Stațiunea Muntele Mic, locul desprins din povești unde să evadezi iarna asta. Ce poți face aici în afară de schi
Dacă nu ai fost niciodată în stațiunea Muntele Mic, iarna asta este momentul perfect să o faci.
Cu peste 20 de kilometri de pârtie, 3 teleskiuri, 2 telescaune, nocturnă și zone unice unde poți schia liber, stațiunea este un adevărat paradis pentru împătimiții iernii, a schiatului și a vacanțelor la munte.
Pentru cei neexperimentați există o școală de schi, iar în stațiune găsești un centru de închirieri echipamente sportive, o zonă de freeride, dar și un loc în care poți servi un vin fiert și admira priveliștile din jur. Ce poate fi mai frumos? Iată tot ce trebuie să știi dacă plănuiești să ajungi la Muntele Mic în acest sezon.
Istoric
Stațiunea Muntele Mic are o istorie interesantă, care începe în 1930, perioadă în care au ajuns aici primele grupuri organizate. Turismul a apăut în anii 1930 în stațiune pentru că aceasta era și perioada de avânt economic. Pe vremea aceea, distanța de 13 kilometi dintre Caransebeș și Borlova era străbătută cu mașini și autobuze, apoi de la Borlova se urca pe munte printr-o potecă de 12 km, bine marcată. Dura 3 ore și jumătate să urci pe jos sau călare. În 1935-1936 se lucra la un drum pentu mașini până la stațiunea de pe munte, conform istoricului Mircea Rusnac.
În 1936, în stațiune se aflau mai multe „case de adăpost” precum Castelul Batalionului 11 Vânătorii de Munte (construit în 1930), Cabana Rotary, Casa Cuibul nostru, Cabana Brădișor și Casa de recreație Bella Vista. Cele 3 cabane din umă au fost toate construite în 1935.
Inițiativa de promovare și dezvoltare a regiunii a aparținut Asociației Muntele-Mic a funcționarilor din Timișoara (Amic pe scurt), înființată în 1934. Stațiunea a devenit rapid o destinație turistică apreciată.
În trecut, stațiunea locul de plecare în diverse drumeții și tasee. De exemplu, până la vârful Muntele Mic ajungeai într-o oră de mers pe jos, iar doritorii de și mai multă aventură ținteau vârfurile mari ale zonei, precum Ţarcu (2.190 m) sau Caleanu (2.196 m), care erau accesibile într-o excursie de câteva ore.
În plus, din stațiune se pleca în drumeții mai lungi care te duceau spre locuri pecum Retezat, Godeanu, Murariu, Munţii Cernei etc. Cei care schiau puteau găsi platouri imense cu pante și zăpadă constantă,
Cum ajungi
Dacă pleci din Caransebeș spre stațiunea Muntele Mic, trebuie să mergi pe DJ 608A, unde ajungi de pe șoseaua de centură a orașului. Vei trece prin localitățile Zervesti, Turnu Ruieni și Borlova. Ultimii 11 km, de la parcarea Telescaunului până sus pe platou, sunt mai dificili – cu multe curbe și un drum de munte în pantă. Iarna, trebuie să fii echipat cu lanțuri pentru roți. La intrarea în stațiune, pe partea stângă, la 1.600 m altitudine, se află o parcare cu plată, cu locuri pentru aproximativ 600 de mașini.
Ce să faci în stațiune
Muntele Mic este o destinație populară pentru cei care iubesc activitățile de iarnă și sporturile precum schi, datul cu sania sau snowboardingul. Stațiunea este perfectă și pentru iubitorii de natură, de drumeții și trasee montane.
Dacă vrei să faci trasee în stațiune, poți vizita Schitul „Sfântul Ilie” sau poți face o oprire la Crucea Albă de la cota 1670 m, un Monument al Eroilor Bănăţeni, dedicat celor care au luptat pentru reîntregirea neamului românesc.
Unul dintre cele mai populare trasee este drumul Muntele Mic – Pietrele Scorilo – Poiana Mărului - nu e un traseu foarte lung. Durează aproximativ 5 ore, însă merită cu desăvârșire datorită peisajelor spectaculoase pe care le vezi. Traseul începe cu o urcare către Pietrele Scorilo, conform legendei, acesta ar fi fost locul în care regele dac Scorilo ar fi ascuns o mare comoară. Pietrele Scorilo datează de pe vremea dacilor.
După ce ajungi la Pietrele Scorilo, urmează o coborâre pe Valea Scorilo, un loc deosebit de frumos. Drumul continuă până la Poiana Boboraței, un loc unde te poți odihni și bucura de aerul proaspăt al pădurilor de fag și brad.
Traseul continuă până la drumul asfaltat care duce spre stațiunea Poiana Mărului, unde drumeția se încheie după aproximativ 5 ore de mers. Este traseul perfect dacă vrei să te bucuri de frumusețea zonei, să faci mișcare și să explorezi stațiunea. La Poiana Mărului vei avea parte de un aer ozonat pe care îl poți respira di belșug.
Pârtii de schi
Pârtiile omologate din Muntele Mic sunt:
- Pârtiile Borlova I / Borlova II, deservite de teleschiul Borlova I-II
- Grad de dificultate: mediu
- Lungime: 2 X 1000 m
- Altitudine la plecare: 1686 m, altitudine la sosire: 1564 m
- Pârtiile Nordica, deservite de teleschiul Nordica
- Grad de dificultate: mediu
- Lungime: 1200 m
- Altitudine la plecare: 1780 m, altitudine la sosire: 1520 m
- Pârtiile Valea Soarelui, deservite de teleschiul Felix
- Grad de dificultate: mediu
- Lungime: 1400 m
- Altitudine la plecare: 1700 m, altitudine la sosire: 1520 m
În Muntele Mic vei găsi și următoarele pârtii de schi, însă acestea nu au fost încă omologate și nu se regăsesc pe harta pârtiilor de schi din stațiune:
- Pârtiile Sub Telescaun, deservite de telescaun (canton 2)
- Grad de dificultate: mediu
- Lungime: 2500 m
- Altitudine la plecare: 1560 m, altitudine la sosire: 1150 m
- Pârtiile Maloasa – drum schiabil (ski weg), deservite de telescaun
- Grad de dificultate: ușor
- Lungime: 12 km
- Altitudine la plecare: 1780 m, altitudine la sosire: 800 m
Tarife Skipass Pârtia Borlova
Adulți
· 130 RON/ zi
· 90 lei/jumatate de zi(dupa ora 14)
· 230 RON/ 2 zile
Copii
· 110 RON/zi
· 90 lei/ Jumatate de zi(dupa ora 14)
· 190 RON/2 zile
Tarife Skipass Comun
(Teleski Borlova,Teleski Nordica,Teleski Felix,
Telescaun Isai,Telescaun Valsanu)
Adulti
· 190lei/ zi
· 100 lei/2 ore
· 140 lei/4 ore
· 325 lei/ 2 zile
Copii
· 150 lei/zi
· 70 lei/2 ore
· 120 lei/4 ore
· 230 lei/2 zile
Nocturna – 75 lei/seară
Programul de funcționare pe timp de zi este 9:00-17:00 (o jumătate de zi înseamnă după ora 14:00). Copiii de până la 5 ani însoțiți de un adult au gratuitate. Poți găsi mai multe detalii AICI.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: munte, statiune turistica, vacanța la munte, statiune montana,
Dată publicare:
14-12-2024 15:34