Târgu-Neamț, locul în care ai ce să vezi la tot pasul. Ce poți vizita și cum ajungi aici

targu neamț
Shutterstock

Târgu Neamț se află în nodul județului Neamț, în regiunea Moldovei, la o altitudine medie de 365 de metri. Orașul adăpostește două monumente istorice de interes național: Cetatea Neamț și muzeul-casa memorială Ion Creangă, din Humulești

În întreg orașul există încă alte 14 atracții turistice incluse în lista obiectivelor turistice din județul Neamț, așa că o vacanță aici n-ar fi completă fără să le vizitezi.

Dacă ajungeți în această zonă a țării și aveți mai multe zile la dispoziție pentru a vizita locuri noi, merită să ajungeți și în Vaslui, un loc plin de obiective și atracții turistice

Istoricul orașului Târgu Neamț 

Orașul Târgului Neamț este una dintre comorile județului Neamț și este una dintre cele mai vechi așezări locuite din zona Moldovei, datând din neolitic și epoca bronzului

Citește și
zimbri
Se caută nume pentru un pui de zimbru din Neamț. Cum au fost botezați zimbrișorii de până acum
„Killer Commando 29155”, unitatea specială a lui Putin care efectuează sabotaje și comite asasinate pentru Kremlin

Târgu Neamț își are originile într-una dintre cele mai vechi așezări din Moldova, cu dovezi ce atestă prezența umană încă din neolitic și epoca bronzului.

În timpul feudalismului, datorită poziției sale strategice și a conexiunilor comerciale, a devenit un important târg, câștigându-și statutul după secolul al XII-lea, odată cu sosirea mai multor sași din Flandra.

Documentele scrise îl atestă drept unul dintre cele mai vechi orașe din Moldova, menționat în secolul al XIV-lea, iar construcția Cetății Neamțului este o dovadă vie a importanței sale în acea perioadă.

Totuși, secolul al XVII-lea a marcat o perioadă de decădere, cauzată de conflictele și atacurile repetate. În secolul al XVIII-lea, sub dominația domniilor fanariote și cu mutarea capitalei Moldovei la Iași, orașul și-a pierdut importanța strategică.

În secolul al XIX-lea, odată cu venirea evreilor și a transilvănenilor, a început o nouă etapă de dezvoltare, mai ales în domeniul oieritului și al meșteșugurilor asociate. În această perioadă au luat naștere instituții precum spitalul și școala domnească, iar orașul a obținut autonomie administrativă.

După perioada grea a celor două războaie mondiale, orașul a avut de suferit sub regimul comunist, însă după Revoluția din 1989 a început să se reabiliteze și a cunoscut o nouă perioadă de dezvoltare și prosperitate.

Obiective turistice în Târgu Neamț

O vacanță aici te va face să descoperi locuri fascinante, încărcate de multă istorie. O serie de obiective turistice și peisajele spectaculoase atrag turiștii în acest colț de țară uimitor.

Muzeul Cetatea Neamț

Cetatea Neamț este un monument medieval extrem de valoros din România. Alături de Cetatea de Scaun a Sucevei, Cetatea Neamț este cel mai bine păstrată fortificație din Moldova. Aceasta era o construcție militară destinată apărării și a fost ridicată la finalul secolului XIV de către Petru I Mușat, în două etape.

Inițial s-a construit un fort central cu fundație în trepte, pe care s-au ridicat ziduri groase și înalte cu creneluri și turnuri de apărare pe colțuri.

A doua etapă a construcției a fost realizată în timpul domniei lui Ștefan Cel Mare, care a adăugat curtea exterioară și o nouă centură de ziduri formată din patru bastioane semicirculare încălțate pe zidurile vechiului fort.

Cetatea a fost declarată monument istoric și între anii 1962-1970 a fost consolidată și restaurată parțial.

Muzeul memorial Ion Creangă

Construită în 1830 de către Petrea Ciubotariul, bunicul lui Creangă, această casă în care povestitorul s-a născut și a copilărit a fost amenajată ca muzeu în anul 1951.

A devenit unul dintre cele mai vizitate muzee memoriale și are o singură încăpere cu ferestre scunde.

Casa memorială Veronica Micle 

Aproape de Cetatea Neamț, în vechiul centru al orașului, se află Casa Veronica Micle. A fost construită în prima jumătate a secolului al XIX-lea din lemn și cărămidă în stil autentic românesc.

Casa a fost lăsată în posesia poetei Veronica Micle drept zestre și moștenirii e la părinții ei. Actualul imobil a fost declarat monument istoric și este refăcută după planul originar, fiind amenajată ca muzeul memorial.

