Turismul intern, singura speranță pentru țările europene. Capitala Belgiei, pustie

Ultima actualizare: 25-05-2020 11:06

Grand Place, Manneken Pis, Atomium: toate aceste locuri faimoase din Bruxelles, în mod nomal fremătând de viaţă, sunt acum pustii.

Ca peste tot în lume, turismul a primit o grea lovitură şi în Belgia. Cei din industrie îşi pun toate speranţele în dorinţa localnicilor de a-şi redescoperi ţara.

În vremuri normale, sub acest soare blând, turiștii s-ar plimba prin Grand Place cu scurte pauze de odihnă pe terase ori în ciocolaterii.

Acum, însă, străinii lipsec cu desăvârșire. Absența lor e atât de frapantă încât a dat iarba printre dalele pavajului. Însă doar natura se bucură de această nouă normalitate.

Specialitățile din ciocolată și fructe uscate care ies din mâna lui Laurent Gerbaud sunt o binecunoscută atracție a capitalei Europei, apar chiar și în ghidurile turistice.

Laurent Gerbaud, Belgian Chocolate Maker: „60% din vânzări le datorăm turiştilor. De când nu mai vin turişti în Bruxelles şi în Belgia, în general, căutăm alte soluţii. Vom încerca să colaborăm cu mici magazine de cartier şi cu platforme online pentru a recupera măcar jumătate din vânzări.”

O altă atracție a Bruxellesului, muzeul în formă de atom gigantic, se așteaptă la pierderi de 3 miloane de euro în acest an.

Şi mini-Europa, cu privirea sa de ansamblu asupra moștenirii istorice și culturale a bătrânului continent - este o oprire obișnuită în intinerariul de vacanță al familiilor. Anul trecut a avut 420 de mii de vizitatori, majoritatea din Europa, Orientul Mijlociu și Statele Unite.

Thierry Meeus, Director and Owner of Mini-Europe: „Pentru noi, această criză este o adevărată catastrofă. Avem închis de două luni. În această vară vom pierde turiştii străini care veneau de obicei. Rămâne de văzut dacă belgienii vor resuscita turismul intern, dacă vor vrea să-şi redescopere ţara. Vom fi norocoşi dacă, până la sfârşitul anului, vom avea 150-200.000 de vizitatori, aşadar cu 60% mai puţini decât în mod normal.”

Turismul reprezintă cam 10% din veniturile globale ale Uniunii Europene, așa că în prezent milioane de locuri de muncă sunt în primejdie. Până când situația va reveni sub o zodie mai bună, turismul intern rămâne singura speranţă a celor din industrie.

Și patronii de pensiuni din Marea Britanie se pregătesc cum pot mai bine pentru fenomenul de "staycation", altfel spus: vacanțe petrecute în țară, din cauza restricțiilor puse în circulația internațională. Adevărul e mulți din industrie își pun toate speranțele în conaționali, dată fiind lipsa străinilor.

Proprietar pensiune: „Oamenii încă sunt foarte precauţi. Nu prea avem cereri pentru iulie. În august avem, în schimb, ceva rezervări. Le ţinem pumnii să ajungă.”

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO