Top 10 atractii turistice GRATUITE in Barcelona. Ce puteti face, fara bani, intr-unul din cele mai frumoase orase europene
De la Gaudi si Picasso, si pana la petrecerile de pe strazi si filmele in aer liber, jurnalistii de la The Guardian au selectat cele mai bune 10 atractii turistice gratuite din Barcelona.
Arhitectura modernista
Barcelona este locul de nastere al modernismului catalan de la sfasritul secolului al 19-lea si inceputul secolului 20, astfel ca arhitectura modernista poate fi vazuta in tot orasul. Exponentul sau este Antoni Gaudi, creatorul Parcului Guell, considerata bijuteria coroanei moderniste a Barcelonei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Administratorii acestui parc au introdus recent o taxa de intrare de 7 euro, insa in continuare puteti vedea de afara mai multe obiective. Casa Batllo si La Pedrera sunt cateva exemple spectaculoase. De asemenea, puteti intra pe site-ul Modernism Route pentru a gasi informatii despre cladiriile care poarta amprenta nu numai a lui Gaudi, ci si a celorlalti arhitecti modernisti, precum Lluís Domènech i Montaner (care a pus bazele Palatului Muzicii Catalane) si Josep Puig i Cadafalch.
Privelistea de pe dealuri
Un lucru bun despre acest oras este ca in partea de nord puteti gasi cateva locuri care va ofera niste privelisti de neuitat. Adaposturile Carmel se afla in varful dealului Turó de la Rovira si este de tip "open space". Constructia a fost ridicata in timpul Razboiului Civil din 1937 si servea ca adapost fata de atacurile aeriene. Apoi, ruinele acesteia s-au transformat in baraci, iar in final au fost scoase de tot, cu ocazia Jocurilor Olimpice din 1992. Ruinele fac parte din Muzeul de Istorie al orasului si sunt deschise publicului, gratuit, oferind o imagine spectaculoasa asupra Barcelonei.
De asemenea, Carretera de les Aigües se afla la 10 kilometri de Tibidabo, un munte aflat in nord-vestul orasului. Locul este frecventat de sportivi care fac jogging, de biclisti si simpli spectatori, care admira privelistea - profitand si de faptul ca acest loc se afla in parcul natural Serra de Collserola.
Dupa-amiezele de duminica la muzee
Unele dintre cele mai bune muzee din Barcelona ofera turistilor intrare libera in fiecare duminica, dupa ora 3 dupa-amiaza:
-► Muzeul Picasso
-► Muzeul de Istorie al Barcelonei - este o destinatie esentiala pentru pasionatii de istorie, mai ales pentru cei care admira ruinele romane
-► CCCB este un loc foarte bun pentru expozitiile de arta contemporane si - tot aici - puteti gasi noul Centru Cultural Catalan, o piata a secolului 19, acoperita de o structura de fier, sub care se afla ruinele orasului din secolul 18, inainte sa fie distrus in asediul din 1714.
-► Muzeul National de Arta al Cataloniei gazduieste lucrari de arta modernista si medievala.
Cartierul gotic
Daca vreti sa simtiti vibratia orasului, atunci va puteti plimba prin centrul vechi al Barcelonei si, mai ales, in cartierul gotic, aflat in apropierea celebrului bulevard La Rambla. Fiecare colt este plin de istorie si, de la batranul cartier Evreiesc el Call, pana la aleile medievale care definesc acest oras, veti gasi farmecul scarilor inguste, al strazilor mici sau al curtilor interioare care sunt deschise publicului, asa cum este cazul arhivei istorice a Templului roman al lui Augustus.
Iar pietele care nu trebuie ratate sunt Plaça del Rei si Plaça Sant Felip Neri - locuri in care puteti gasi emblematica fantana si o biserica, ce poarta si acum urmele bombardamentelor din razboiul civil spaniol.
Plajele orasului
In lunile de vara, plajele arhipline ale Barcelonei pot fi folosite la orice, dar numai pentru relaxare ... nu. Drept pentru care, preferintele localnicilor se indreapta spre zone precum Sitges (la care se ajunge dupa o scurta calatorie cu trenul) sau in nord, unde se afla spectaculoasa Costa Brava. Oricum, cert este faptul ca plajele Barcelonei sunt numai bune daca aveti nevoie de o racorire urgenta.
