Un metru și jumătate de zăpadă pe pârtia Transalpina, cea mai spectaculoasă din țară
Cea mai spectaculoasă pârtie din țară, Transalpina, s-a deschis cu zăpadă naturală de peste un metru și jumătate. Schiorii se pot bucura în voie de peisaje grozave și aer curat de munte.
Drumul până acolo are nevoie de reparații, iar locurile de cazare sunt la kilometri distanță, dar merită efortul, spun cei care au ajuns deja.
La peste 1300 de metri altitudine, pârtia Transalpina îi aduce pe turişti într-un punct de unde pot vedea lacul Vidra îngheţat şi munţii Parâng şi Lotru parcă decupaţi din ilustratele poveştilor de iarnă.
Turiştii care ajung aici pentru prima dată abia îşi mai găsesc cuvintele.
"Peisajul e de vis. Superb! Aşa ceva doar în Austria mai vezi", spu niște turiști.
Ca să ajungă aici, turişti merg 110 kilometri din Râmnicu Vâlcea sau 140 din Sibiu. O iau spre staţiunea Voineasa, apoi spre lacul Vidra. Dar odată ajunşi uita că drumul a fost prost.
Un alt minus este faptul că nu sunt foarte multe locuri de cazare în apropierea pârtiei, ci numai la 7-8 km distanţă, la pensiunile din Vidra sau Obârşia Lotrului. Mai multe locuri disponibile sunt în Voineasa şi Petroşani, dar la peste 30 de kilometri distanţă. O cameră dublă cu mic dejun inclus costa între 150 şi 200 de lei.
"Avem de Revelion ocupat în totalitate, lunile ce vin sunt la fel de ocupate. Aşteptam cazaţii cu mâncare aleasă, cu bunătăţi româneşti: iahnie, varză călită, carne de la garniţă, cârnaţi", spune angajata unei pensiuni.
Cele șapte părţii din Transalpina însumează 9 kilometri. Cea mai întinsă are 2300 de metri. Transportul schiorilor se face cu 2 telegondole, 2 teleschiuri şi un telescaun. Un schi pass costă 110 lei.
Administratorii domeniului schiabil spera că peisajul să convingă tot mai mult turişti să vină aici. În 2012, complexul a fost construit cu fonduri de la Ministerul Turismului: 30 de milioane de euro. După deschidere, autorităţile au abandonat proiectul, iar constructorul a rămas să-l administreze.
Ramona Fodor, reprezentanta resortului de schi Transalpina:
"Începem un sezon nou, cel de-al 7-lea sezon. Au apărut pensiuni noi, se deschid afaceri în domeniul turismului, în domeniul alimentaţiei publice, comunitatea creşte."
De la an la an apar tot mai multe afaceri în jurul superbelor părţii, cum ar fi centre de închiriere echipamente sportive sau mici magazine. Vizitatorii speră să apară şi mai multe parcări, pentru că parcarea supraterană cu 500 de locuri este neîncăpătoare.
Administratorii spun că anul acesta se va schia până în luna mai.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!