Un grup de turisti polonezi a plecat cu Dacii din anii '70 spre Constanta. "Daca geamul e deschis, e si aer conditionat"

Ultima actualizare: 04-07-2017 07:26

Vacanta retro in Romania pentru un grup de polonezi! Dornici sa retraiasca vremurile din anii '70, cand parintii lor veneau la noi pe litoral, polonezii s-au urcat la volanul unor Dacii din aceeasi perioada si au pornit spre Constanta.

Inainte insa, au poposit pe cea mai inalta sosea din Romania: Transalpina.

Batranele Dacii conduse de polonezi au strabatut Transalpina fara nicio problema. Primul popas a fost la o stana din apropiere de Ranca, acolo unde straini au fost primiti cu palinca. Turistii au gustat si bunatati traditionale.

Marioara Babu, proprietara stanei: ''Tocan de oaie, fiert la foc in ceaun, tocan de vitel, de miel, mamaliguta."

Polonezii nu numai ca nu au dat batranele Dacii la fier vechi, dar le intretin si se mandresc foarte mult cu ele. Cei veniti acum in excursie in Romania erau copii atunci cand parintii lor plecau din Varsovia si mergeau aproape 2000 de kilometri pana ajungeau la plajele noastre.

Michael Sowa, presedintele clubului „Drum Bun" din Polonia: ''Parintii mei si eu cand fost copilul la sfarsit anilor '70 si inceput ani '80, cand eram varsta mica am calatorit si odihnit la litoral Marea Neagra. Cu Polski Fiat, dar acum cu Dacii, e calatorie sentimentala.''

Printre cei porniti acum in aventura se numara si un roman, pasionat si el de vechea masina nationala.

George Negrea, turist din Satu Mare: ''Anul trecut, cand am facut Transalpina, am venit pe Transfagarasan si m-am intors inapoi in Ardeal linistit, fara nici un fel de problema.''

Ion Tudor, sef Sectia Drumuri Nationale Gorj: ''Cu mare drag as merge si cu Dacia, cu bunica, dar nu mai prea avem, noi le am dat la Rabla."

Michael Sowa, presedintele clubului „Drum Bun" din Polonia: ''Nu e important pretul, e important unde si cu care masina ma simt bine. Fara aer conditionat, daca geamul este deschis, este si aer conditionat.''

Polonezii au facut si un ocol pana la Targu Jiu ca sa vada operele lui Constantin Brancusi. De aici au pornit spre Craiova, apoi spre Pitesti, pentru ca si-au propus ca duminica seara sa ajunga si pe litoral, unde vor ramane trei zile.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO