Şopronul, șura sau grajdul cresc cu 50% valoarea imobilelor. Cât plătesc turiştii să doarmă în ele

03-09-2018 18:34


Şopronul, șura sau grajdul de animale din gospodăriile transilvănene sunt pe cale să devină mai valoroase decât casele.

Acareturile sporesc şi cu 50% valoarea imobilelor din zonele agroturistice pentru că, inspiraţi, proprietarii le transformă în case de oaspeţi şi săli de mese.

Musafirii le preţuiesc pentru autenticitate şi simplitate astfel că plătesc bucuroşi chiar şi 100 de euro ca să doarmă în șura veche amenajata modern.

Un şopron, de 48 de metri pătraţi, este cel mai râvnit loc de cazare din localitatea Bunești, judeţul Braşov. Proprietarii au investit câteva mii de euro în izolaţie, ferestre şi baie. Au avut grijă să păstreze lemnul crăpat, ţiglele vechi şi pietrele fundaţiei tocite de vreme. Acum îl închiriază cu 55 de euro pe noapte.

BIANCA DUMITRIU, clientă: "Eşti mult mai aproape de natură decât într-o cameră de hotel, îţi permiţi imediat să ieşi în iarba cu picioarele goale şi îţi aduce aminte de copilărie, când stăteai în sura bunicilor şi te uitai departe la cer, la stele."

Șura unei gospodarii săseşti din satul Cincsor a devenit, între timp, cel mai luxos apartament din sat. Se închiriază cu 100 de euro pe noapte.

MICHAEL SCHUSTER, proprietarul unei pensiuni: "Le-am cumpărat în 2010, le-am restaurat pas cu pas şi în 2015 am transformat vechiul grajd în spaţii deschise, în camere de oaspeţi."

În gospodăria lui Nea Ion, din Vama Buzului, adăpostul animalelor a devenit sala de mese, iar musafirii sunt fascinaţi când află că mâncarea le este servită prin vechea iesle a vacilor.

Câteva fotolii, o canapea confortabilă şi un şemineu au transformat fosta magazie de unelte a familiei în locul preferat pentru relaxare al musafirilor.

LIVIU ANGHEL, prprietarul unei pensiuni: "După ce manaca omul bine la masă, simte nevoia de relax. Să stea. Şi atuncea vine la o poveste, la o cafeluţă, la un vinişor..."

În ultima vreme tot mai mulţi cumpără șuri, grajduri sau case vechi, din lemn, pe care le mută în propria ograda. Imobilul în sine nu costă mai mult de 5 mii de euro. Iar cheltuielile cu reasamblarea şi amenajările se ridică până la 25 de mii de euro.

VIDEO PROTVPLUS.RO