De ce merg tot mai mulţi români la schi în Ucraina. "Bukovel este cel mai frumos"

×
Codul embed a fost copiat

Peste două milioane de oameni au petrecut - anul trecut - măcar o zi în Bukovel - cea mai mare staţiune de schi din Europa de Est.

Nu toţi merg acolo pentru schi ori pentru snowboarding, mulţi sunt atraşi strict de gastronomie şi de petreceri. Ucrainenii au înţeles că pot profita de peisajele de vis în toate anotimpurile.

Sunt foarte atenți și cu turiștii care nu sunt neapărat prieteni cu sporturile de iarnă.

În staţiunea ucraineană din inima Carpaţilor este loc pentru toată lumea. Indiferent de pasiuni şi de gusturi, turiştii găsesc oricând ceva de făcut. Câțiva tineri din Bistriţa au deja o tradiţie deja să petreacă măcar câteva zile în Bukovel.

Turist: "Preferăm să stăm aici un weekend decât la noi în ţară. Pârtiile sunt mai bune, avem parte de distracţie, avem parte de show."

Turist: "Schiem, piscine, club".
Reporter: "Dar în România, nu?"
Turist: "În România deocamdată nu, se pare că investiţiile lasa de dorit".
Reporter: "Câţi bani ai cheltuit până acum?
Turist: "Nu ştiu, am încărcat cardurile, nu ştiu."

Reporter: "Cum e vodka aici, la mama ei acasă?"
Turist: "Mai bună ca în România şi mai ieftină."

În acest club, ringul de dans este mereu plin. DJ-ii mixează ore în şir, iar barmanii au grijă să umple paharele turiştilor până dimineaţa.

Peste 100 de restaurante în stațiune

 

Un alt punct forţe al staţiunii este mâncarea. Pe o rază de 10 kilometri sunt peste 100 de restaurante. Turiştii sunt încântaţi de gust şi de porţiile mari. Şi preţurile sunt atractive. Cu doar 35 de lei reuşeşti să plăteşti o masă cu aperitiv, fel principal şi deşert.

Turist român: "Mâncarea mult mai ieftină ca la noi, la jumătate şi e bună şi multă, ce-I interesează pe romani în principiu."

Valeri Poliakov lucrează de 5 ani în Bukovel iar sarcina lui este să se asigure că toţi bucătarii din staţiune le oferă turiştilor preparate cu gust şi aspect desăvârşit.

Valeri Poliakov, manager dezvoltare restaurante: "Călătoresc mult. Mereu. Particip cu bucătării noştri la tot felul de cursuri, călătoresc împreună cu ei şi managerii şi aducem aici idei de peste tot".

Bucătăria ucraineană nu este cu mult diferită de a noastră, iar mâncarea tradiţională este cea mai căutată. Preparatele sunt bazate în principal pe carnea de porc.

Bucătăreasă: "Mangaliţa, apoi luăm un salam picant, apoi unul afumat.
Reporter: Este un fel de aperitiv?
Bucătăreasă: "Un snack foarte bun pentru vodka. De ce nu?! Cred că fac o pereche foarte bună împreună. Serios!"

La fel de apreciată este şi bograci - ciorba ucraineană tradiţională.

Facilitățile oferite turiștilor

 

Şi la capitolul relaxare, Bukovelul ştie să-şi răsfeţe oaspeţii.

În acest centru SPA, de pildă, îşi pot comanda băuturile direct din apă şi pot înota în piscina exterioară, chiar dacă afară este foarte frig.

Copil: "Cel mai frumos aici în staţiune este piscină şi poţi să înoţi şi afară chiar dacă e frig."

Turista: "Locul ăsta e cel mai frumos. Bukovel este cel mai frumos. Sunt aici pentru a doua oară."

Curioşii pot încerca şi sauna tradiţională ucraineană. Într-o cameră plină cu plante uscate, un maseur te loveşte uşor cu fruze de mesteacăn şi mentă.

"Acum asistentul nostru încălzeşte picioarele. Asta e tradiţionalul veniki, ajuta la îmbunătăţirea circulaţiei sângelui şi îţi face pielea mai catifelată."

Cabanele şi pensiunile se afla practic, pe părţii aşadar priveliştea este de vis.

Tot ce vedeţi aici sunt locuri de cazare. Sunt peste 25.000 de locuri pe o rază de doar 10 kilometri. În comparaţie cu judeţul Braşov care are undeva la 30.000 de locuri de cazare. Şi aici intră Predealul, Poiana Braşov şi toată zona Moieciu-Fundata."

Cele mai căutate sunt căsuţele de la baza pârtiei principale.
În partea stânga sunt 98 construite în stil tradiţional dotate fiecare cu sauna, jacuzzi şi o mică piscină. În partea dreaptă a pârtiei au fost ridicate altele ceva mai moderne.

Receptioneră: "Asta e una dintre cabane. Sunt două dormitoare, e un loc confortabil pentru familiile numeroase. Seara puteţi să staţi aici, în living, la şemineu. Începând de anul acesta avem 15 cabane, anul trecut aveam doar opt, nouă"

O căsuţă poate fi închiriată de 6 sau 8 persoane cu 200 de euro pe noapte. Se poate plăti şi cu cardul, însă dacă aveţi cash e important ca banii să fie în moneda ucraineană

Cea mai mare problemă în staţiune este că prea puţini angajaţi ştiu engleza. Poţi folosi totuşi internetul pentru traducere.

Bukovelul nu va rămâne pentru multă vreme aşa cum arăta astăzi. În următorii ani pârtiile vor ajunge la peste 100 de kilometri, iar locurile de cazare şi agrement se vor înmulţi. Staţiunea numită New Bukovel se proiectează acum.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Trafic de coşmar pe DN1. Oamenii au făcut sudoku şi au discutat cu şoferii de pe contrasens
Trafic de coşmar pe DN1. Oamenii au făcut sudoku şi au discutat cu şoferii de pe contrasens

9 ore de la Otopeni la Braşov şi 43 de kilometri de coloană continua de maşini. Este recordul de aglomeraţie stabilit pe DN1, joi... însă ar putea fi doborât chiar vineri.

Povestea investitorului care a creat cea mai mare staţiune de schi din Carpaţi
Povestea investitorului care a creat cea mai mare staţiune de schi din Carpaţi

Într-o lume plină de tentaţii iată că Ucraina a devenit noua destinaţie de vacanţă a românilor, pe timp de iarnă.

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.