Reacția unui turist englez ajuns pentru prima dată în Deltă, unde a mâncat borș de pește

Ultimul update: Marti 11 Septembrie 2018 17:21
Data publicarii: Marti 11 Septembrie 2018 13:04
Categorie: Travel

Plachie, caras prăjit cu mămăliguţa şi mujdei, crap la proțap, ştiuca umplută şi, mai presus de toate, borşul de peşte, au făcut deliciul turiştilor care în ultimele trei zile au poposit în inima Deltei, la Crișan.

Au ajuns aici peste 6000 de iubitori ai Deltei, dornici de a simţi gusturile sălbatice şi parfumate ale bucatelor fluviului.

Bucătar: „Se pun cartofii, ceapă, ardeii, se fierbe jumătate de oră, după care se pune peştele. Avem 8 sortimente de peşte. Crap somn, ştiucă, biban caras lin, babuşcă și șalău.”
Reporter: „Care e secretul?”
Bucătar: „Secretul nu se spune! Sunt multe secrete! Fiecare are secretele lui."

Până la urmă am aflat şi secretul. Mai întâi se pun la fiert capetele de peşte şi abia apoi carnea. În weekend, la Crişan, turiștii au avut însă parte şi de alte poveşti gastronomice minunate. Chiar dacă vedeta absolută este borşul de peşte, unii au preferat storceagul.

Tot o ciorbă de pește făcută din carnea dulce a somnului sau cum făceau înaintaşii pescarilor de azi din pește nobil ca morun, nisetru sau păstrugă. Sturionii sunt astăzi protejaţi, iar pescuitul lor interzis.

Bucătar: „Așa arată un storceag.”
Reporter: „Sunt bucăţi de peşte?”
Bucătar: „Da, se taie bucăţele, se pune direct în castron, nu scoţi ca la ciorbă de pește separate în platou.”
Reporter: „Și, cu ce se serveşte?”
Bucătar: „Cu mămăliguţa şi cu pâine. Şi cu una mică înainte de masă şi mujdei!"

Maeştrii bucătari veniţi din satele magice ale Deltei şi-au prezentat bucatele.

Reporter: „Ce faceţi acolo?”
Bucătăreasă: „Piciorușe de broască. Prăjim caras, am făcut gogoşi."

Bucătar: „Am pregătit plachie de caras, saramură de ştiucă, borş de peşte, crap prăjit, ştiuca prăjită, caras prăjit mămăliguţa cu mujdei, ceva dulce şi cum îi stă bine la peşte cu oleacă de tărie, oleacă de bază că n-are unde să înoate altfel."

Bucătăreasă: „Se prăjeşte peştele, se călesc legumele, ceapa, ardeiul roşii. Se toarnă peste şi se pun la cuptor şi plachia e gata! Cu mămăligă şi poftă bună!"

Între atâtea mâncăruri alese, turiştii, mai ales cei veniţi pentru prima dată în Delta, abia au fost fascinaţi.

Cuplu: „Noi suntem pentru prima dată în Deltă, aşa că pentru noi este nemaipomenit şi extraordinar şi mâncăm peşte de 3 zile."

Bărbat: „Nemaipomenit! Am apucat să gust, e bun. E pentru prima dată, dar e frumos!"

Turist englez: „Sunt în vacanţă în România şi am luat o barcă din Tulcea şi am ajuns aici. E o atmosferă frumoasă, oameni super, mâncarea excelentă."

La evenimentul de la Crişan au participat localnici din mai multe sate ale Deltei. Totul s-a încheiat cu un spectacol de muzică lipovenească.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Turiştii străini vin la noi pentru a-şi face vacanţa în crame. Reacţia lor după primul pahar
Turiştii străini vin la noi pentru a-şi face vacanţa în crame. Reacţia lor după primul pahar
VIDEO PROTVPLUS.RO
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Cosmin Savu
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

02:31
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Paula Herlo
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

03:06
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LAS FIERBINTI
Dedicaţia e gratis
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

07:59
turisti mancare
Primele puncte gastronomice locale din România, pe modelul celor din Grecia și Italia
O mână gigantică a apărut în cel mai arid deşert din lume. Care e explicaţia
Reacţia unor turişti străini ajunşi prima dată la târgul de Crăciun din Sibiu
Târgurile de Crăciun se deschid din noiembrie. Oraşul din România care e în topurile globale
Românii se bat pe pachetele de Revelion în ţară. Govora şi Durău se întrec cu Thailanda sau Seychelles
Când încep târgurile de Crăciun și care sunt cele mai frumoase din Europa
litoral
Cât costă o cameră pe Litoral în această perioadă. Motivul pentru care vin tot mai mulţi turişti
Vremea bună a atras turiștii la munte. Caprele negre și-au făcut apariția în Piatra Craiului
Un primar a modernizat 37 km de drum în Apuseni. Câţi turişti vin acum în satul său
Castelul din România care a atras atenția producătorilor de la Hollywood. Turismul în zonă înflorește
Țara care scoate vizele pentru turiștii din România și alte 20 de țări, în decembrie și ianuarie
Turiştii au profitat de vremea frumoasă ca să umple muntele de gunoi şi miros de mici