul scolar se incheie vara aceasta mai tarziu.

Mai mult, ei cer ministrului Invatamantului ca elevii sa nu se intoarca la cursuri mai devreme de 15 septembrie, asa cum acesta a anuntat in urma cu cateva luni. Din cauza structurii anului scolar, familistii pot merge in vacanta pe litoral doar in iulie si august, cea mai scumpa si aglomerata perioada din sezon.

Lucian, un pusti simpatic de 8 ani, se distreaza zilele acestea la un resort de 4 stele din nordul statiunii Mamaia. Parintii l-au invoit de la scoala, pentru ca in alta perioada nu si-ar fi permis o vacanta in acest complex.

"Am facut o cerere si am ajuns aici, pentru ca a fost o oferta. Sunt putin mai bune preturile, acceptabile sa spun" - explica parintii.

Anul scolar se incheie in 25 iunie. Iar elevii pierd aproape o luna intreaga de vara, in care sunt de altfel si cele mai bune tarife la cazare, pe litoral.

Nicolae Bucovala, proprietarul unui hotel: "S-a prelungit anul scolar cu 10 zile, pana pe 26 iunie. Noi, in anii trecuti, pe datele de 15 iunie - 18 iunie, practic aveam hotelurile pline, era prima serie in care ne intrau turistii si aveam hotelurile cu un grad de ocupare de 80 la suta. Acum avem un grad de ocupare de 40-50 la suta."

Hotelierii sunt sustinuti in demersurile lor si de autoritatile locale. In aceasta perioada, cel mai mult au de pierdut cei din sudul litoralului, unde, in ultimii ani, s-a dezvoltat turismul in familie.

Cristian Radu, primarul orasului Mangalia: "Acum, turismul se face intr-o luna si jumatate, maxim doua, ceea ce nu este normal. Statiunile noastre au fost gandite pe un sezon largit de la sfarstul lunii, mai terminam undeva la inceputul lui octombrie."

Anca Nedea, presedinte ANT: "Ne-au spus ca educatia este prioritara, nu turismul. Cred ca trebuie facut mai mult de atat, pentru ca afara exista solutii inclusiv prin luarea de vacante in functie de ciclul unde ai ajuns, adica diferit. Astfel nu ne-am mai confrunta cu totii cu acel balamuc concentrat cand nu se mai gaseste cazare si ne calcam in picioare."

Mai multi parlamentari au discutat cu hotelierii de la malul marii si spun ca vor sustine demersurile acestora la ministrul Educatiei.


VIDEO PROTVPLUS.RO