Tot mai multi occidentali descopera frumusetile Iranului. Complexul de palate din Teheran, una dintre marile atractii

Ultima actualizare: 15-06-2016 01:01

Tot mai multi occidentali descopera frumusetile Iranului. Numarul turistilor a crescut de cand tara a inceput sa isi "repare" relatiile cu vestul.

Una dintre cele mai mari atractii este un complex de palate din Teheran, parte a mostenirii culturale UNESCO.

Complexul de palate Golestan reprezinta o oaza de verdeata si de liniste in mijlocul forfotei din Teheran. Edificiul dateaza din secolul al 16-lea, dar de-a lungul anilor a suferit schimbari profunde. Include numeroase incaperi opulente. Sala tronului de marmura, sala oglinzilor, sala diamantelor si sala fildesului erau folosite de familia regala la sarbatori religioase, la petreceri, dar si cand era vizitata de demnitari straini. Una dintre ele gazduia haremul shahului.

Christian Helm, turist din Germania: "Toti cei cu care am venit studiaza ingineria, asa ca avem un interes mare pentru fiecare structura si felul in care a fost reabilitata."

Sala tronului este cea mai veche si a fost folosita ultima oara in timpul incoronarii ultimului shah iranian, in 1967. Ghizii au scos in evidenta elementele de vechi mestesug persan, dar si pe cele care tin de arhitectura vestica.

Complexul se intinde pe 25 de hectare. Aceeasi suprafata ocupa gradinile palatului, bazinele si fantanile de la fiecare intrare. Turistii pot vizita si un muzeu cu 80 de mii de exponate valoroase: obiecte de pretz primite in dar de liderii iranieni de la alti conducatori si demnitari straini, manuscrise vechi si fotografii de colectie.

Iranul a semnat un acord nuclear istoric cu puterile mondiale in iulie anul trecut. Iar unul dintre efectele pozitive a fost cresterea numarului de occidentali care viziteaza tara. In urmatorul deceniu, iranienii spera sa atraga 20 de milioane de turisti, de patru ori mai mult decat in prezent.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO