Reacția unui turist englez ajuns pentru prima dată în Deltă, unde a mâncat borș de pește

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 11 Septembrie 2018 13:04
Categorie: Travel

Plachie, caras prăjit cu mămăliguţa şi mujdei, crap la proțap, ştiuca umplută şi, mai presus de toate, borşul de peşte, au făcut deliciul turiştilor care în ultimele trei zile au poposit în inima Deltei, la Crișan.

Au ajuns aici peste 6000 de iubitori ai Deltei, dornici de a simţi gusturile sălbatice şi parfumate ale bucatelor fluviului.

Bucătar: „Se pun cartofii, ceapă, ardeii, se fierbe jumătate de oră, după care se pune peştele. Avem 8 sortimente de peşte. Crap somn, ştiucă, biban caras lin, babuşcă și șalău.”
Reporter: „Care e secretul?”
Bucătar: „Secretul nu se spune! Sunt multe secrete! Fiecare are secretele lui."

Până la urmă am aflat şi secretul. Mai întâi se pun la fiert capetele de peşte şi abia apoi carnea. În weekend, la Crişan, turiștii au avut însă parte şi de alte poveşti gastronomice minunate. Chiar dacă vedeta absolută este borşul de peşte, unii au preferat storceagul.

Tot o ciorbă de pește făcută din carnea dulce a somnului sau cum făceau înaintaşii pescarilor de azi din pește nobil ca morun, nisetru sau păstrugă. Sturionii sunt astăzi protejaţi, iar pescuitul lor interzis.

Bucătar: „Așa arată un storceag.”
Reporter: „Sunt bucăţi de peşte?”
Bucătar: „Da, se taie bucăţele, se pune direct în castron, nu scoţi ca la ciorbă de pește separate în platou.”
Reporter: „Și, cu ce se serveşte?”
Bucătar: „Cu mămăliguţa şi cu pâine. Şi cu una mică înainte de masă şi mujdei!"

Maeştrii bucătari veniţi din satele magice ale Deltei şi-au prezentat bucatele.

Reporter: „Ce faceţi acolo?”
Bucătăreasă: „Piciorușe de broască. Prăjim caras, am făcut gogoşi."

Bucătar: „Am pregătit plachie de caras, saramură de ştiucă, borş de peşte, crap prăjit, ştiuca prăjită, caras prăjit mămăliguţa cu mujdei, ceva dulce şi cum îi stă bine la peşte cu oleacă de tărie, oleacă de bază că n-are unde să înoate altfel."

Bucătăreasă: „Se prăjeşte peştele, se călesc legumele, ceapa, ardeiul roşii. Se toarnă peste şi se pun la cuptor şi plachia e gata! Cu mămăligă şi poftă bună!"

Între atâtea mâncăruri alese, turiştii, mai ales cei veniţi pentru prima dată în Delta, abia au fost fascinaţi.

Cuplu: „Noi suntem pentru prima dată în Deltă, aşa că pentru noi este nemaipomenit şi extraordinar şi mâncăm peşte de 3 zile."

Bărbat: „Nemaipomenit! Am apucat să gust, e bun. E pentru prima dată, dar e frumos!"

Turist englez: „Sunt în vacanţă în România şi am luat o barcă din Tulcea şi am ajuns aici. E o atmosferă frumoasă, oameni super, mâncarea excelentă."

La evenimentul de la Crişan au participat localnici din mai multe sate ale Deltei. Totul s-a încheiat cu un spectacol de muzică lipovenească.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Turiştii străini vin la noi pentru a-şi face vacanţa în crame. Reacţia lor după primul pahar
Turiştii străini vin la noi pentru a-şi face vacanţa în crame. Reacţia lor după primul pahar
VIDEO PROTVPLUS.RO
schi, echipamente, predeal
Cum trebuie alese schiurile pentru evitarea accidentărilor. Sfaturile specialiștilor
Orașul din Italia, cu case la 1 euro, luat cu asalt. Ce a urmat după anunțul autorităților
Reacția a doi turiști din Insulele Feroe ajunși la polul frigului din România
Sibiul, Regiune Gastronomică Europeană în 2019. Evenimentele pregătite
Orașul din Italia în care primăria vinde case cu 1 euro. Singura condiție de îndeplinit
Cum arată cel mai nou și luxos resort din Maldive. FOTO
munte
Reduceri mari la munte. Prețurile la cazare și la închirierea echipamentelor
Amenzi uriașe pentru 13 agenții de turism. Descoperirea făcută de autorități
Pârtia Cocoş din Bistriţa, închisă după numai 5 zile. Primăria s-a îndatorat pe 20 de ani
Revelion pe stil vechi, la Timişoara. De ce sparg sârbii paharele
”N-am auzit o mașină”. Sat ca în povești, unde puteți închiria toată pensiunea cu 800 lei
”Ziua Cârtiței” pe DN1: un nou weekend, aceeași aglomerație