Avem plaje europene, dar obiceiurile raman romanesti. Cum au ajuns privatii sa scoata profit din proprietatile publice
Noile plaje, amenajate cu bani de la Uniunea Europeana, s-au umplut cu sezlonguri, semn ca privatii nu dau doi bani pe directivele care interzic obtinerea de profit din lucrari finantate in interes public.
Cu alte cuvinte, turistii nu se pot bucura de gratuitati, asa cum se laudau oficialitatile.
In buza marii, cativa administratori de plaja au instalat sezlonguri pe care le inchiriaza. Turistii trebuie sa plateasca, desi se afla pe un sector nou de plaja, finantat din bani europeni.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mai mult, cu tupeu, unii dintre administratorii de plaja i-au avertizat pe turisti ca nu au voie cu cearsafurile in fata sezlongurilor. O fotografie cu o pancarta a fost postata pe Facebook, unde a starnit reactii negative, iar la scurt timp a disparut.
"Noi, ca turisti, vrem sa stam pe patura, la mal, frumos, ma obliga sa iau sezlong. Unde ma duc? La jumatatea plajei?" - spune nemultumit un turist.
Sunt si privati care se apara aruncand vina pe contractele incheiate cu Apele Romane pentru concesionarea plajelor, care le garanteaza deschiderea la apa.
Ministrul Mediului si cei de la Apele Romane anuntau in martie ca noile plaje nu pot fi inchiriate.
Cei care ar trebui sa lamureasca aceasta situatie sunt reprezentantii Apelor Romane. Cum insa procurorii DNA tocmai au inceput urmarirea penala impotriva directorului acestei institutii pentru abuz in serviciu si conflict de interese, toti cei care ar putea sa ne dea un punct de vedere oficial se feresc sa o faca si ne trimit la un comunicat de presa din 29 aprilie care spune clar ca noile sectoare de plaja pot fi folosite gratuit de turisti pana la intabularea acestora.
Asadar, fara cadastru si intabulare, statul nu are titlu de proprietate pe noul teren si mai exista problema banilor, care sunt europeni si nu pot fi folositi pentru a scoate profit. Aceleasi reguli se aplica pe toate cele 33 de hectare de plaja noua aparute in Mamaia Sud, Constanta si Eforie Nord.