Parcul Tematic Ion Creangă

Lângă casa memorială se află Parcul tematic Ion Creangă, unde poți vedea personaje precum mătușa Măriuca, caprele râioase ale Irinucăi și ursul păcălit de vulpe. Este un loc unde poveștile iau viață și te poți imagina în locurile despre care Creangă vorbea în cărțile lui.

Rezervația de Zimbri Dragoș Vodă

Aflată la aproximativ 10 km de Târgu Neamț, această rezervație de zimbri este un obiectiv turistic foarte interesant. Pe lângă animalele protejate, rezervația adăpostește și fazani, căprioare, mistreți sau păuni.

Muzeul de Istorie și Etnografie - Școala Domnească

Nu departe de Casa Memorială Veronica Micle, este Școala Domnească, o clădire masivă pe două nivele.

”Școala publică” de la Târgu Neamț a fost inaugurată în 16 octombrie 1852, începându-și cursurile la 1 iunie 1853.

 Aici funcționează în prezent Muzeul orășenesc, unde poți vedea evoluția meșteșugurilor tradiționale din zonă

 Monumentul Vânătorilor de Munte

Monumentul Vânătorilor de Munte din Târgu Neamț este situat în zona de est a orașului, pe o terasă creată în mod artificial, la o altitudine de 491 de metri, cu aproape 100 de metri deasupra orașului.

În 1916-1917, aici a fost fondat primul corp de Vânători de Munte e către regele Carol al II-lea, condus de generalul Virgil Bădulescu.

Monumentul a fost realizat de arhitectul Theodor Burca și este și mausoleu, menit să comemoreze jertfele de glorie și eroism ale neamului.

Stejarul de la Târgu Neamț

Devenit deja simbol al orașului și obiectiv turistic, stejarul din incinta Colegiului Național Ștefan cel Mare din Târgu Neamț are mai bine de cinci secole. Dacă ajungi în oraș, nu îl rata, pentru că este un copac cu adevărat impresionant.

Mănăstirea Neamț 

Aceasta este una dintre cele mai vechi mănăstiri din Moldova, fiind ctitorită din porunca lui Ștefan cel Mare. O mulțime de oameni ajung aici indiferent de an, fiind unul dintre cele mai importante lăcașuri de cult din țară.

 Mănăstirea Agapia

Cei care au pășit în această mănăstire știu că atmosfera de aici nu se compară cu nimic. Construită în secolul XVII, mănăstirea poartă numele călugărului Agapie, care construise în zonă o bisericuță de lemn.

Dintre bisericile din zonă, iată câteva pe care le poți vizita:

· Catedrala “Adormirea Maicii Domnului” – ctitorită în anul 1875

· Biserica "Sf. Haralambie" - zidită între anii 1853-1856

· Biserica "Sf. Gheorghe" - zidită între anii 1800 -1808

· Biserica "Sf. Ilie" - zidită între anii 1837 – 1842

· Biserica "Sf. Nicolae" – zidită între anii 1835 – 1839

· Biserica "Sf. Nicolae" - din Humuleşti – ridicată în anul 1776

· Biserica "Sf. Spiridon" – zidită între anii 1933-1953

· Biserica "Sfinţii Voievozi" – construită în anul 1837

· Capela "Sf. Dimitrie" ,Spitalul orăşenesc – zidită în anul 1852

· Biserica "Sfinţii Voievozi" - Humuleştii Noi, zidită în anul 1975

· Biserica "Acoperământul Maicii Domnului" - biserică de patrimoniu, zidită între 1828 - 1832

Sinagoga meseriașilor din Târgu Neamț

Sinagoga de pe strada Mărășești nr. 1 din Târgu Neamț, construită în 1870, este singurul lăcaș de cult mozaic rămas în oraș.

Clădirea modestă este recunoscută prin simbolul Stelei lui David pe obloane și păstrează o atmosferă tradițională. În interior, se găsesc vechile pupitre și covoare lucrate manual, iar pereții sunt împodobiți cu imagini biblice colorate.

Târgu Neamț este plin de obiective turistice, așa că indiferent pe unde alegi să te plimbi, vei avea ocazia să te bucuri de o bucățică de istorie în această zonă.

Unde se află și cum ajungi la Târgu Neamț

Târgu Neamț se află situat în nord-estul României și este ușor accesibil din mai multe direcții.

Dacă vii dinspre București, cea mai convenabilă rută este pe DN2 (E85) până la Bacău, iar de acolo pe DN15 și DN15C către destinație.

