Obiective turistice în Vaslui. Ce să vizitezi în județul din Moldova

Vaslui obiective turistice
Shutterstock

Chiar dacă nu este printre cele mai vizitate județe din România de către turiști, Vaslui are propriul farmec și la o scurtă vizită aici te poți convinge ușor de asta.  

Județul Vaslui se află în Moldova și este încărcat de istorie. Existența celor mai vechi așezări de aici este demonstrată de câteva descoperiri din perioada neolitică. Primele atestări documentare ale unor localități au apărut în 1375 și în documente interne din 1423.

Obiective turistice Vaslui

Județul Vaslui se învecinează cu Iași, Neamț, Galați, Vrancea, Republica Moldova și Bacău.

Municipiul de reședință este Vaslui, un oraș de-a dreptul fascinant, chiar dacă prea puțin vizitat.

Întreg județul abundă de obiective turistice și naturale, așa că dacă ai ocazia, nu rata o vizită aici. Măcar pentru cele mai impresionante și frumoase clădiri sau pentru o scurtă lecție de istorie.

Citește și
Vrancea
Obiective turistice în Vrancea. Cele mai frumoase locuri de vizitat în Focșani și împrejurimi
Cristiana, patroana firmei de apartament din Budapesta acuzată că a produs „pagerele ucigașe” din Liban: „N-am nicio treabă, sunt broker, ați greșit persoana”

Iată câteva dintre cele mai populare atracții din Vaslui.

Parcul Copou

Dacă nu au auzit de Parcul Copou până acum, atunci trebuie să știi că acest parc dendrologic se află în municipiul Vaslui și este cea mai mare grădină publică din oraș.

Acesta este unul dintre cele mai frumoase parcuri din România și este obiectivul turistic principal din întreg județul.

Pe Aleea scriitorilor sunt expuse busturile lui Mihail Kogălniceanu, Costache Negri, Alecu Russo, Ion Creangă sau Mihai Eminescu.

Vaslui obiective turistice

Muzeul Județean Ștefan Cel Mare

Este aflat în municipiul Vaslui și are o secție de istorie și arheologie unde poți vedea obiecte și documente din Antichitate până în Epoca Modernă.

Are și secții de etnografie, de artă populară și de artă modernă.

Ansamblul domnesc Rosetti-Solescu

Aflat în satul Solești din județul Vaslui, acest ansamblu a fost inclus pe lista monumentelor istorice din România. Cuprinde casa domnească, un parc cu arbori seculari, o biserică și un zid de incintă. Tot aici se află mormântul Elenei Cuza, soția lui Alexandru Ioan Cuza, care a copilărit în satul Solești.

Conacul domnesc a fost construit la începutul secolului al XIX-lea și este o casă boierească construită în stilul arhitecturii moldovenești specifice perioadei.

Muzeul Caricaturii din Huși

Nu ai cum să vii în Vaslui fără să nu vizitezi muzeul caricaturii din Huși. Este unul dintre puținele muzee de acest fel din România și a fost înființat în 2006. Poți vedea aici caricaturile unor români celebri.

Grădina Zoologică din Bârlad

Dacă vii în Vaslui cu copiii, nu ai cum să nu treci pe la Grădina Zoo din Bârlad. Se află în interiorul unei păduri seculare, la marginea orașului și se întinde pe o suprafață de aproximativ 6 hectare. A fost înființată în anul 1959 ca adăpost pentru un urs sălbatic.

De-a lungul timpului, însă, a devenit casa mai multor animale. Acum poți vedea păsări și pești, mamifere, inclusiv tigrii și lei din savană.

Casa Sturdza din Bârlad

Unul dintre cele mai bine păstrate monumente arhitecturale și istorice din județ este Casa Sturdza. A fost construită în 1812 de către Ștefan Sturdza Bârlădeanu și soția lui.

Clădirea a fost moștenită de membrii familiei Sturdza, iar în 1903 a ajuns în proprietatea Primăriei, după ce ultimul moștenitor a vândut-o municipalității.

Muzeele Sătești

Județul Vaslui abundă de muzee sătești impresionante care prezintă tradițiile și obiceiurile locuitorilor din această parte a țări.

Vizitează Muzeul Sătesc Tăcuta, Muzeul Sătesc Vulturești, Muzeul Sătesc Vutucani, Muzeul Sătesc Banca sau Muzeul Sătesc Grumezoaia. Au o mulțime de lucruri de oferit pentru cei care vor să descopere cultura, tradițiile și obiceiurile oamenilor de aici.

Curtea Domnească Vaslui

Rezervația arheologică Curtea Domnească este un alt obiectiv turistic important aflat în municipiul Vaslui.

Aici poți vedea ruinele curții domnești care au fost construite între anii 1472 și 1490, dar și biserica domnească Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul.

