Un traseu pietonal inedit a reusit sa atraga oameni de toate varstele: "Prin Bucurestii lui Eliade"
Un traseu pietonal inedit a reusit sa atraga oameni de toate varstele intr-un "Bucuresti de poveste", care a inspirat opera si viata lui Mircea Eliade - scriitor, filosof si istoric al religiilor faimos in toata lumea.
Pe strazile din mahalaua Mantuleasa, bucurestenii au descoperit lumea fantastica a personajelor din "La Tiganci" si au refacut drumul pe care, copil fiind, Eliade mergea catre scoala. Proiectul este initiat de niste tineri entuziasti, care lupta pentru salvarea farmecului de odinioara al orasului si pentru dezvaluirea povestilor lui unice.
Sub indemnul lui Mircea Eliade, bucurestenii au invatat duminica sa descopere frumusetea caselor cu povesti, din zona Mantuleasa. Si au intrat in atmosfera fantastica a celui care avea sa devina unul dintre cei mai importanti oameni de cultura ai lumii.
Din pacate, scoala Mantuleasa, la care invata elevul Eliade, a fost distrusa, iar in locul sau ar urma sa se ridice un turn de 17 etaje. Acum, doar castanii si "Romanul adolescentului miop" au ramas marturii ale trairilor sale: "Infrunzisera toti castanii si era senin, iar eu nu avea nici o problema scrisa. Ma gandeam, ar fi trebuit sa fug in Cismigiu, dar geanta m-ar fi umilit si apoi mi-ar fi fost tot timpul teama sa nu fiu vazut de vreun profesor".
Traseul cuprinde si povesti despre vecinii lui Mircea Eliade. Unul dintre cei mai buni prieteni ai lui era chiar Mircea Vulcanescu, ce statea la cateva strazi distanta. Daca Eliade avea sa devina celebru profesor in Statele Unite, Vulcanescu avea sa moara chinuit, in temnitele comuniste.
Pasii curiosilor au ajuns si la imobilul in care Mihai Eminescu s-a stins din viata, la ospiciu, pe Strada Plantelor. Iar ultima oprire a fost in locul in care trait tanarul Eliade.
Mmansarda era de acum numai a mea, plina numai cu lucrurile mele. intre pat si masa de lucru, o masuta pe care pastram colectiile de reviste, ca sa nu le ia vantul, cand tineam ferestrele deschise, pusesem deasupra lor cele mai frumoase piese din colectia mea geologica" - asa isi descria Mircea Eliade, in memorii, mansarda casei care se afla pe fosta strada Melodiei.
Povestile i-au fermecat inclusiv pe cei care locuiesc de o viata in zona. Acum, oamenii spun ca vor privi altfel strazile orasului.
Edmond Niculusca, presedinte
: "Daca oamenii vor fi sedusi de istoria orasului, cu siguranta vor fi constienti de ce inseamna protejarea memoriei Capitalei, a patrimoniului imaterial si a patrimoniului construit".
In luna aprilie, turul "Prin Bucurestii lui Eliade" a adunat peste 3000 de oameni. Urmatoare plimbare prin "Bucurestii de poveste" va fi pe 5 iunie, in mahalaua Matasari.
Sursa: Pro TV
Etichete: bucuresti, turism, turisti, mahala, Mircea Eliade,
Dată publicare:
26-04-2015 18:36