Toplița, micul paradis al schiorilor, presărat cu clădiri vechi și pensiuni cochete
Topliţa, un loc de poveste, dar şi cu încărcătură istorică, cunoscută pentru apele termale în timpul iernii aşezarea este un mic paradis al schiorilor.
Are pârtii amenajate şi dotate asemeni celor din alte ţări europene. Micul oraş este presărat şi cu clădiri vechi, care merită vizitate, mai ales că fiecare ascunde câte o poveste.
Pe lângă mănăstiri, aici se afla Băile Banffy, dar şi castelul Urmanczy, ultimul castel construit în Transilvania, la începutul secolului trecut.
Cum iarna începe să îşi intre în drepturi, pârtiile de schi din zona Topliţa atrag, ca un magnet, turişti din toată ţara. Administratorii nu au stat prea mult pe gânduri, şi imediat după prima ninsoare au pus în funcţiune şi tunurile de zăpadă artificială, aşa că iubitorii sporturilor de iarnă nu au întârziat să apară.
Dornici de aventură şi adrenalină, turiştii sunt prezenţi pe pârtii încă de dimineaţă.
Cei mai mulţi vin să petreacă aici sfârşitul de săptămână, să se bucure de atmosferă, dar şi de aerul curat de la poalele munţilor Călimani.
Locul oferă şi spaţii de cazare, cochete, situate în zone desprinse din poveşti. O pensiune de exemplu se afla lângă pădure. Panorama oferă cel mai frumos răsărit de soare. Cum şi temperaturile sunt mai scăzute, gazdele au grijă să încălzească bine camerele şi să pregătească şemineul din timp, pentru un ceai aromat şi o seară plină de poveşti de prin toate colţurile ţării.
Pentru un plus de energie pe pârtie, oaspeţii sunt răsfăţaţi şi cu bucate "ca la mama acasă".
Cei care ajung în Topliţa, nu pot pleca fără să descopere istoria ultimului castel construit în Transilvania. Este vorba de castelul Urmanczy, ridicat între anii 1903-1906, în stil Art Nouveau. Retrocedat în urmă cu 11 ani, moştenitorii vor să transforme locul în spaţiu de cazare, unde turiştii pot avea parte de o călătorie în timp şi ocazia de a descoperi istoria unei familii de viţă nobilă.
Clădirea impozantă a suferit multe modificări, pe care moştenitorii încerca acum să le repare. Castelul poate fi vizitat la cerere. Sunt amenajate o expoziţie, dar şi o cameră specială - un escape room.
Iar proprietarii pensiunilor din zonă au intrat pe ultima sută de metri cu pregătirile, pentru pachetele speciale de Crăciun şi Revelion.
Adriana Georgescu, manager pensiune: "Bunătăţile pregătite în şti tradiţional şi bucătăria internaţională sunt foarte apreciate. Se poate opta pentru pachet complet sau demipenisune, fiind o zonă turistică cu multe părţii de schii şi sanie, cu foarte multe frumuseţi ale naturii, se organizează excursii în Parcul Naţional Călimani, zona Borsec."
Un pachet de Crăciun cu demipensiune, trei nopţi de cazare şi masa festivă de Crăciun, costă cu puţin peste 2.000 de lei pentru două persoane.