De asemenea, din vestul țării, poți opta pentru DN17B și DN15B pentru a ajunge în Târgu Neamț. Dacă călătorești dinspre Suceava, ruta ideală este pe DN15C, iar din Iași, DN15B.

O altă opțiune populară este călătoria cu trenul. Există conexiuni feroviare directe către Târgu Neamț din mai multe orașe din țară, inclusiv din București.

Dacă preferi să călătorești cu avionul, ai mai multe opțiuni. Aeroporturile din Iași, Bacău și Suceava sunt poziționate în proximitatea orașului și oferă conexiuni către Târgu Neamț prin intermediul mijloacelor auto disponibile.

Totodată, există o mulțime de companii de autocare ce oferă curse zilnice către Târgu Neamț din multe orașe din România, așa că poți ajunge în acest oraș destul de ușor.

Articol recomandat de sport.ro
https://www.sport.ro/nationala/mircea-lucescu-a-rabufnit-dupa-romania-lituania-si-a-luat-decizia-mizerabil-execrabil-teribil.html
https://www.sport.ro/nationala/mircea-lucescu-a-rabufnit-dupa-romania-lituania-si-a-luat-decizia-mizerabil-execrabil-teribil.html
Citește și...
Cod galben de averse şi vânt în mai multe localităţi țară. Zonele vizate
Cod galben de averse şi vânt în mai multe localităţi țară. Zonele vizate

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis noi atenţionări nowcasting Cod galben de averse şi vânt valabile în orele următoare în localităţi din judeţele Prahova, Buzău, Botoşani, Suceava, Galaţi, Neamţ, Vrancea, Iaşi, Vaslui şi Tulcea.

Se caută nume pentru un pui de zimbru din Neamț. Cum au fost botezați zimbrișorii de până acum
Se caută nume pentru un pui de zimbru din Neamț. Cum au fost botezați zimbrișorii de până acum

Parcul Vânători Neamț caută un nume pentru ultimul pui de zimbru născut aici, iar românii pot trimite propunerile lor până pe 10 august. Singura regulă este ca numele să înceapă cu ”Ro”.

 

Directoarea azilului din Neamț cu condiții insalubre nu recunoaște problemele: „Infirmierul a fost în concediu”
Directoarea azilului din Neamț cu condiții insalubre nu recunoaște problemele: „Infirmierul a fost în concediu”

În județul Neamț, mai multe anchete au fost deschise la un cămin unde zeci de oameni cu mari probleme de sănătate au fost găsiți în condiții insalubre.

Un copil și două femei au ajuns la spital, după ce mașina în care se aflau a căzut într-un râu, în Neamţ
Un copil și două femei au ajuns la spital, după ce mașina în care se aflau a căzut într-un râu, în Neamţ

Un autoturism în care se aflau patru persoane a căzut, sâmbătă după-amiază, de la patru metri, într-un râu din judeţul Neamţ, după ce un podeţ din lemn s-a rupt, în localitatea Petru Vodă.

Un îndrăgit preot din Neamț a murit după ce i s-a făcut rău în timpul slujbei. Ce s-a întâmplat
Un îndrăgit preot din Neamț a murit după ce i s-a făcut rău în timpul slujbei. Ce s-a întâmplat

Un preot catolic din Neamț a murit luni la spital după ce i s-a făcut rău duminică, în timpul liturghiei pe care o ținea în fața credincioșilor. Preotul era foarte iubit de credincioși, iar în trecut a slujit pentru românii din Italia și bolnavii din spitale.

 

Recomandări
Revoltător. În loc să intervină și să facă ceva în privința consumului de droguri, instituțiile din România fac sondaje
Revoltător. În loc să intervină și să facă ceva în privința consumului de droguri, instituțiile din România fac sondaje

În România, consumul de droguri face tot mai multe victime. Copii de doar 13-14 ani sunt omorâți de substanțe pe care autoritățile noastre nu sunt capabile să le scoată de pe piață.

Soluțiile de deparazitare a animalelor vor fi scoase din farmaciile veterinare după ce zeci de copii au ajuns la spital
Soluțiile de deparazitare a animalelor vor fi scoase din farmaciile veterinare după ce zeci de copii au ajuns la spital

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară vrea să scoată din farmaciile de profil soluțiile de deparazitare pentru oi, vaci și capre.

Cine erau cele două femei ucise după același tipar în Constanța. Suspectul, poreclit Șacalul, este în spital
Cine erau cele două femei ucise după același tipar în Constanța. Suspectul, poreclit Șacalul, este în spital

O amplă anchetă este în plină desfășurare în Constanța, unde două femei, despre care surse din poliție, spun că ar fi fost dame de companie, au fost ucise după același tipar.