Avertismentul ANPC cu privire la sezlongurile de pe plajele din Mamaia si Eforie Nord. Ce amenzi risca operatorii economici
"Nu este legal ca operatorii economici sa puna umbrele si sezlonguri pe plajele din Mamaia si Eforie Nord, extinse cu fonduri europene". Este declaratia sefului ANPC.
Totodata este si prima pozitie oficiala pe acest subiect sensibil.
Si vine dupa ce turistii s-au aratat nemultumiti de faptul ca noile plaje amenajate cu bani de la Uniunea Europeana s-au umplut cu sezlonguri.
Mai ales ca directivele europene interzic, timp de cinci ani, obtinerea de profit din lucrari finantate in interes public.
Pe cateva plaje din sudul statiunii Mamaia si din Eforie Nord, cu toate ca se afla pe un sector nou de nisip, unii operatori economici au instalat deja sezlonguri. Cu alte cuvinte, turistii nu se pot bucura de gratuitati, asa cum se laudau oficialitatile in luna martie.
Nemultumiti sunt si hotelierii.
Seful ANPC, venit la malul marii pentru a activa Comandamentul Litoral 2016, a clarificat aceasta problema: "Legea spune ca pe zonele extinse nu se pun, daca sunt pe partea de informare, amenzile pot fi de la o mie la 10 mii de lei, daca sunt pe practici comerciale incorecte sunt de la 5 mii la 50 de mii de lei."
In plus, activitatea operatorului economic poate fi suspendata pana la remedierea problemei.
A fost facuta si prima reclamatie la OPC in legatura cu noul sector de plaja din Eforie Nord. Dar a fost redirectionata catre Apele Romane. Inspectorii pentru protectia consumatorului pot verifica doar daca se respecta culoarul de 30 la suta din suprafata pentru cearsafuri.
Neoficial, administratori de plaja din Mamaia si Eforie justifica amplasarea sezlongurilor pe noile sectoare prin faptul ca in vechile contracte incheiate cu Apele Romane, in 2006, limita estica este la cinci metri de Marea Neagra.
Potrivit unui comunicat dat de Ministerul Mediului pe 29 aprilie, noile sectoare de plaja pot fi folosite gratuit de turisti pana la intabularea acestora.