Povestea celor două oraşe despărţite de Dunăre: Vidinul plin de viaţă şi Calafatul pustiu

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

În timp ce vecinii fac bani buni din turism şi investesc în dezvoltare, autorităţile din România bat pasul pe loc. Două oraşe despărţite de Dunăre, Calafat şi Vidin, sunt complet diferite.

Bulgarii au atras fonduri europene, au renovat multe obiective turistice şi au deschis restaurante. La noi în schimb, peisajul este dezolant, cu clădiri părăsite.

Aproximativ 300 de nave acostează anual în portul Vidin şi mii de turişti vizitează zona. De regulă prima oprire este la principalul obiectiv turistic, Cetatea Baba Vida.

Turist cu pălărie: "Am vrut să vedem şi noi cum este statul vecin şi a fost foarte frumos, o experienţă deosebită aceasta Bulgărie, oamenii sunt foarte prietenoşi."

NIKOLOVA TSVETANKA, ghid turistic: "Avem o vedere frumoasă de unde putem să vedem şi celelalte obiective turistice, primăria sprijină şi întreţine tot ce este aici, precum şi prin proiecte europene tot ce s-a făcut."

Primăria a modernizat oraşul cu fonduri europene. 500 de mii de euro au fost investiţi într-un grajd transformat ulterior în muzeu. Alţi bani s-au folosit pentru restaurarea unei cazarme turceşti, în formă de cruce.

Dacă unii doar se plimba, alţii fac plajă pe malul Dunării. La orele prânzului, terasele şi restaurantele înşiruite de-a lungul falezei sunt pline de clienţi.

Turista: "Ne bucurăm de preţuri, chiar vorbeam cu prietenii aseară, am mâncat pentru 20 de leva şi am mâncat o friptură extraordinară, cu o salată imensă."

Părăsim Vidinul plin de viaţă şi trecem Dunărea, la Calafat. Găsim un oraş cu străzi pustii şi o singură terasă pe faleză. Anul trecut, potrivit autorităţilor, 7 mii de turişti l-au tranzitat şi doar 3 mii s-au cazat aici.

Vizitator Calafat: "Cine trebuie să se ocupe, nu o face. Văd că e ceva nisip, o bărcuţă, un vaporaş. Se pot face multe lucruri, dar trebuie să gândeşti pentru aşa ceva."

Oraşul are un ponton modernizat şi un muzeu de artă, deschis de marţi până vineri, până la ora 15, sâmbăta până la 12, iar duminică este închis. Autorităţile locale susţin că au planuri măreţe, dar nu par să aibă o strategie.

Pentru un weekend la Vidin, două persoane plătesc 70 de euro, pe cazare, mâncare şi tururi la obiectivele turistice. La Calafat dau 100 de euro.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO