Sighișoara revine la viață cu festivalul medieval. Ce părere au turiștii străini despre cetatea medievală
Străzile pietruite ale Sighișoarei, corturile, tarabele, nobilii și domnițele care se plimbă prin cetate ne poartă în aceste zile în lumea secolului al XIII-lea. Desigur, nu puteau lipsi faimoasele bresle.
Nobilul Ioan: „Reprezentăm alianța breslelor din Mediaș. Orice cetate transilvană avea breslele ei care munceau, lucrau și apărau în același timp burgurile. Este o tunică, o cămașă, o curea cu o gentuță în care își țineau bruma de avere sau, mă rog, niște bănuți, amnar, pentru aprins focul, lingură, furculiță, de obicei duceau la ei”.
O tânără confecționează haine precum cele purtate în urmă cu câteva secole.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Ioana Adriana Barna, creator de haine medievale: „Am început cu corsetele de tip medieval, după care am mers mai departe cu cămăși, pelerine, cape de copii. În momentul în care te îmbraci se întâmplă ceva magic, se schimbă personajul. Oamenii sunt foarte deschiși, își doresc să se costumeze, țin foarte mult la ambianța orașului”.
Femeie cavaler: „Mă simt minunat, ca și cum aș fi într-o călătorie în timp, este un sentiment autentic. Sunt încântată de toată atmosfera”.
Turiști din toată lumea au venit să experimenteze, măcar pentru câteva ore, viața din cetate. Se declară plăcut surprinși.
Turistă: „Suntem pentru prima dată în România, este foarte frumos. Casele sunt foarte frumoase. Sunt oameni foarte drăguți, deci este o excursie reușită”.
Turist: „Este o surpriză plăcută, îmi plac foarte mult arhitectura și peisajul”.
Autoritățile le-au dat voie în cetate doar artiștilor și meșteșugarilor, pentru a păstra atmosfera autentică.
Iuian Sîrbu, primarul Sighișoarei: „Avem doar produse care să reprezinte cetatea medievală, în ton cu medievalul”.
La Sighișoara - una dintre puținele cetăți locuite din Europa - festivalul se ține în fiecare vară, de aproape trei decenii. La ediția din acest an, care se încheie diseară, organizatorii se așteaptă la 20 de mii de vizitatori.