Stațiunile montane se reinventează, din cauza iernilor calde și lipsite de zăpadă. Spre ce s-au orientat antreprenorii
Stațiunile montane se transformă, în încercarea de a rămâne atractive.
Schiul nu mai este suficient în condițiile unor ierni calde și lipsite de zăpadă, așa că antreprenorii se orientează spre tobogane alpine, sănii de vară suspendate, și parcuri de aventură.
Un târg internațional de instalații montane desfășurat la Cheile Grădiștei a adunat o mulțime de investitori dornici să-și salveze afacerile afectate de schimbările climatice.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Administratorii domeniului schiabil de la Buscat, din Cluj, caută soluții să folosească instalațiile de transport pe cablu și vara, asta după ce sezonul de iarnă n-a fost unul strălucit.
Iancu Șerbănescu, administrator domeniul schiabil Buscat: „Avem în plan să punem 4 - 5 tobogane. Iar al doilea proiect este să facem un traseu pentru o minge din lemn care tot curge, sare, și copiii fug după ea, la fel să fie deservită de telescaun.”
La Buscat există deja un parc de distracții pentru copii. Iar, în ultima perioadă spre activități de vară s-au orientat și alte stațiuni. De succes s-au dovedit a fi așa numitele sănii de vară sau bob. La Cheile Grădiștei, instalația de bob este cea mai căutată și prinde o viteză de 45 de km pe oră.
La Lacul Roșu s-a stat la coadă la sania de vară pusă în funcțiune anul trecut, iar recent a fost inaugurată una și la Vărșag, în Harghita, dar urmează și altele.
O companie germană specializată în infrastructură de distracție montană are în proiect alte patru instalații asemănătoare, la noi. Are în portofoliu și suite de tobogane.
Rene Krahl, producător din Germania: „Le putem face de forme diferite, închise sau descoperite cu lumini diferite în interior.”
Iar un producător de instalații de aventură, cu sediul în Bulgaria, spune că are mulți clienți de la noi. Acum are deschise trei șantiere.
Borislav Atnasov, producător din Bulgaria: „Proiectele noastre însemană implicare fizică pentru a te distra: să sari, să te târaștri, să te cățeri să zbori.”
Dar și atracțiile de iarnă trebuie salvate. Aflat la peste 1.500 de metri altitudine, domeniul schiabil Șureanu n-a dus până acum lipsă de zapadă naturală, totuși administratorii își iau măsuri de precauție.
Bogdan Fulea, reprezentantul unui productor de instalații de zăpadă artificială: „Zăpadă artificială trebuie privită că o asigurare casco, nu știi niciodată când ai nevoie de ea. E bine să o ai.”
Problema este că tunurile de zăpadă artificială funcționează doar la temperaturi negative, iar în ultimul sezon au fost puține zile geroase.
Sursa: Pro TV
Etichete: antreprenori, schi, statiuni montane, myimpact,
Dată publicare:
08-06-2024 17:55