Turismul ecologic din Romania are tot mai mult succes. Cati bani se strang de la strainii care vin sa admire ursii salbatici
Turismul ecologic incepe sa prinda de minune si in Romania. Asa se face ca cei care platesc o taxa ca sa observe animalele salbatice aduc mai multi bani ocoalelor silvice, decat cei care le vaneaza pentru trofee.
Activitatile eco au luat avant, dupa ce uciderea ursilor a fost interzisa de autoritati.
Regia Padurilor Brasov are doua observatoare de ursi, la Timisul de Jos si la Timisul de Sus. Vizitatorii platesc cate 25 de euro ca sa admire animalele in mediul lor natural.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Anual se strang din aceasta activitate in jur de 25.000 de euro, in vreme ce pentru un trofeu vanatorii dadeau intre 4 si 15.000 de euro.
Asadar un urs viu este o sursa mai buna de venit. Aceasta este si politica adoptata la nivel european.
Andrei Blumer, presedintele Asociatiei de Ecoturism din Romania: "Poti sa il folosesti si la anul, e inca in viata, zambeste la turisti si anul urmator vine din nou, va fi vazut de alti turisti. Astazi putem sa vorbim de veniturile aduse de un observator, care echivaleaza cu intre 5 pana la 8, 10 ursi vanati."
Intalnirea cu salbaticiunile reprezinta punctul culminant al unei vacante eco, dar afacerea merge si mai departe. Turistii stau in zona mai multe zile, se imprietenesc cu localnicii, dorm si mananca la ei.
Asadar, strainii cheltuiesc in medie 80 de euro pe zi in asteptarea vizitei la observator.
Daniel Ker, turist: "Nu inteleg rostul vanatorii, sa impusti aceste animale frumoase. Este mai bine sa le observi".
Americanii si israelienii stau la noi, in medie, 6 zile, francezii și italienii 5, suedezii, germanii, elvetienii si belgienii cate 4.
Toti acesti oameni dau cam 500 de euro de persoana. De regula, toti viziteaza orasele istorice si satele sasesti din Transilvania.
Angela King, turista: "Este fantastic, este atat de salbatic si de bine pastrat. Aici e mai autentic decat in Bulgaria, unde am fost saptamana trecuta."
Sunt si situatii in care oaspetii mai putin norocosi trebuie sa se multumeasca doar cu urmele salbaticiunilor si cu povestile spuse de ghizi.