Reacția unui turist englez ajuns pentru prima dată în Deltă, unde a mâncat borș de pește

Ultimul update: Marti 11 Septembrie 2018 17:21
Data publicarii: Marti 11 Septembrie 2018 13:04
Categorie: Travel

Plachie, caras prăjit cu mămăliguţa şi mujdei, crap la proțap, ştiuca umplută şi, mai presus de toate, borşul de peşte, au făcut deliciul turiştilor care în ultimele trei zile au poposit în inima Deltei, la Crișan.

Au ajuns aici peste 6000 de iubitori ai Deltei, dornici de a simţi gusturile sălbatice şi parfumate ale bucatelor fluviului.

Bucătar: „Se pun cartofii, ceapă, ardeii, se fierbe jumătate de oră, după care se pune peştele. Avem 8 sortimente de peşte. Crap somn, ştiucă, biban caras lin, babuşcă și șalău.”
Reporter: „Care e secretul?”
Bucătar: „Secretul nu se spune! Sunt multe secrete! Fiecare are secretele lui."

Până la urmă am aflat şi secretul. Mai întâi se pun la fiert capetele de peşte şi abia apoi carnea. În weekend, la Crişan, turiștii au avut însă parte şi de alte poveşti gastronomice minunate. Chiar dacă vedeta absolută este borşul de peşte, unii au preferat storceagul.

Tot o ciorbă de pește făcută din carnea dulce a somnului sau cum făceau înaintaşii pescarilor de azi din pește nobil ca morun, nisetru sau păstrugă. Sturionii sunt astăzi protejaţi, iar pescuitul lor interzis.

Bucătar: „Așa arată un storceag.”
Reporter: „Sunt bucăţi de peşte?”
Bucătar: „Da, se taie bucăţele, se pune direct în castron, nu scoţi ca la ciorbă de pește separate în platou.”
Reporter: „Și, cu ce se serveşte?”
Bucătar: „Cu mămăliguţa şi cu pâine. Şi cu una mică înainte de masă şi mujdei!"

Maeştrii bucătari veniţi din satele magice ale Deltei şi-au prezentat bucatele.

Reporter: „Ce faceţi acolo?”
Bucătăreasă: „Piciorușe de broască. Prăjim caras, am făcut gogoşi."

Bucătar: „Am pregătit plachie de caras, saramură de ştiucă, borş de peşte, crap prăjit, ştiuca prăjită, caras prăjit mămăliguţa cu mujdei, ceva dulce şi cum îi stă bine la peşte cu oleacă de tărie, oleacă de bază că n-are unde să înoate altfel."

Bucătăreasă: „Se prăjeşte peştele, se călesc legumele, ceapa, ardeiul roşii. Se toarnă peste şi se pun la cuptor şi plachia e gata! Cu mămăligă şi poftă bună!"

Între atâtea mâncăruri alese, turiştii, mai ales cei veniţi pentru prima dată în Delta, abia au fost fascinaţi.

Cuplu: „Noi suntem pentru prima dată în Deltă, aşa că pentru noi este nemaipomenit şi extraordinar şi mâncăm peşte de 3 zile."

Bărbat: „Nemaipomenit! Am apucat să gust, e bun. E pentru prima dată, dar e frumos!"

Turist englez: „Sunt în vacanţă în România şi am luat o barcă din Tulcea şi am ajuns aici. E o atmosferă frumoasă, oameni super, mâncarea excelentă."

La evenimentul de la Crişan au participat localnici din mai multe sate ale Deltei. Totul s-a încheiat cu un spectacol de muzică lipovenească.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Turiştii străini vin la noi pentru a-şi face vacanţa în crame. Reacţia lor după primul pahar
Turiştii străini vin la noi pentru a-şi face vacanţa în crame. Reacţia lor după primul pahar
VIDEO PROTVPLUS.RO
DIVERTISMENT
Echipa Digital și-a adus micul prieten "GoPro pe PRO", la super petrecerea PRO TV
Află ce momente au surprins împreună, cum s-au distrat vedetele și care a fost atmosfera la super petrecerea PRO TV.

04:16
PROMO
Inima nu cere voie! Marea premieră, 14 octombrie, numai la PRO 2!
O nouă telenovelă marca Televisa ajunge în casele dumneavoastră cu o poveste plină de controverse, pasiune și multă dăruire. "Inima nu cere voie", premiera pe 14 octombrie de la ora 19:00, la PRO 2.

00:20
LA MARUTA
Cristiana "Mongol", victorie dupa un meci tensionat
Cristiana "Mongol", sustinuta de catre familie la cel mai dificil meci

12:28
LA MARUTA
Anda Adam, o toamna cu inceputuri emotionante
Anda Adam a dezvaluit care este noua ei pasiune

09:32
LA MARUTA
Laura Giurcanu, vloggerul oficial "Vocea Romaniei"
Laura Giurcanu, ofera detalii din culisele show-ului "Vocea Romaniei"

08:57
LA MARUTA
Catalin Neamtu, provocari culinare
Catalin Neamtu a mancat tofu mucegait si fermentat

23:38
GOSPODAR FARA PERECHE
EXCLUSIV: Hai să le cunoaștem pe pretendentele la inima lui Dan Dicu!
Economiste, manageri și cu suflet bun. Faceți cunoștință cu Mihaela, Rodica și Elena - fetele ce vor să-i fure inima lui Dan.

02:35
DIVERTISMENT
Marele taragotist Dumitru Fărcaș a iubit enorm viața și oamenii din jurul lui.
Fiica sa, Andreea Fărcaș, l-a caracterizat drept un om integru, înțelept, demn și muncitor.

01:31
GOSPODAR FARA PERECHE
Anamaria ne invită să vedem acțiuni inedite!
Hai alături de Anamaria Prodan pe pagina de facebook să comentăm anumite aspecte!

00:26
VORBESTE LUMEA
Visa sa fie "Nas" pe tren, a devenit model celebru
A devenit imaginea unor brand-uri de top si este un model de succes. Ce secrete de frumusete are Alice Peneaca

09:13
Turista din Olanda
Cât au plătit Hein și Ursula, doi turiști din Olanda, pentru o săptămână în România
Tokyo și Kyoto, călătorie în timp și suflet. Ce surprize te așteaptă în acest colț de lume
Orășel din nordul Islandei, ”sufocat” de turiști. ”Mii de oameni ajung într-un sat cu sute de locuitori”
Vremea bună a adunat zeci de turiști la Băile Felix. ”Ne bucurăm că e căldura pe gratis”
Tradiții românești în luna septembrie. ”Răvășitul oilor” atrage turiștii cu must și pastramă
Premieră pe litoral: exemplare nemaiîntâlnite în Marea Neagră au apărut pe plaje în Constanța
marian
Câți bani a reușit să strângă Marian, după ce a lucrat toată vara ca ospătar pe litoral
Reacția unui turist englez ajuns pentru prima dată în Deltă, unde a mâncat borș de pește
Burgerii, vedete la București. 120.000 de persoane au participat la festival
Turiştii străini vin la noi pentru a-şi face vacanţa în crame. Reacţia lor după primul pahar
Cetatea lui Ştefan cel Mare, în topul mondial al destinaţiilor turistice. Ce îi lipseşte
A început sezonul de kite surfing pe litoral. Reacția unui turist străin, venit prima dată în România