Cetatea a fost ridicată de Alexandru Cel Bun, iar lucrările au fost continuate prin extindere la ordinul lui Ștefan Cel Mare. Rezervația a fost restaurată și acum poți să te plimbi printre zidurile cetății.

Este considerată un simbol al orașului și a fost restaurată în anul 2015.

Biserica Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătoru a fost inclusă pe lista monumentelor istorice din anul 205.

Aceasta a fost ctitorită de Ștefan Cel Mare pentru a servi ca paraclis al curții.

Obiective turistice naturale din Vaslui

Toată Moldova abundă în obiective turistice naturale, iar județul Vaslui nu face excepție. Există o mulțime de obiective naturale aici, în special rezervații naturale, păduri și lacuri, toate oferind zone de relaxare, peisaje uimitoare și destinații în care te poți plimba, admirând frumusețea naturii.

Iată câteva obiective turistice naturale din Vaslui:

Vaslui obiective turistice

Rezervația naturală Movila lui Burcel este la 4 km de comuna Miclești și se întinde pe o suprafață de 12 hectare. Terenul este stabilizat parțial prin vegetația ierboasă, iar câteva plante rare își fac veacul pe aici, putând fi admirate.

Pădurea seculară de la Movila lui Burcel este un loc cu totul special. Legenda spune că Ștefan Cel mare s-ar fi întâlnit în 1489 cu un țăran fără o mână, care ara o movilă de pământ într-o duminică. El a fost întrebat de domnitor de ce muncește duminica, iar el a răspuns că nu are pământ și pentru a își întreține familia, trebuie să muncească din greu la fratele lui care îi împrumuta plugul și boul doar duminica.

Ștefan Cel Mare i-ar fi dat țăranului șase pungi cu galbeni ca să își cumpere propriul plug și propriul bou.

Rezervația naturală Fâneața de la Glodeni se află la aproximativ 2,5 km de orașul Negrești. Are o suprafață de 6 hectare și se află la o altitudine de 260 de metri.

Aici poți găsi specii rare pentru flora României, precum stânjenei, in galben, pir de stepă sau spin.

Rezervația naturală Coasta Rupturile Tanacu se află pe un versant și are aproximativ 6 hectare. Aici au fost plantați mai mulți salcâmi pentru a stabiliza terenul, apoi plantația a fost defrișată și terenul folosit ca pășune.

Lacurile de la Carja sunt renumite pentru păsările acvatice de aici, printre care lebede, rațe, gâște sălbatice, rândunele de apă, cormorani, egrete, pescăruși sau pelicani. Te poți plimba cu barca și poți admira frumusețea naturii și peisajele spectaculoase de aici.

Rezervația paleontologică Nisipăria Hulubat este în nordul județului și are o suprafață de 980 de metri pătrați.

În aceste nisipuri se află unul dintre cele mai bogate zăcăminte fosilifere din țară.

Rezervația Naturală Pădurea Seacă Movileni este o rezervație botanică și forestieră, cu o suprafață de aproximativ 44 de hectare.

Găsești aici mai multe specii de arbori, dar și plante rare precum clopoței, ghiocel, gușa porumbelului sau tătăneasa de pădure.

Orice ai alege să vizitezi în Vaslui, asigură-te că vii aici cu inima deschisă, pentru a descoperi încă un județ minunat din România.

Cum arăta orașul Vaslui în trecut 

După război, Vasluiul avea o populație comparabilă cu cea a unei comune mai mari din zilele noastre, numărând aproximativ 14.000 de locuitori.

Printre aceștia, se remarcau clar personalitățile orașului – profesori, învățători, medici și avocați – care locuiau în case frumoase din piatră și cărămidă, situate în centrul orașului.

Majoritatea locuitorilor erau însă oameni simpli. În funcție de ocupația lor, aceștia se stabileau fie mai aproape de centru, fie la periferie.

Astfel, străzile precum Călugăreni și Hagi Chiriac erau dominate de negustori, cu numeroase prăvălii.

Strada Hagi Chiriac era echivalentul Lipscanilor din București, cu magazine aliniate una lângă alta.

Deși astăzi mai există o stradă cu acest nume, vechea locație era chiar în zona unde acum se află stația de taxiuri din centrul orașului.

La periferie locuiau agricultori și crescători de animale. În acele vremuri, Vasluiul nu oferea multe locuri de muncă, dar, raportat la populația orașului, oportunitățile de angajare erau rezonabile.

Existau câteva unități industriale, precum o fabrică de ceramică, una de prelucrare a cânepei, moara lui Weinschtar și o întreprindere de prelucrare a lemnului, unde se produceau obiecte precum clești pentru rufe, butoaie, lădițe pentru legume și mobilier de bucătărie.

