Staţiunile de munte, pline de turişti. Mulţi au uitat de măşti şi distanţare
Românii care se bucură de câteva zile libere, se distrează la fel ca în vremurile obişnuite.
Fără prea multă frică de boală, aceştia au aglomerat staţiunile de la munte, şi s-au dat pe derdeluş, uneori ori fără mască şi distanţare. Veselia s-a păstrat şi atunci când au văzut preţurile, rămase neschimbate, de iarna trecută.
Aceste imagini sunt de la Rânca, judeţul Gorj, unde criza sanitară pare să fi fost pusă pe pauză de sute de turişti. Aflată la 1.600 de metri altitudine, în masivul Parâng, staţiunea i-a atras pe români în vacanţa de 1 decembrie cu zăpadă, însă pârtia este deocamdată închisă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Noi ne am luat după Instagram, ce postează lumea, şi de fapt realitatea e alta, ca zăpada nu e de cea mai bună calitate şi nici calitatea umană, ca să zic aşa, pârtia e blocată, dar e o experienţă plăcută ce poate fi îmbunătăţită dacă ne-am gândi şi la ceilalţi" spune un turist.
Copil: ”Îmi place, dar e foarte rece”
Reporter: Ai îngheţat?
Copil: „Nu. E frumos”
Turiştii, "prinşi" probabil de frumuseţea peisajului, au uitat de regulile de distanţare socială. Om lângă om, săniuţă lângă săniuţă, cu mască sau fără, cu toţii s-au bucurat că în vremurile în care virusul SARS COV 2 nu exista.
Turistă: „Sperăm să ne protejăm, ca aşa e cel mai bine”
Reporter: Poartă lumea masca?
Turistă: „Da, da, în general o purtăm pentru că ne fereşte mai mult."
Daniela Latoiu, centru de închirieri: „Este o zi destul de aglomerată, ieri a fost mult mai aglomerat."
Chiar dacă nu a nins mai deloc în Poiana Braşov tunurile de zăpadă au creat un peisaj de iarnă. În staţiune, turiştii – unii în grupuri mai mari de şase persoane – îşi sărbătoreau, fără griji, prietenii cu nume de sfinţi.
„Am venit să ne petrecem ziua de naştere şi de nume” spun ei.
Iar pe Platoul Bucegilor, zeci de oameni au asistat la resfințirea Crucii Eroilor de pe vârful Caraiman. Turiştii au avut parte de o zi spectaculoasă, cu peisaje care se schimbau dramatic de la un minut la altul: ceaţă, ninsoare dar şi soare strălucitor.
„Arată peste aşteptări, arată minunat" spune un turist.
În staţiunea montană Cavnic, judeţul Maramureş, a fost deschisă prima pârtie. Ninsoarea din ultimele zile dar şi tunurile de zăpadă au format un strat consistent de zăpadă de 40-50 de cm.
„Aici e foarte frumos. Avem noroc că în Austria, Italia tot este închis" spune altcineva.
Oana Poenar, administrator pârtie Cavnic: „Am deschis 1 km din 6 km şi suntem foarte mulţumiţi că am reuşit să respectăm măsurile care au fost implementate, sperăm ca în continuare oamenii să fie înţelegători şi să ne ajute în acest sens. Tarifele au rămas aceleaşi ca şi anul trecut, un schipass pentru toată ziua, cu nocturnă, este 100 de lei."
La noi, nu există nicio restricţie în ceea ce priveşte schiatul în timp ce în Uniunea Europeană sunt discuţii serioase legate de acest subiect. Liderii europeni iau în calcul închiderea pârtiilor până cel puţin după sărbători. Germania vrea ca pârtiile de schi să rămână închise până la începutul lunii ianuarie. Italia se pare că este de aceeaşi părere în timp ce Austria vrea ca schiatul să fie permis. Iar în Franţa, preşedintele Macron a declarat că i se pare imposibil ca staţiunile de schi să fie redeschise de sărbători.