Popularele plaje Barceloneta si Sebastià alcatuiesc un mix curios de localnici si turisti - amandoua aflandu-se in apropeierea cartierului "batranului pescar", un loc plin de cafenele si baruri. Pe cealalta parte a Portului Olimpic este mai multa liniste si exista chiar si un loc pentru nudisti, in Mar Bella.
Evenimentele si filmele difuzate in aer liber
Barcelona este locul care beneficiaza de o clima perfecta pentru proiectiile de filme in aer liber, asa ca nu este de mirare ca in acest oras au fost organizate in ultimii ani loc mai multe festivaluri de filme. Printre cele cu acces fara bani se afla si Cinema Lliure, situat pe plaja Sant Sebastia, unde se difuzeaza (gratuit) filme independente in serile de joi si duminica.
La festivalul Gandules, care este organizat de Centrul de Cultura Contemporana a Barcelonei, se difuzeaza gratuit scurt-metraje si documentare in curtea institutiei. Iar daca vreti muzica locala, puteti merge in gradinile Universitatii Barcelona, la evenimentele din iulie.
Santa Maria del Mar
Biserica Santa Maria del Mar, construita in secolul al 14-lea, ar merita un articol separat, deoarece este una dintre cele mai frumoase catedrale gotice care s-au construit vreodata. In timp ce catedrala Barcelonei este considerata centrul vechiului oras, aceasta biserica a devenit principala cladire a ceea ce urma sa fie numit drept "noul oras", aproape de mare.
Viteza cu care a fost construita - 55 de ani - a fost una incredibila, intr-o perioada in care majoritatea bisericilor se ridicau intr-un secol.
Intrarea este libera intre orele 9 a.m. - 1 p.m. si 5 p.m. - 8 p.m.
Parcurile locale si zonele "verzi"
Daca este un lucru de care Barcelona duce lipsa, acela este reprezentat de parcuri. Densitatea poplatiei este destul de mare, iar populatia traieste in cea mai mare parte in blocuri. tat coasta, cat si muntii sunt relativ in zona (inclusiv Pirineii, la cateva ore departare), asa ca Parcul Ciutadella este mai mult decat binevenit. Se afla pe partea in care a existat o veche citadela militara si are in prezent un lac si un parc zoologic. De asemenea, acolo se afla Parlamentul Catalan.
Pe dealul Montjuïc veti gasi un mix de natura, privelisti superbe si cultura. Acolo se afla Muzeul National de ARta si Fundatia Joan Miró. Daca veti verifica pe internet, veti afla cand se organizeaza noptile Fantanii Magice, o combinatie frumoasa a apei cu muzica.
Festivalurile din timpul verii
Una dintre cele mai placute experienta locale o reprezinta festivalurile din "cartiere", care, de obicei, se organizeaza spre sfarsitul verii. Festivalul Barcelonei, La Merce - care poarta numele patronului spiritual al orasului - are loc in septembrie si cuprinde peste 600 de evenimente: de la atractii culturale formate din "turnuri umane" pana la "correfocs" (foc in miscare), artificii so procesiuni organizate de "gegants" (figuri masive din hartie, care sunt purtate de diferite organizatii).
In cartierul Garcia se afla cele mai spectaculoase petreceri de strada, iar strazile se intrec pentru titlul de "cea mai frumos decorata".
Pietele
Mancarea joaca un rol important in cultura catalana si nu exista o metoda mai buna de a gusta din bucataria locala decat prin explorarea pietelor orasului. La Boqueria este cea mai mare piata alimentara din Europa si se afla in zona La Rambla. Atat arhitectura sa, cat si standurile sale fac din aceasta piata un loc care nu trebuie ratat, iar jurnalistii de la The Guardian va recomanda sa-l vizitati, daca puteti, dimineata.
Santa Caterina merita de asemenea sa fie vizitata, datorita structurii sale colorate si ondulate, dar, bineinteles, si pentru produsele care se gasesc acolo.
Sursa: The Guardian
Etichete: Spania, barcelona, turism, turisti, oferte,
Dată publicare:
31-03-2015 15:29