Calatorie prin cramele din tara. Cat costa sa faci turism viticol la noi in tara: "Romanii sunt pregatiti si interesati"
Cu vacanta-n suflet si cu gandul la ofertele de concediu, va propunem o scurta calatorie prin cramele din Romania.
Dupa exemplul domeniilor din Franta sau Italia, au aparut si la noi locuri de poveste, cu vin bun, privelisti pitoresti si locuri in care poti sa lasi licorile sa-ti tihneasca peste noapte.
Cum in curand toate drumurile vor duce la mare, va propunem un scurt popas intr-una dintre cele mai tinere podgorii de la noi. La Cernavoda, la 500 de metri distanta de autostrada, intr-un loc scaldat de soarele aspru al Dobrogei, puteti face un tur al unei crame cu design modern si vinuri proaspete. La Rasova, aveti mai multe variante de traseu, cel mai scurt se parcurge in 30 de minute si costa 60 de lei.
Bian Avram, reprezentant crama Rasova: "Este un circuit turistic - drumul strugurelui de cand ajunge in crama pana cand ajunge finit intr-o sticla, se pot vedea procesele de la a la z, toate"
Bian, reprezentantul cramei, are studii muzicale. A compus o melodie pentru formatia Aktiv, dupa care a plecat din tara. A inceput ca ospatar si a ajuns sa lucreze in restaurant cu stele Michelin.
S-a intors acasa dispus sa ii invete pe romani sa aseze vinul acolo unde ii este locul. Aceeasi dorinta o are si Marco, eonologul cramei Petro Vaselo, din judetul Timis. Are 27 de ani.
Marco, eonolog Petro Vaselo: "Vinul pentru un tanar ar trebui sa fie asa energic, plin de bule, sa il bei la club, la aperitiv, sa nu fie foarte complex, foarte dificil de inteles"
In judetul Arges, la Stefanesti, trei prieteni fara nicio legatura cu vinul si-au investit toti banii pe care ii aveau plus unii imprumutati din banca, pentru a continua traditia in viticultura a zonei. Au ridicat o crama in mijlocul unei podgorii de 25 de hectare si vorbesc cu mandrie despre faptul ca Liviu Rebreanu a facut un vin aici.
Proprietar crama: "Stefanestiul este localitatea care a dat Romaniei moderne 6 prim ministri: trei din familia Bratienilor, pentru ca este leaganul Bratienilor acolo, Florica, si 3 din familia Golestilor, un alt obiectiv de vizitat, muzeul viticulturii si pomiculturii, la Golesti."
In Romania, avem 70 de crame deschise turismului viticol. 15 au si locuri de cazare
"Dealu Mare este cea mai compacta zona din Romania, iar intre Ploiesti si Buzau cred ca gasim in jur de 35 de crame, dintre care cel putin jumatate fac turism viticol. In Transilvania, desi distantele sunt destul de mari intre crame, le putem lega de obiective turistice si sunt de recomandat in special pentru vinurile albe."
Reporter: Este romanul pregatit pentru un astfel de turism?
Alina Podiuc, proprietar crama Dragasi: Cu siguranta este foarte pregatit si este si foarte interesat. Asta este concluzia mea dupa ce am dat drumul la aceasta poveste si unde lucrurile s-au derulat cu mult mai multa viteza decat m-as fi asteptat."
Tururile cu cea mai mare cautare sunt cele de o zi. Sunteti poftiti sa vizitati doua crame si aveti asigurata masa de pranz. Pretul mediu este de 350 de lei de persoana.