S-a prăbușit o parte din Muntele Ceahlău. Stânca de sute de tone a spulberat poteca turistică de la Cabana Dochia
O parte din Muntele Ceahlău s-a prăbușit zilele trecute din cauze naturale, stânca de sute de tone traversând poteca turistică ce lega Ocolașul Mic de Cabana Dochia. Din fericire, niciun turist nu se afla atunci în zonă.
Prăbușirea unuia dintre turnurile Ocolașului Mare a fost anunțată de Salvamont Neamț pe pagina sa Facebook, situația fiind evaluată în acest moment de specialiști.
Salvatorii susțin că stânca de sute de tone s-a prăbușit din cauze naturale, respectiv eroziunea generată de procesele succesive de îngheț-dezgheț, dar și mai multe trăsnete.
”În urmă cu câteva zile unul din turnurile Ocolașului Mare s-a prăbușit din cauze naturale. Stânca uriașă cântărind probabil sute de tone a traversat poteca turistică care lega Ocolașul Mic de Cabana Dochia. Din fericire pe traseu nu erau grupuri de turiști în momentul prăbușirii. O echipă din cadrul compartimentului prevenire împreună cu specialistul nostru în geologie s-au deplasat în zonă pentru a efectua o evaluare a factorului de risc având în vedere că zona este traversată de o potecă turistică deosebit de fracventată în sezonul de vară ( Izvorul Muntelui -Poiana Maicilor- Ocolașul Mic- Cabana Dochia)”, a scris Salvamont Neamț.
Ar putea urma și alte prăbușiri de stânci
Salvamontiștii spun că este posibil ca și alte fragmente de stâncă să se prăbușească în viitorul apropiat și vin cu mai multe recomandări.
”Concluzia pe scurt este că prăbușirea turnului se datorează eroziunii în urma procesului îndelungat de îngheț /dezgheț acesta erodând liantul care susținea blocurile de calcar. În partea superioară s-a observat și o urmă a unei descărcări electrice de proporție mare care este posibil să fi creat vibrațiile care au declanșat dislocarea. La ora actuală există fragmente de diverse dimensiuni aflate în instabilitate și care se vor desprinde ulterior existând posibilitatea de a intersecta poteca turistică. În zilele următore vom amplasa indicatoare de avertizare pe acea porțiune considerată de noi periculoasă.
Măsuri de siguranță :
Nu staționați în acea zonă.
Traversarea se va efectua individual și nu în grup.
Nu parcurgeți traseul la primele ore ale dimineții.
Nu parcurgeți traseul în condiții de precipitații.
Pe perioada de iarnă traseul va fi închis traficului turistic.
Sub nicio formă nu părăsiți poteca turistică și nu intrați în Brâna Estică a Ocolașului Mare”.