Localnicii din Slănic Prahova se întorc la locuințe, după trei săptămâni de la surparea străzii. Care le sunt temerile
Vești bune pentru oamenii din Slănic Prahova, evacuați luna trecută, când o stradă din centrul orașului s-a surpat. Cei 58 de locatari au primit permisiunea să revină în apartamente.
Craterul format atunci a fost umplut cu pietriș ca măsură temporară, iar terenul va fi stabilizat în urma unor lucrări mai ample. Până atunci, zona rămâne monitorizată de specialiști, iar strada este închisă traficului rutier.
O femeie de 85 de ani se întoarce emoționată acasă, într-un apartament aflat la etajul trei al blocului din zona în care s-a surpat terenul acum trei săptâmâni. Bătrâna a stat la fiica ei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Paraschiva Torcătoru, locatară: „Mi-a fost greu, degeaba a fost Paște că m-am gândit tot timpul la casă, ce face casa. Blocul acesta a rezistat la două cutremure și e făcut solid și mie nu mi-a fost teamă de bloc”.
Bătrâna și vecinii ei au primit permisiunea de a reveni acasă, după ce experții în construcții, geologie și fizica pământului și-au finalizat rapoartele. Cauza tasării terenului nu e clară, însă au fost excluse ipoteza unor galerii ale vechilor exploatări miniere, și varianta dizolvării masivului de sare de sub oraș.
Cel mai probabil, e vorba de acumularea de apă din cursuri temporare subterane, care ar fi făcut ca stratul de argilă să cedeze.
Emil Drăgănescu, prefectul județului Prahova: „Tasările continuă să apară, așa se întâmplă în situații de genul acesta, iar prin grija primăriei ele sunt aduse la nivel. Între timp se demarează licitația pentru un proiect și execuție care va presupune măsuri de stabilizare definitive”.
Oamenii din Slănic se tem totuși că lucrurile nu vor mai fi ca înainte, în ciuda asigurărilor primite.
Localnică: „Stăm cu frică, nu se știe. Cred că se duce, nu observați”.
Sorin Popescu, localnic: „Eu personal nu pot să spun că mă simt în siguranță, dimpotrivă, încă cred că este o problemă mare cu zona. Aștept să văd măsuri concrete”.
Pentru rezolvarea situației de la Slănic Prahova, guvernul a alocat în regim de urgență 12 milioane de lei.