Două mori notabile funcționau în oraș: Moara Tăbăcaru, la capătul străzii Călugăreni, și Moara Florică, situată în apropierea Curților Domnești, lângă clădirea destinată Gărzii Financiare. În vecinătatea acesteia se afla și o presă de ulei.

La Podul Hușiului, unde în perioada comunistă se vindeau butelii, existau o fabrică de mezeluri deținută de un evreu și o presă de ulei.

După naționalizare, toate morile au fost preluate de întreprinderea "Vasile Roaită", care deținea un mare atelier de prelucrări mecanice, unde se produceau burlane, cuie, pluguri și alte unelte.

Poșta era situată lângă Hotelul Racova, iar în stânga acesteia se afla o cârciumă, inițial numită "7 noiembrie", ulterior redenumită "Parcul Trandafirilor".

Numele nu era ales întâmplător, deoarece în anii 1950 Vasluiul era împodobit cu flori, supranumit "orașul trandafirilor". Îngrijirea spațiilor verzi era supravegheată de grădinarul renumit Izvoranu, care locuia lângă parcul Copou și patrula zilnic cu șareta pentru a verifica munca celor ce se ocupau de întreținerea florilor.

Articol recomandat de sport.ro
Mai rău ca-n România! Au transferat două staruri, dar și-au luat țeapă: au venit cu burtă și mâncau la McDonald's
Mai rău ca-n România! Au transferat două staruri, dar și-au luat țeapă: au venit cu burtă și mâncau la McDonald's
Citește și...
Aproape 600 de localități au restricții la alimentarea cu apă. Care sunt județele cu cele mai mari probleme
Aproape 600 de localități au restricții la alimentarea cu apă. Care sunt județele cu cele mai mari probleme

Peste 580 de localităţi se află în etapa alimentare cu apă cu restricţii, cele mai multe în judeţele Botoşani, Vrancea, Vaslui, Iaşi şi Neamţ, iar 41 de localităţi de pe cursul Dunării au intrat în faza de atenţionare, a anunţat ANAR.

Obiective turistice în Vrancea. Cele mai frumoase locuri de vizitat în Focșani și împrejurimi
Obiective turistice în Vrancea. Cele mai frumoase locuri de vizitat în Focșani și împrejurimi

Județul Vrancea ocupă, cu siguranță, un loc în topul celor mai frumoase zone din România. Se învecinează cu Vaslui, Galați, Brăila, Buzău, Covasna și Bacău și se situează în regiunea Moldova.  

O familie din Vaslui a fost ani de zile în pericol de moarte fără să știe. Ce au găsit în timpul unor săpături în curte
O familie din Vaslui a fost ani de zile în pericol de moarte fără să știe. Ce au găsit în timpul unor săpături în curte

O familie din comuna Solești, județul Vaslui, a fost ani de zile în pericol de moarte fără să știe.

”Prinsul purceilor”, un concurs pentru copii într-o comună din Vaslui. Adulții se întrec la bătut cuie | VIDEO
”Prinsul purceilor”, un concurs pentru copii într-o comună din Vaslui. Adulții se întrec la bătut cuie | VIDEO

O comună din Vaslui găzduiește ”prinsul purceilor”, un concurs destinat copiilor, în care cei mici trebuie să prindă un purcel pe care îl pot lua apoi acasă.

 

Cod galben de averse şi vânt în mai multe localităţi țară. Zonele vizate
Cod galben de averse şi vânt în mai multe localităţi țară. Zonele vizate

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis noi atenţionări nowcasting Cod galben de averse şi vânt valabile în orele următoare în localităţi din judeţele Prahova, Buzău, Botoşani, Suceava, Galaţi, Neamţ, Vrancea, Iaşi, Vaslui şi Tulcea.

Recomandări
Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”
Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”

Este stare de alertă în Budapesta, care se confruntă cu cele mai grave inundații din ultimii 10 ani, după ce Dunărea a acoperit cheiurile Capitalei și a ajuns până la parlament. Și încă nu a ajuns viitura maximă, așteptată pentru sâmbătă noaptea.

ONU: Pagerele şi staţiile portabile de emisie-recepţie au fost piratate înainte de a intra în Liban
ONU: Pagerele şi staţiile portabile de emisie-recepţie au fost piratate înainte de a intra în Liban

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele care au explodat în această săptămână au fost piratate înainte de a intra în ţară, potrivit unei scrisori a misiunii libaneze la ONU, văzută joi de AFP.

Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani, „bombardat
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani, „bombardat" cu pietre înainte de a intra în circulație

Primul tren electric nou cumpărat în România a fost prezentat joi de producător. Are șase vagoane, dotări de ultimă generație și poate să atingă o viteză maximă de 160 de kilometri pe oră.